Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země 2022: Jak na tu nejlepší bublaninu? Tenhle recept doporučuje vítězka Martina
Zdroj: Marek Podhora, z knížky Sladce, slaně, boubelatě

Soutěž Peče celá země skončila, ale domácí pečení nikdy nekončí. Máme pro vás recept z chystané knihy vítězky Martiny. Knížka se bude jmenovat Sladce, slaně, boubelatě. My vám z ní dnes nabízíme jeden prověřený rodinný recept.

Vítězná Martina 

Poslední díl soutěže Peče celá země byl napínavý jako utkání mezi Spartou a Slávií. Rozhodující "gól" střelila Martina svou čokoládovou krabicí, naplněnou čokoládovými pralinkami. Pokud jste však sledovali soutěž od začátku, tak víte, že v prvním díle měli soutěžcí za úkol upéct zdánlivě obyčejnou bublaninu. Martině se její bublanina povedla a chválil ji i porotce Josef Maršálek. Recept na soutěžní bublaninu najdete na stránkách České televize, pro web Toprecepty.cz Martina poskytla recept jiný, a sice z nově chystané knížky Sladce, slaně, boubelatě. Recept bude také na bublaninu, a sice bublaninu paní D. 

Pod tímto názvem totiž tento moučník pečou v rodině sestry Martiny. Konkrétní autorkou receptu je pak skvělá tchyně Martininy sestry, paní Doležalová, podle které je moučník právě pojmenován. Seznamte se, prosím, tohle je Bublanina paní D!

Bublanina paní D

Na těsto budete potřebovat: 6 vajec, špetku soli, 125 g změklého másla, 170 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, kůru z 1 bio citronu a 1 kypřící prášek. Na dokončení pak 2 ks vanilkového cukru, 700 g vypeckovaných višní, cukr moučka na posyp. Bublanina vyjde na plech o velikosti plech 30 x 20 cm.

Jak postupovat: V robotu vyšlehejte bílky se špetkou soli. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a postupně zašlehejte jeden žloutek po druhém. Předehřejte troubu na 170 oC. Do žloutkové směsi prosejte mouku s kypřícím práškem a přidejte kůru z citronu. Postupně vmíchejte ušlehaný sníh. Nalijte do plechu vyloženém pečícím papírem, poklaďte třešněmi a posypejte vanilkovým cukrem pro křupavost. Pečte přibližně 35 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujte. 

Naše tipy: 

  • Bublanina se může péct z litého, třeného i piškotového těsta. Každé má něco do sebe, ale jako nejvýhodnější se jeví těsto hustší, třené, kterým ovoce nepropadne dolů.
  • Ovoce hraje v bublanině prim, proto jím nešetřete. Nakrájejte je na menší kousky o velikosti soust a používejte raději ovoce čerstvé než kompotované, které by mohlo těsto rozmočit. 
  • Třešně nebo kousky rebarbory můžete před nasypáním na moučník lehce obalit v mouce, pak se lépe udrží na povrchu těsta. 
  • Na bublaninu můžete dát drobenku, i když je typická spíš pro koláče. Používejte však drobenku spíše lehčí, s menším množstvím tuku.

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více