Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Zdroj: Toprecepty, FreshBites

Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče celá země dnes odstartoval další řadu oblíbeného pečicího maratonu. A hned prvním zádrhelem byla pro některé osobní výzva, v tomto případě bublanina. Co se nepovedlo a co šlo udělat lépe?

Tři výzvy a 12 statečných

V každém kole čekají soutěžící, kterých je rovný tucet, tři výzvy. Jedna je osobní, druhá technická a třetí kreativní. Mezi dvanáctkou soutěžících je letos více mužů, ale jak pro Toprecepty.cz prozradil jeden z porotců, Josef Maršálek, není to žádný záměr, zkrátka jich jen letos přišlo víc na casting. Novinkou letošní řady je i nová porotkyně. Oblíbenou Mirku Slavíkovou vystřídala Míša Landová, známá foodblogerka a lektorka kurzů pečení, které se neformálně přezdívá „makronková královna“.

A co soutěžící? Dominika, Jana, Lenka, Lucie, Markéta, Martin, Martina, Michal, Václav, Veronika, Zdeněk, Zuzana se už v prvním díle docela zapotili. Některým nevyšla na jedničku ani poměrně snadná osobní výzva, kterou byla bublanina, tradiční moučník našich babiček. Co dělalo potíže? Pro bublaninu je podle Josefa Maršálka charakteristické vyšší, nadýchané, ale vláčné těsto s velkými póry, které doplňuje hodně ovoce. Právě nedostatek ovoce, nebo jeho propadnutí na dno byla poměrně častá chyba. Jak jsme vysvětlovali v našem předchozím článku, ovoce by nemělo propadnout na dno a nemělo by obsahovat ani hodně vody.

Nejen proto je podle Josefa Maršláka vhodnější dělat bublaninu z třeného těsta. Míša Landová zase soutěžícím doporučovala obalit ovoce před použitím moukou, a to z toho důvodu, aby ovoce nekleslo ke dnu. „Doufám, že nás nečeká přehlídka suchých buchet,“ říkal na začátku pořadu Josef Maršálek. A opravdu, „suchá buchta“ bývá u bublanin problém. Těsto je tedy lepší třené, jak už jsme si řekli, a prospěje mu i nějaká zvláčňující složka, kromě tuku třeba i tvaroh, kefír nebo šlehačka. Mezi českými, různě ozvláštněnými, bublaninami se objevila také jedna rarita, francouzská verze bublaniny, clafouties. Ta se připravuje jinak než česká, a patří do ní třešně s peckami. Chcete-li si claouties upéct taky, stejně jako soutěžící Zuzana, přečtete si, jak na to v našem článku:

Co se týká vylepšení chuti bublaniny, Josef doporučuje nezapomenout na sůl. Na 250 g másla použijte doslova „dvě špetky“. Soutěžící byli kreativní a bublaniny ozvláštnili třeba černým kakaem, tonka fazolemi, skořicí, mákem nebo drobenkou. V určitých případech ovšem bylo kombinací až moc. „Méně je někdy více,“ komentoval to v průběhu pořadu Josef Maršálek. Každopádně, pokud jste právě teď dostali chuť na bublaninu, zkuste si připravit jednu nadýchanou a vláčnou s meruňkami

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více