Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
5. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Pamatujete si na Markétu Tomáškovou z pořadu Peče celá země? Byla velkou favoritkou, nakonec ale skončila čtvrtá. My jsme se s ní nedávno setkali na oslavě 15. narozenin webu Toprecepty.cz a tak jsme populární amatérskou cukrářku hned vyzpovídali.
Markéta Tomášková jako kmotra
Populární kuchařská soutěž Peče celá země se v příštím roce dočká dalšího, již třetího, pokračování. Pokud jste sledovali předchozí řadu, možná si pamatujete soutěžící Markétu Tomáškovou z Ostravy-Staré Bělé, která soutěž opustila před branami finále.
A protože pečení se tato sympatická maminka pěti dětí stále věnuje, stala se i jedním z kmotrů naší nejnovější kuchařky Náš rok v kuchyni, kterou jsme pokřtili před necelým měsícem.
Právě na křtu jsme Markétu vyzpovídali, abychom zjistili, co právě dělá a plánuje, a jak se chystá na Vánoce.
Mohlo by vás zajímat
Spousta lidí si vás pamatuje ze soutěže Peče celá země, kde jste poměrně překvapivě vypadla ještě před finále. je to už skoro dva roky, jak se od té doby vyvíjí vaše pekařská kariéra?
Na pečení jsem rozhodně nezanevřela, dokonce bych řekla, že peču i víc než dřív. Zároveň jsem si ověřila, že to určitě není to, co bych chtěla dělat každý den, protože mám velkou rodinu a nejde to úplně moc skloubit. Podařilo se mi ale získat živnostenský list na pečení a mám sdílenou provozovnu, takže když je potřeba, můžu péct na zakázku. Máme ale i malinkaté květinářství. Můj sen jsou svatby – kolegyně připraví květiny, já upeču dort a zákusky, vše sladíme dohromady… takový model mi naprosto vyhovuje a jsem za něj ráda.
Na vašem instagramovém profilu jsem viděla, že vás dorty hodně baví. Pečete je i na zakázku?
Ano, dorty peču i na zakázku, ale spíš jen pro ty, kteří mě osloví. Jsem ráda, když se k tomu váže i nějaký příběh. Rozhodně to cíleně nevyhledávám a jen pečení bych se věnovat nechtěla.
Oni mají rádi cokoliv, je ale pravda, že doma peču víc slané pečivo. Nejvíc mě baví obyčejné kynuté těsto. Hodně peču podle Ivanky Trhoňové, její knížky jsou pro mě neocenitelné. Z nich vždycky něco vyberu a vždy nám to chutná.
Kdo další je vám vzorem či inspirací?
Určitě ráda peču i podle pana Maršálka, protože ty jeho recepty mají šmrnc a takový náboj. Hodně ráda peču i podle Míši Landové a jejího Víkendového pečení. Na jejích podrobných receptech se mi líbí, že jsou použitelné pro všechny, i pro ty, kteří v tom nemají takový cvik.
Prozradíte nám, zda je nějaké pečivo, které chystáte na oslavy nebo berete s sebou na návštěvu a víte, že bude mít úspěch?
Hrozně často dělám podmáslové rohlíky, ty chutnají všem. Vždy je naplním, třeba šunkou, sýrem, pizzovou směsí. Děti ještě milují pizzu nebo langoše.
Mohlo by vás zajímat
Podmáslové rohlíky zní zajímavě, ale blíží se Vánoce... Co vy a cukroví? Kolik druhů se peče u vás doma?
Já bych ráda dělala jen na pár druhů, ale máme početnou rodinu a každý má rád něco jiného, takže ve výsledku je to vždy něco kolem dvacítky. U nás doma třeba bylo zvykem dělat jako cukroví mini zákusky, třeba laskonky, štafetky nebo pařížské rohlíčky, takže se snažím každý rok vyzkoušet i něco nového.
Já bych řekla, že zdravá je ta míra, nemusím toho přece sníst půl kila. Zatím jsem ani nenašla žádné zdravé cukroví, které by mi chutnalo. Pokud má být cukroví dobré, musí být hlavně z kvalitních surovin.
Vy sama jste říkala, že jste se učila nejvíc péct od vaší maminky a babiček, pomáhají vám při pečení i vaše děti?
Děti pečou pořád a dcera je schopná upéct sama i kynuté pečivo, když dostane recept. Pečou si i perníčky a hlavně je to pečení všechny strašně baví.
Dala byste i nám nějaký svůj recept?
Určitě, ráda.
Náš tip: Na recept od Markéty se můžete těšit v následujících dnech, zatím vyzkoušejte mini laskonky. Upéct si je můžete podle našeho video receptu.
A jak to Markétě slušelo před měsícem na křtu, nebo na snímky z jejího soukromí se podívejte do naší galerie:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Rozproudit organismus je za chladných teplot… Číst více
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
Špaček pepřil koblihy a Maršálek doporučoval tango v kuchyni. Takhle to vypadalo na křtu nejnovější kuchařky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit těsta na cukroví: Dejte si pozor, jak zpracováváte ořechy i máslo, říká Míša Landová z Peče celá země
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají