Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexické tamales: Tradiční specialitu s pikantní náplní lze připravit doma a kukuřičné listy jednoduše nahradit
Zdroj: Freepik, freepik

Silvestrovské oslavy jsou za námi a je třeba pořádně přivítat nadcházející rok. Čočku už jste si pravděpodobně dali, bohatství, štěstí a zdraví si můžete pojistit i zahraničními specialitami. Tamales jsou v Mexiku tradičním nejen novoročním pokrmem, a nesmí chybět na žádném rodinném setkání.

Tamales jako sváteční jídlo

Tamales jsou u nás jednou z méně známých mexických specialit, v Mexiku však jde o jedno z nejtradičnějších svátečních jídel. Připravují je tu na místní Halloween neboli Día de los Muertos, na Vánoce i jako novoroční specialitu. Tamales jsou pro místní více než obyčejné jídlo. Jsou totiž symbolem rodinné soudržnosti, komunity, společných oslav, tepla rodinného krbu a prastarých tradic. Tamales prý byly oblíbeným pokrmem starých Mayů a Aztéků a dřív měly i mnohem rozmanitější a hodně zvláštní náplně, např. ze včel, pulců, žab či volů. 

Slané i sladké tamales

Tamales mají podobu jakýchsi podlouhlých bochánků, které se připravují z kukuřičné mouky. Ty se plní zeleninou, vepřovým či kuřecím masem, mohou se však připravovat i nasladko, třeba s ananasem, rozinkami nebo oříšky. Sladké tamales jsou nejen oblíbeným dezertem, ale snídaňovým pokrmem. Mexičané si ovšem na snídani rádi dávají i slanou verzi. 

Mexická pouliční specialita

Příprava tamales je poměrně složitá. Kukuřičné těsto se nejprve vaří ve vývaru, hotové naplněné bochánky se pak balí do kukuřičných, banánových nebo i kapustových listů a v nich se ještě vaří v páře až 1,5 hodiny. Příprava tamales na nějakou výjimečnou příležitost tak trvá často až několik dní.

Vznikají tak jakési balíčky, kterou jsou jako stvořené k tomu si je zabalit někam na cesty. Dřív si je tak vozili s sebou třeba i vojáci, lovci nebo cestovatelé, neboť se daly převážet na větší vzdálenosti. Ne náhodou jsou tamales i populárním pouličním pokrmem, seženete je snad v každém mexickém městě u stánků, kde je prodejci vaří ve velkých hrncích. 

Vařené v kukuřičných listech

Stejně jako další mexické pokrmy bývají i tamales často pálivé, podávají se s různými pikantními omáčkami, jež se přidávají k masu do náplně. Na originální tamales potřebujete hlavně kukuřičné (případně i jiné) listy, které se dají dokonce sehnat i v některých českých internetových obchodech se zahraničními specialitami.

V poslední době se ale často nahrazují i alobalem. Chuť tamales to nijak neovlivní, protože hliník nemá žádnou chuť ani vůni. Stejně tak lze použít potravinovou fólii či pečicí papír. Další možností je udělat jednodušší verzi tamales v podobě kukuřičného koláče, který upečete v koláčové nebo zapékací formě.

Recept na tamales s kuřecím masem

Pokud vás tamales zaujaly a rádi byste je vyzkoušeli i doma, můžete se do toho pustit rovnou podle následujícího jednoduššího receptu. A jak na to? 

Budete potřebovat:  400 g kukuřičné mouky, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 250 ml kuřecího vývaru, 200 g sádla, 1 špetku soli, 1 špetku pepře, 200 g kuřecích prsních řízků, 250 g rajčat, 1 chilli papričku, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1/2 svazku koriandru, 1 špetku soli a 8 kukuřičných listů nebo 8 kusů alobalu. 

  1. Pokud používáte kukuřičné listy, namočte je na 10 minut do horké vody. Vyjměte je a nechte okapat.
  2. Na těsto smíchejte kukuřičnou mouku, prášek do pečiva a kuřecí vývar. Na pánvi na mírném ohni za stálého míchání rozpusťte sádlo a důkladně ho promíchejte s moučnou směsí. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Kuřecí prsní řízky vařte 25 minut ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou doměkka. Sceďte je a nakrájejte na malé kousky dejte. Rajčata omyjte, vyřízněte stopku a nakrájejte na drobné kostičky. Omyjte chilli papričku, odstraňte z ní stopku a semínka a nakrájejte ji na drobné kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Koriandr omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Všechny ingredience smíchejte v míse a osolte.
  4. Rozložte listy kukuřice nebo alobal a na každý rozetřete 2 lžíce těsta. Na ně naneste 2 lžíce kuřecího masa a zeleninové směsi a navrch rozetřete další 2 lžíce těsta. Každý kukuřičný list (alobal) přeložte do balíčku a zajistěte kuchyňským provázkem.
  5. Do velkého hrnce vložte pařák a naplňte jej vodou těsně pod něj. Vložte do něj tamales, hrnec zakryjte poklicí a vařte v páře na mírném ohni po dobu 1 hodiny. V případě potřeby přidejte v polovině doby ještě trochu vody. Hotové tamales podávejte s nějakou pikantní salsou nebo jinou chilli omáčkou. 

Náš tip: Máte-li rádi mexickou kuchyni, můžete vyzkoušet třeba i tyto tortilly s kuřecím masem podle našeho video receptu.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Tamales

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více