Vepřová kýta hajného Borovičky: Maso se musí uležet, voní pak jalovcem a výrazně ostrou chuť dodá speciální směs koření
22. 11. 2023 Vaření
Z vepřové kýty si můžeme připravit rychlý oběd nebo večeři. A nemusí to pokaždé být jen tradiční a oblíbený řízek. S dobrou omáčkou chutná zase trochu jinak a uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.
Vepřová kýta
Vepřová kýta je výborný kus masa, podobně jako panenka. Maso je vhodné na dušení a přípravu minutek. Delší tepelnou úpravou se vysouší. Proto je skvělým masem pro rychle připravený oběd.
Z tohoto druhu masa si můžeme připravit třeba rychlou vepřovou kýtu hajného Borovičky. Jen je třeba myslet na hodinu odležení v lednici (můžeme přichystat předem).
Je provoněná chutí jalovce, který se většinou dává k divočině nebo jídlům, která ji mají připomínat. Má slabě hořkou a trošku pikantní chuť a pryskyřičnou vůni. Na dochucení jsme tentokrát využili country směs koření. Pokud bychom ji chtěli nahradit samostatným kořením, budeme potřebovat sůl, červenou papriku, hořčičná semínka, římský kmín, černý pepř, česnek, koriandr, oregano a chilli.
Mohlo by vás zajímat
Příprava tmavé jíšky
Tmavá jíška má ostřejší chuť a zároveň dobarví výsledný pokrm. Při její přípravě je ale třeba dávat pozor, abychom jíšku nespálili. Pak by totiž byla hořká. Jak správně usmažit tmavou jíšku? Jíška se připravuje z tuku (většinou másla) a hladké mouky v poměru 1:1. Do hrnce dejte tuk a mouku v něm opražte. Nejprve vznikne světlá jíška, při delším pražení tmavá. Do horké jíšky postupně po dávkách přilévejte a metličkou rozmíchejte tekutinu. Výslednou směs pak nalijte ke zbytku jídla. Pokrm je pak třeba vařit ještě alespoň 20 minut. Je třeba počítat s tím, že tmavší jíška zahušťuje méně než ta světlá.
Pokud si na ni stále netroufáte a bojíte se připálení, můžete využít tmavou instantní jíšku, která se dá koupit. Ta se už vaří jen krátce.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Vepřová kýta hajného Borovičky
Při přípravě masa počítejte s hodinou na jeho odležení. Na čtyři porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kýty, 8 kuliček jalovce, 1,5 paprikového lusku, 2 lžičky koření country, 1 menší cibuli, olivový olej, sůl, pepř a tmavou jíšku.
Jak na to? Vepřové plátky naklepejte. V hmoždíři rozdrťte kuličky jalovce, nasypejte je do misky, přilijte olivový olej a přisypte koření country. Vymíchejte směs, kterou potřete plátky kýty. Maso dejte do misky, zavřete ji a uložte na hodinu do lednice.
Po odležení masa rozpalte pánev, postupně na ni vložte naložené plátky kýty. Zprudka je opečte z obou stran, a pak je lehce podlijte vodou. Nechte maso dusit ve vlastní šťávě. Cibuli nakrájejte na měsíčky a papriku na kostičky. Vše přidejte k masu. Duste, dokud není maso měkké, pak ho zahustěte tmavou jíškou (pokud ji budete čerstvě připravovat, je třeba jídlo vařit alespoň 20 minut). Provařte a podávejte s vařeným bramborem.
Náš tip: Připravit si můžete i vepřovou kýtu v jemně kořeněném pokrmu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak zpracovat vepřovou kýtu. Co všechno z ní lze uvařit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 10 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 23 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřová krkovička pečená na Kunovjance: Voní cibulí a hořčicí a je neskutečně šťavnatá
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
6 skvělých tipů, jak využít obyčejnou cibuli: Dokonalá je v polévce, slaném koláči i v pomazánce