Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražské adventní a vánoční trhy pomalu otevírají své brány. Redakce webu Toprecepty vyrazila na jeden z nejoblíbenějších, a také nejdříve otevřený, na náměstí Míru před kostelem svaté Ludmily. Na místě jsme zjišťovali, co zde ochutnáte a kolik za to zaplatíte.

Brány trhů se otevírají

Vánoční trhy na náměstí Míru patří v Praze mezi nejoblíbenější. Hlavně mezi místními. Nejsou totiž tak profláklé mezi cizinci, takže zde nebývá až tolik lidí, a příznivé bývají i cenově. Jak to na místě vypadá letos, to jsme vyrazili prozkoumat hned v první dny po otevření trhů. 

Teplé alko a nealko drinky

Čím jiným návštěvu trhů začít než svařákem? Pokud je to i vaše volba, počítejte s 75 korunami za dvě deci, obdobně je to s grogem, u kterého můžete z alkoholických příměsí volit mezi rumem a griotkou.

Připlatíte si za horkou medovinu a vánoční punč, tam ceny šplhají i ke stovce. Zaujaly nás dva méně tradiční nápoje: Pánský štrúdl, tedy horký jablečný mošt s karibským rumem (90 Kč), a horká Vinohradská boule z červeného vína s kousky ovoce míchaná v kotli (70 Kč).  

Kdo z trhů míří ještě do práce nebo za volant, ocení hřejivý horký jablečný mošt (60 Kč) a pokud děti – asi nejen ony - jen koutkem oka zahlédnou stánek s horkou čokoládou, půjde už jen o dilema, zda má být s opečenými marshmallow nebo se šlehačkou a sušenkami (obojí po 90 Kč).

Bez klasiky to nejde

Stálice nechybí ani na Míráku. Během naší dopolední návštěvy bylo nejvíc narváno u trdelníků. Trdlo s mandlemi, skořicí nebo vlašskými ořechy vás tu přijde na 80 Kč, s čokoládou o desetikorunu dráž.

Najdete tady dva stánky s čerstvými langoši, u jednoho jsme napočítali celkem osm druhů – kromě obvyklých přísad si můžete dát smaženou placku také s povidly a zakysanou smetanou nebo se skořicí – ceny se pohybují mezi 120 a 150 korunami.

Minimálně dvě stanoviště nabízejí klobásy, klasická velká stojí 105 Kč, bezlepková 125 Kč, v bagetě 150 Kč.

Kolik váží guláš

Na vánočních trzích projdete také kolem velkého stánku s již uvařenými pokrmy, které se stále dohřívají ve velkých pánvích. Pozor si dejte jen na to, že cena je za 100 g. Proto, pokud chce mít kontrolu nad výslednou cenou svého jídla, je potřeba jasně udat gramáž. Deset deka guláše vás pak přijde na 55 korun, halušky se zelím a farmářské brambory se zeleninou jsou ceněny na 49 korun za sto gramů.

Občerstvení z cizích krajin

Ani tradičním vánočním trhům se ale poslední dobou nevyhýbá nabídka jídel z bližších i vzdálenějších světových končin. Pokud si chcete dát něco speciálního, můžete zkusit třeba churros – podlouhlé “koblihy” původem ze španělska, které namáčíte do sladkých omáček, třeba čokoládové, slaného a nebo dokonce perníčkového karamelu (porce za 160 Kč).

Zaujaly nás také francouzské palačinky v deseti variacích, jednou je dokonce slaná s ratatouille a parmazánem (120 Kč).

Nechybí ani ryby ve stánku Fish and Chips, prodávají se tu belgické bramborové hranolky za 99 korun, i smažené hranolky z kapra ( 139 Kč), lososa ( 169 Kč) a pstruha (169 Kč).

Ryze vánoční sortiment

Kdo si netroufá na vlastní vánoční cukroví, může na místě vyřešit svůj problém. Kilo sestavené z osmi druhů se prodává za 999 Kč.

Máslovou vánočku si odnesete za 190 korun a půl litru vaječňáku za 390. Nejen jídlem jsou však živy vánoční trhy. Nadcházející sváteční období se promítá do sortimentu každého stánku, v němž promrzlí prodejci čekají na své zákazníky z šumějícího davu.

Kdo rád vyrábí a zdobí vlastní adventní věnec, sežene zde všechny náležitosti od svíček a bodců na ně přes široký výběr zdobení a dekorací z přírodních i umělých materiálů. Pokud se chystáte na vlastní cukroví, budou vám přecházet oči z vykrajovátek nejrůznějších tvarů, přikoupíte zas nějakou novou ozdobu na stromeček a odnesete svazek jmelí, které doma prostě nemůže chybět.

Náš tip: Pokud jste nedočkaví, nakoukněte do naší galerie, jak to na trzích vypadá a mrkněte i na ceny: 

Fotogalerie - Vánoční trhy na náměstí Míru v Praze, 2023

Ukázat 47 fotografií

 

Zdroje informací:

kudyznudy.cz: České vánoční trhy na náměstí Míru 2023

praguest.cz: Vánoční trhy v Praze

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více