Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země 2022: Jak na tu nejlepší bublaninu? Tenhle recept doporučuje vítězka Martina
Zdroj: Marek Podhora, z knížky Sladce, slaně, boubelatě

Soutěž Peče celá země skončila, ale domácí pečení nikdy nekončí. Máme pro vás recept z chystané knihy vítězky Martiny. Knížka se bude jmenovat Sladce, slaně, boubelatě. My vám z ní dnes nabízíme jeden prověřený rodinný recept.

Vítězná Martina 

Poslední díl soutěže Peče celá země byl napínavý jako utkání mezi Spartou a Slávií. Rozhodující "gól" střelila Martina svou čokoládovou krabicí, naplněnou čokoládovými pralinkami. Pokud jste však sledovali soutěž od začátku, tak víte, že v prvním díle měli soutěžcí za úkol upéct zdánlivě obyčejnou bublaninu. Martině se její bublanina povedla a chválil ji i porotce Josef Maršálek. Recept na soutěžní bublaninu najdete na stránkách České televize, pro web Toprecepty.cz Martina poskytla recept jiný, a sice z nově chystané knížky Sladce, slaně, boubelatě. Recept bude také na bublaninu, a sice bublaninu paní D. 

Pod tímto názvem totiž tento moučník pečou v rodině sestry Martiny. Konkrétní autorkou receptu je pak skvělá tchyně Martininy sestry, paní Doležalová, podle které je moučník právě pojmenován. Seznamte se, prosím, tohle je Bublanina paní D!

Bublanina paní D

Na těsto budete potřebovat: 6 vajec, špetku soli, 125 g změklého másla, 170 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, kůru z 1 bio citronu a 1 kypřící prášek. Na dokončení pak 2 ks vanilkového cukru, 700 g vypeckovaných višní, cukr moučka na posyp. Bublanina vyjde na plech o velikosti plech 30 x 20 cm.

Jak postupovat: V robotu vyšlehejte bílky se špetkou soli. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a postupně zašlehejte jeden žloutek po druhém. Předehřejte troubu na 170 oC. Do žloutkové směsi prosejte mouku s kypřícím práškem a přidejte kůru z citronu. Postupně vmíchejte ušlehaný sníh. Nalijte do plechu vyloženém pečícím papírem, poklaďte třešněmi a posypejte vanilkovým cukrem pro křupavost. Pečte přibližně 35 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujte. 

Naše tipy: 

  • Bublanina se může péct z litého, třeného i piškotového těsta. Každé má něco do sebe, ale jako nejvýhodnější se jeví těsto hustší, třené, kterým ovoce nepropadne dolů.
  • Ovoce hraje v bublanině prim, proto jím nešetřete. Nakrájejte je na menší kousky o velikosti soust a používejte raději ovoce čerstvé než kompotované, které by mohlo těsto rozmočit. 
  • Třešně nebo kousky rebarbory můžete před nasypáním na moučník lehce obalit v mouce, pak se lépe udrží na povrchu těsta. 
  • Na bublaninu můžete dát drobenku, i když je typická spíš pro koláče. Používejte však drobenku spíše lehčí, s menším množstvím tuku.

Témata: Peče celá země, bublanina

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům