Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaové řezy se šlehačkovým krémem s mascarpone voní kakaem, jsou neuvěřitelně vláčné a chutnají naprosto božsky
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Přemýšlíte, jaký slavnostní dezert připravit, a došly vám nápady? Kakaové řezy z piškotového korpusu, které zdobí lahodný šlehačkový krém s mascarpone, ocení všichni milovníci kakaa a čokolády.

Kakaové dezerty

Kakao je cenná surovina, na které si pochutnávali už starověcí Mayové. Ze Střední Ameriky jej do Evropy dovezli Španělé ze svých dobyvatelských cest. Kakao a čokoláda, to jsou božské pokrmy. I když to někdy chvíli trvá, než si je člověk zamiluje. Ale pak přichází slast, když si můžeme vychutnávat všechny ty tmavé  kakaem vonící dezerty. Ať už kde o špičky, pařížský dort, Sacher dort, ale třeba i jednoduché a efektní kakaové řezy s krémem, na které máme recept. 

Co je mascarpone 

Mascarpone je velmi jemný italský krémovitý sýr z tučné smetany, který využíváme hlavně ve sladké kuchyni, hodí se ale také do té slané. A jak se do Itálie dostal? Nejspíše souvisí s obdobím, kdy Španělé okupovali Itálii  – "más que bueno" totiž ve španělštině znamená více než dobré. Mascarpone sice známe hlavně z dezertu tiramisu, ale hodí se do nejrůznějších krémů a pomazánek. Abychom nemuseli přidávat ztužovač, je vhodné spolu s mascarpone zvolit šlehačku aspoň 33%.

Pokud byste ale přece jen raději místo mascarpone sáhli po některé náhražce, máte na výběr (lučina, pomazánkové máslo). 

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak připravit kakaové řezy s mascarpone – šlehačkovým krémem

Na přípravu kakaových řezů na plech 32 x 23 cm budete potřebovat: na korpus: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce horké vody, 80 g (4 lžíce) hladké mouky (obyčejné nebo špaldové), 2 lžičky kypřicího prášku a 2 lžíce kakaa. Na krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%), 200 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry a 3 lžíce kakaa. K dokončení: čokoládová poleva, zdobení.

Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Každé vejce rozklepněte tak, že do jedné mísy dáte žloutky a do druhé bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Když začne houstnout, přidejte ještě jednu lžíci z odváženého množství cukru.

Zbylý cukr vysypte do mísy se žloutky a vyšlehejte je do pěny. Přilijte horkou vodu, prošlehejte, přidejte olej a znovu prošlehejte. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem. S pomocí metličky vmíchávejte sypkou směs střídavě se sněhem k vaječné směsi.

Vše vylijte na plech, uhlaďte povrch a dejte péct. Když korpus vyběhne do výšky,  zmírněte teplotu na 160 °C a dopečte ho. Celkem korpus pečte zhruba 20 minut. Když se začne oddělovat od plechu, zkuste trik se špejlí. Pokud z těsta vyjde suchá, je korpus hotový. Vyndejte ho z trouby a nechte na mřížce úplně vychladnout.

Do šlehací mísy dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, vanilkové cukry a kakao a vyšlehejte je do husté hladké konzistence. Krém navrstvěte na vychladlý korpus a povrch narýhujte zubatou stěrkou nebo vidličkou. Dejte do lednice ztuhnout. Ozdobte například čokoládovou polevou.

Jak na čokoládové ozdoby dezertů

Možností, jak ozdobit dezert, je řada. Můžeme si zakoupit i hotové dekorace a nemusíme se s nimi vyrábět. Nejjednodušší variantou je koupit čokoládovou polevu, nahřát ji a efektně s ní pokapat dezert. Poměrně snadné je také vyrobení čokoládových hoblin

Náš tip: Milovníci kakaa a čokolády si mohou připravit i tento čokoládový dort podle videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více