Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexický guláš: Omáčku báječně doplní sterilovaná kukuřice, zjemní ji lžíce másla a božsky chutná s rýží
Zdroj: Toprecepty, Marta

Guláš, to je oblíbená česká klasika. Někdo nedá dopustit na hovězí, jiný na vepřový, v některých rodinách se připravuje i z krůtího, ochutnat můžete také zvěřinový nebo jehněčí. Pro všechny je společný cibulový základ a směs koření. Stejně jako maso lze ovšem obměňovat i různé ingredience.

Jakou variantu guláše připravit

Guláš je původně maďarské jídlo, ale má spoustu obměn. V našich restauracích je populární hospodský guláš z hovězí kližky a spousty cibule, ale doma si můžeme připravit i bramborový, hlívový a řadu dalších variant guláše. Co takhle si pro změnu zkusit guláš inspirovaný chutěmi Mexika?

Jaké maso se hodí na guláš

Na guláš se nejlépe hodí přední hovězí, ideálně hovězí kližka (případně krk). V těchto masech je totiž dostatek kolagenu a po jeho uvolnění (důkladném uvaření masa) není třeba tolik, eventuálně vůbec zahušťovat. Ale guláš můžeme uvařit i z masa vepřového, drůbežího, nebo ze zvěřiny.  

Co je potřeba na mexický guláš

Základem mexického guláše je hovězí maso, potřeba je také cibule, česnek, rajský protlak, sůl a pepř. Často mívá pikantní nádech, který zajišťují chilli papričky. Aby byl guláš velmi vydatný, přidávají se fazole.

Do jídla můžeme nalít hovězí vývar. Pokud ho nemáme, můžeme sáhnout po bujónu, nebo po bobkovém koření, několika kuličkách černého pepře a několika kuličkách nového koření. 

Jak vylepšit mexický guláš

Mexický guláš by měl být plný typických místních chutí, tedy chilli, červené papriky, nového koření, česneku a bobkového listu. V jídle báječně vypadá i sterilovaná kukuřice, hodí se také pokrájená paprika. Chuť můžeme dodat i pikantní klobáskou

Mexická

Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými…

Jak připravit mexický guláš

Na přípravu mexického guláše budete potřebovat: 1 kg hovězího masa, 2 cibule, sádlo nebo olej, 1 velký rajčatový protlak (asi 300 g), 1 konzervu sterilované kukuřice (zhruba 250-300 g), 2 kostky hovězího bujónu nebo dobrý hovězí vývar, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, černý pepř a sůl.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Maso nakrájejte na střední kostky. Připravte si hrnec s pevným dnem a rozehřejte v něm sádlo. Přidejte cibulku a osmažte ji. K nazlátlé cibulce přidejte maso a prolisujte česnek. Nechte vše osmahnout, aby se maso zatáhlo. Vlijte protlak, promíchejte, přidejte vývar nebo bujón a vodu. Opepřete a duste doměkka. Do měkkého masa přidejte kukuřici, pokud je potřeba zahustěte lžící mouky nebo nastrouhanou bramborou a osolte. Na závěr přidejte máslo na zjemnění.

Skvěle k němu chutná vařená rýže s hráškem, ale třeba i šťouchané brambory.

Náš tip: Pokud chcete vyzkoušet další mexické chutě, připravte si mexické fazole.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více