Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová kýta hajného Borovičky: Maso se musí uležet, voní pak jalovcem a výrazně ostrou chuť dodá speciální směs koření
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Z vepřové kýty si můžeme připravit rychlý oběd nebo večeři. A nemusí to pokaždé být jen tradiční a oblíbený řízek. S dobrou omáčkou chutná zase trochu jinak a uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.

Vepřová kýta

Vepřová kýta je výborný kus masa, podobně jako panenka. Maso je vhodné na dušení a přípravu minutek. Delší tepelnou úpravou se vysouší. Proto je skvělým masem pro rychle připravený oběd. 

Z tohoto druhu masa si můžeme připravit třeba rychlou vepřovou kýtu hajného Borovičky. Jen je třeba myslet na hodinu odležení v lednici (můžeme přichystat předem).

Je provoněná chutí jalovce, který se většinou dává k divočině nebo jídlům, která ji mají připomínat. Má slabě hořkou a trošku pikantní chuť a pryskyřičnou vůni. Na dochucení jsme tentokrát využili country směs koření. Pokud bychom ji chtěli nahradit samostatným kořením, budeme potřebovat sůl, červenou papriku, hořčičná semínka, římský kmín, černý pepř, česnek, koriandr, oregano a chilli.

Příprava tmavé jíšky

Tmavá jíškaostřejší chuť a zároveň dobarví výsledný pokrm. Při její přípravě je ale třeba dávat pozor, abychom jíšku nespálili. Pak by totiž byla hořká. Jak správně usmažit tmavou jíšku? Jíška se připravuje z tuku (většinou másla) a hladké mouky v poměru 1:1. Do hrnce dejte tuk a mouku v něm opražte. Nejprve vznikne světlá jíška, při delším pražení tmavá. Do horké jíšky postupně po dávkách přilévejte a metličkou rozmíchejte tekutinu. Výslednou směs pak nalijte ke zbytku jídla. Pokrm je pak třeba vařit ještě alespoň 20 minut. Je třeba počítat s tím, že tmavší jíška zahušťuje méně než ta světlá.

Pokud si na ni stále netroufáte a bojíte se připálení, můžete využít tmavou instantní jíšku, která se dá koupit. Ta se už vaří jen krátce.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Vepřová kýta hajného Borovičky

Při přípravě masa počítejte s hodinou na jeho odležení. Na čtyři porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kýty, 8 kuliček jalovce, 1,5 paprikového lusku, 2 lžičky koření country, 1 menší cibuli, olivový olej, sůl, pepř a tmavou jíšku.

Jak na to? Vepřové plátky naklepejte. V hmoždíři rozdrťte kuličky jalovce, nasypejte je do misky, přilijte olivový olej a přisypte koření country. Vymíchejte směs, kterou potřete plátky kýty. Maso dejte do misky, zavřete ji a uložte na hodinu do lednice.

Po odležení masa rozpalte pánev, postupně na ni vložte naložené plátky kýty. Zprudka je opečte z obou stran, a pak je lehce podlijte vodou. Nechte maso dusit ve vlastní šťávě. Cibuli nakrájejte na měsíčky a papriku na kostičky. Vše přidejte k masu. Duste, dokud není maso měkké, pak ho zahustěte tmavou jíškou (pokud ji budete čerstvě připravovat, je třeba jídlo vařit alespoň 20 minut). Provařte a podávejte s vařeným bramborem.

Náš tip: Připravit si můžete i vepřovou kýtu v jemně kořeněném pokrmu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více