Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové placky se švestkovým rozvarem sypeme mletým mákem s cukrem.
Zdroj: Iva Strnadová, Toprecepty

Doba si žádá více šetření a tak se mnoho domácností vrací k principům, které v kuchyni uplatňovaly naše babičky. Tedy využít veškeré potraviny a nic nevyhazovat. Třeba i zbytky bramborové kaše, kterou ohřívanou už nikdo nechce.

Co se zbylou bramborovou kaší 

Stává se to docela často, ať při vaření těstovin, brambor nebo při přípravě bramborové kaše. Mnoho z nás neodhadne správně množství a uvařené suroviny zbydou. Místo toho, aby letěly do koše, nabízí se jiná cesta. Dát jim druhou šanci! Vařené těstoviny poslouží jako základ pro šunkofleky nebo pro zapečené těstoviny s květákem a vajíčky, ale co s hotovou bramborovou kaší? Možností je více. 

Jednou z velmi dobrých, ale na další suroviny náročnějších je pastýřský koláč, případně se dá bramboorvá kaše zapéct s lososem a bešamelem. Krkonošskou specialitou je kucmoch, ale naprosto nejsnazší a nejlevnější variantou jsou bramboorvé placky! 

Bramborové placky 

Určitě si na ně mnozí pamatujete od svých babiček. Placky naslano i nasladko, podávané třeba s hruškovými nebo švestkovými povidly, se dříve pekly rovnou na plátech kamen. Kuchyní to vonělo a všechny děti se sbíhaly. Tuhle možnost už má málokdo z nás, tak musíme vzít zavděk pánví. Každopádně, to není podstatné, důležitý je výsledek.

Běžný recept na bramborové placky je podobný jako na bramborové knedlíky. Tedy uvařit brambory ve slupce, zchladlé, ale ještě teplé je oloupat a nastrouhat na jemném struhadle, přidat vajíčko, polohrubou mouku a sůl. Vše spojit v kompaktní těsto, a pak odkrajovat a z kousků vyvalovat placky a péct na rozpálené pánvi. Ale ne zprudka, je potřeba ztlumit pod pánví oheň. Bude to trvat déle, ale placky budou vláčnější.

Poodbně lze právě postupovat u přípravy placek ze zbylé bramborové kaše. Zkuste je třeba se švestkovým rozvarem. Co to je? Jednoduše rozvařené švestky, které už se na nic jiného nehodí. Tudíž spotřebujete ovoce, které už není v nejlepší kondici a zbylou bramborovou kaši. Dohromady vznikne přímo lahůdka!

Bramborové placky se švestkovým rozvarem

Na bramborové placky budeme potřebovat: zbylou bramborovou kaši, polohrubou mouku, 1 vajíčko, sůl, olej na smažení.

Na rozvar: švestky, 2 lžíi třtinového cukru, vodu na podlití (nebo rum), 1 lžíci másla, mák smíchaný s cukrem na posypání

Jak na to? V bramborové kaši si připravíme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Zasypeme to moukou a přidáme špetku soli. Ze směsi hněteme těsto a pomalu přisypáváme polohrubou mouku, aby těsto bylo kompaktní a příliš se nelepilo. Množství mouky záleží na množštví zbylé kaše, je třeba to tedy odhadnout podle výsledné hmoty. Z těsta odkrajujeme kousky a z nich vyválíme placku (nebo je vytvarujeme rukama jako pizzu).

Rozpálíme pánev, potřeme ji olejem a plamen pod ní ztlumíme. Placky na panvi pečeme pozvolna z obou stran, dokud se nevytvoří hnědé puchýřky.

V hlubším rendlíku si zatím rozpálíme máslo. Ovadlé švestky nakrájíme na kostky a vsypeme na rozpuštěné máslo a začneme míchat. Směs zasypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme vodou či rumem a za občasného míchání dusíme švestky do měkka a dokud nepustí hustou šťávu.

Na talíři hotové placky potřeme rozvarem a zasypeme mákem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie