Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Langoše s vepřovou panenkou zasytí i dřevorubce.
Zdroj: se souhlasem Martina Kynstlerová - Sladce, slaně, boubelatě

Sympatická a stále usměvavá vítězka pořadu Peče celá země Martina Kynstlerová nedávno pokřtila svou kuchařku Sladce, slaně, boubelatě. Ano Martina sice v soutěži nejvíce bodovala sladkým pečením, ale ve své knížce ukazuje, že umí i slané věci. Zkuste třeba její vytuněné langoše.

Občerstvení cestovalo vlakem

Martina je svá, a tak na křest své knihy sama připravila občerstvení. Hosté, mezi kterými nechyběli ani porotci ze soutěže Josef Maršálek a Míša Landová, si mohli pochutnat na slaninových trubičkách s nivou, křupavých cibulových tyčkách, laskonkách s dvojitou náplní nebo třeba na koláči se sušenými meruňkami a pistáciemi. To vše a další Martina připravila doma za pomoci rodiny a do Prahy přivezla vlakem! Prostě, když si něco vezme do hlavy, vlak přes to nejede.

Martina se po skončení soutěže pořádně rozjela, kromě kuchařky připravuje ve spolupráci s Gurmet academy na podzim kurzy pečení, ve kterých se frekventanti naučí upéct sladké i slané dobroty z její kuchařky Sladce, slaně, boubelatě. A my pro dnes máme už druhou ochutnávku z knížky, tentokrát slanou. Minule jste si podle Martiny mohli upéct bublaninu paní D., dnes to budou langoše jako od Maďara!

Langoše s vepřovým a nivou

Langoše s vepřovou panenkou si můžete dát jako skvělou letní večeři, ale klidně se dají připravit i na piknik s přáteli. Jako sladkou variantu občerstvení můžete hostům předložit již výše zmíněnou bublaninu podle paní D.

Na těsto na langoše budete potřebovat: 300 g hladké mouky + na podsypání, 175 ml vlažného mléka, 18 g droždí, 30 g změklého másla, 8 g soli, 1 vejce, 1 kávovou lžičku cukru krystal a cca 1 litr řepkového oleje na smažení

Na náplň: olej, 900 g vepřové panenky, sůl, pepř, 1 polévkovou lžíci kremžské hořčice a 150 g nivy

Na dohotovení: česnek dle chuti, olej, sůl, tatarská omáčka

Doporučené pomůcky: váha, kuchyňský robot (hnětač), utěrka, pánev, vařečka, miska, stěrka,, zaoblená cukrářská karta, papírové utěrky, mašlovačka

Jak na to? Všechny suroviny na těsto dáme do mísy robotu a vymícháme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme cca 60 minut kynout na teplém místě.

Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi rozpálíme olej. Panenku nakrájíme na tenké nudličky, zprudka orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme hořčici. Odstavíme, zakryjeme a necháme na teplém místě.

Na potření langošů si utřeme v misce česnek s olejem a špetkou soli.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na cca 6 částí (dle požadované velikosti langošů). Každý díl zformujeme do koule a prsty roztáhneme na placičku. V hrnci rozpálíme olej. Těsto ještě jednou protáhneme do požadovaného tvaru a vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova.

Hotové langoše položíme na papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.

Na talíři každý langoš potřeme česnekovou pastou, přidáme orestovanou panenku i rozdrobenou nivu a podle chuti doplníme tatarskou omáčkou.

Niva všude, kam se podíváte 

Svou láskou k tomuto sýru je Martina proslulá. V soutěži Peče celá země šokovala porotce, když v díle, kde se smažily koblihy, jako jediná zvolila koblihu slanou, plněnou nivou. Právě tuhle originalitu ale nakonec Josef Maršálek s Míšou Landovou oceňovali. Pokud vás zajímají Martininy recepty, tak vězte, že tento není zdaleka poslední, který na našich stránkách uvádíme. Máte se ještě na co těšit!

Témata: langoše, kynuté těsto, piknik, niva, vepřové maso, Peče celá země, Martina Kynstlerová

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Marie