Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánku z romaduru můžete použít třeba i na topinku.
Zdroj: Toprecepty.cz

Každý je rád nemá, ale najdou se jedinci, co se po nich mohou „utlouct“. Řeč je o sýrech, které jsou specifické svým výrazným aroma. Mezi nejtradičnější zástupce patří olomoucké tvarůžky nebo sýr romadur. Z něj se dá vytvořit například báječná pomazánka.

Belgičan z Německa

Romadur je typ měkkého sýra, jehož původ sahá do Belgie. Jeho charakteristika a vlastnosti jsou podle serveru Genius.tv velmi blízké dalšímu belgickému sýru, Limburger.

Tento sýr má v Belgii dlouholetou tradici, jelikož je známý a oblíbený již od 15. století. Řadí se mezi sýry s červenou plísní vyráběné z kravského mléka. Romadur se vyrábí v obdélníkových tyčinkách, které mají hmotnost mezi 80 a 180 gramy, v České republice ovšem koupíme v drtivé většině stogramové balení. Povrch sýra je pokryt červenou plísní, díky které má sýr zlatavě oranžový vzhled.

Jak docílit nejlepší chuti

Zrání Romaduru trvá přibližně 14 dní za specifických teplot a vlhkosti. Jeho plná chuť je patrná nejpozději po čtyřech týdnech, což se projevuje silnou vůní. Jeho chuť se může lišit od mírné až po pikantní, v závislosti na obsahu tuku a délce zrání.

Jednou ze zajímavostí tohoto sýra je, že i přes jeho silný zápach je jeho chuť poměrně mírná a krémová. To z něj dělá ideální ingredienci pro různé pokrmy, jako jsou sendviče, saláty nebo jako součást sýrových talířů. Romadur je také oblíbený v Německu jako součást tradičního jídla zvaného „Brotzeit“, které se skládá z různých druhů sýrů, uzenin a chleba.

Pozor na skladování

Romadur by měl být skladován v chladničce při teplotě mezi 4 a 8 stupni Celsia. Toto pomáhá udržet jeho chuť a zároveň zabránit množení bakterií. Sýr uložte buď do alobalu nebo potravinové fólie, aby se zabránilo jeho vysychání. Dá se také uložit do uzavíratelné nádoby, což zamezí šíření jeho silné vůně po celé lednici.

Sýr je nejlepší konzumovat co nejdříve po otevření, ale pokud to není možné, měl by být spotřebován do týdne. Kvůli jeho silné vůni je doporučeno skladovat romadur odděleně od ostatních potravin, aby se zabránilo přenášení vůně. Navíc by měl být romadur pravidelně kontrolován na příznaky plísně.

Pomazánka z romaduru s tvarohem

Na přípravu vynikající, lehce štiplavé pomazánky budete potřebovat

  1. Sýr romadur nakrájíme na malé kousky a dáme do misky.
  2. Přidáme máslo, tvaroh a najemno nakrájenou cibuli. 
  3. Vše dobře promícháme a rozmačkáme vidličkou, abychom vytvořili hladkou pomazánku. 
  4. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Můžete také přidat trochu smetany pro zjemnění pomazánky.
  5. Na závěr můžeme pomazánku posypat nasekanou petrželkou nebo jinými bylinkami. Necháme ji chvíli odstát v lednici, aby se chutě propojily.
  6. Pomazánka z romaduru je výborná na čerstvý chléb nebo topinku. 

Zdroje informací:

genius.tv - Romadur

kaese-schuster.de - KÄSELÄNDER, KÄSETRADITION und TYPISCHE KÄSESORTEN

Náš tip: Pokud nemáte doma romadur, můžete sáhnout po tvarůžcích a vytvořit si podle našeho videoreceptu chutnou pomazánku z nich:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více