Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ladislav Špaček vysvětlil, jak by měla vypadat štědrovečerní večeře z pohledu etikety.
Zdroj: Toprecepty.cz, freepik / freepik , koláž Toprecepty.cz

Vánoční svátky jsou dobou, kdy se setkává rodina a nejbližší nejen u stromečku, ale často i u štědrovečerního stolu. Podle experta na etiketu Ladislava Špačka ovšem i zde platí jasná pravidla, která bychom neměli opomíjet.

Tradice nade vše

Jak bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla upozorňuje, je štědrovečerní večeře neslavnostnější rodinnou akcí v roce, má kořeny hluboko v minulosti a její tradice se neporušená zachovala po staletí. „Ke slavnostní atmosféře přispívá správně připravená tabule pro štědrovečerní večeři. Ubrus má buď bílou, nebo jinou nevtíravou barvu, aby neodváděl pozornost od aranžmá pokrmů na talířích. Může by zdoben vánočními motivy,“ vysvětluje Ladislav Špaček pro Toprecepty.cz.

Jak uspořádat nádobí

Na stole by podle experta na etiketu neměla chybět svíčka, která vytváří slavnostní atmosféru. „Uprostřed každého místa leží plochý talíř (odborně se mu říká masový, podává se na něm hlavní chod) a na něm polévkový talíř. Pod talíře podle starého zvyku tatínek nenápadně položí drobné mince nebo šupinu z kapra, to aby se nás držely peníze celý příští rok,“ říká Špaček. Zvláště pro děti je to podle něj vždy velké překvapení, které umocňuje kouzelný zážitek ze slavnostní večeře.

Vlevo podle odborníka leží malý talířek na pečivo a vedle talířů pokládáme příbory. Je jich tolik, kolik bude chodů, a klademe je tak, abychom je odebírali postupně od vnější strany směrem k talíři. Příbor na moučník (malá vidlička a lžička) klademe nad talíře v pozici, v jaké si je pak přesuneme vedle talíře, tedy držadlo vidličky směřuje doleva, lžičky doprava.

Jak je to s nápoji

Vpravo postavíme sklenice na nápoje, nejlépe do řady, a to zprava v pořadí, v jakém je budeme používat, nejprve sklenici na vodu, vlevo pak číši na bílé víno k rybě, hlavnímu chodu. „Každý stolovník by měl mít ubrousek, máme-li látkový, položíme si ho na klín, papírový ubrousek se na klín nedává, leží na stole po celou dobu večeře. Složíme ho do trojúhelníku a položíme vlevo vedle talíře,“ vysvětluje odborník.

Šaty dělají člověka

Zvláštní kapitolou štědrovečerního stolování je oblékání, podle Ladislava Špačka by mělo být slavnostní. „Tatínek by měl mít oblek nebo sako a kalhoty, v lepším případě i kravatu, maminka šaty nebo halenku a sukni. I děti vedeme k tomu, že ke slavnostní tabuli neusedají v tom, v čem chodí do školy nebo na hřiště. Bílá košile a kalhoty pro chlapce a halenka a sukně nebo sváteční šaty pro dívenku jsou tím nejlepším vkladem do jejich budoucího života v jejich vlastních rodinách,“ má jasno Špaček.

Jídlo servírujeme podle pravidel

Pozor je třeba si dát i na servírování pokrmů, to má totiž svá pravidla. „Maminka nalévá polévku nejdříve tatínkovi, pak teprve dětem, děvčeti, pak chlapci, a nakonec nalévá sobě (hostitelka dostává jídlo jako poslední). Sedí-li s námi u stolu prarodiče, maminka obslouží nejdříve babičku, dědečka, pak tatínka a děti,“ říká expert na etiketu s tím, že už malé dítě si tak začíná uvědomovat, že jsou lidé společensky významnější, dospělí, a méně významní, to jsou děti. Nikdo se ničeho nedotkne, až maminka vezme do ruky lžíci, všichni mohou vzít lžíci taky do ruky a začít jíst,“ připomíná Špaček.

Pořadí servírování pokrmů záleží na tom, kolik chodů je připraveno. V různých rodinách existují různé tradice, které jsou rodinné, krajové, dnes i cizokrajné. „Někde se jí před rybou kaše s medem po staročeském způsobu, jinde se nepodává kapr, ale losos, protože nemá kosti, někde se jí místo ryby řízek. Jídla podáváme v pořadí běžné hostiny: předkrm - polévka - hlavní chod - desert, což může být moučník nebo ovoce či sýry. Cukroví se nabízí ke kávě po večeři,“ popisuje známý odborník na etiketu. 

Patří alkohol ke svátečnímu stolu?

Kromě jídla je však třeba nabídnout i vhodné nápoje, někdy třeba i něco ostřejšího. Alkohol je podle znalce běžnou součástí každého společenského stolování, proto se očekává, že ke smažené rybě a bramborovému salátu budeme nabízet pivo, někdo si dá raději víno. „Po večeři si k večernímu posezení, kdy děti rozbalují dárky, dáme víno nebo portské. Na úvod slavnostní večeře je obvyklé dát si skleničku šampaňského nebo sektu,“ říká pro Toprecepty.cz Špaček.

Komunikace u stolu

Při večeři si povídáme, proto jsme se přece u stolu sešli. Nebavíme se ale o konfliktních tématech, vynecháme neúspěchy ve škole, nemoci, smutné události roku a třeba plánujeme dovolenou na horách, prázdniny, vzpomínáme na své blízké v cizině a těšíme se na dárky pod stromečkem,“ vysvětluje odborník.

U štědrovečerního stolu však zásadně nepoužíváme žádnou elektroniku, mobily nevyjímaje. „Bylo by to netaktní a neomalené vůči ostatním spolustolovníkům, dávali bychom najevo pohrdání tím nejkouzelnějším a nejtajemnějším večerem v roce. Jednou za rok vydržet hodinu bez mobilu by neměl být problém pro nikoho,“ myslí si Ladislav Špaček.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit místo klasického bramborového salátu ten vídeňský:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více