Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzená krkovice pečená s bramborami v papilotě voní kořením,  je úžasně šťavnatá a měkoučká, na jazyku se jen rozplývá
Zdroj: Toprecepty, mika59

Uzená krkovice je skvělým řešením pro jídlo nenáročné na přípravu. A co takhle využít náš tip: uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě? Papilota není žádný zázračný doplněk v kuchyni, ale jinak využitý obyčejný pečicí papír.

Co je papilota

Co je to vlastně ta papilota? Není to žádný přístroj ani nástroj, ale obyčejný pečicí papír nebo případně alobal, z kterého se vytvoří kapsa. Tento způsob je velmi starý. Pokud bychom chtěli vytvořit originální papilotu, tak ta má tvar srdce přehnutého uprostřed. Může ale mít i podobu měšce, půlkruhu, případně obálky nebo balíčku. Uvnitř se pak tvoří pára a papilota se trochu nafoukne. Proto je třeba velký pozor při rozbalování, protože se nejprve vyvalí žhavá, i když krásně vonící pára. Pokud při přípravě obědu spěcháme, měli bychom být velmi opatrní, abychom se neopařili.

Proč připravit jídlo v papilotě

Jídlo připravené v papilotě je velmi šťavnaté a voňavé, rozhodně není vysušené. Má to ale drobný háček, protože do balíčku během tepelné úpravy nevidíme. Pak je třeba se pouze dohadovat, jestli je pokrm hotový. Pro přesnou kontrolu je třeba balíček rozbalit.

Co je možné připravovat v papilotě

Do kapsy se vkládají syrové nebo mírně tepelně upravené pokrmy. V papilotě je možné chystat zeleninu i maso, ale vždy pouze potraviny malých velikostí, aby se zvládly dobře tepelně připravit. Třeba brambory krájíme na silnější plátky. 

Jak správně zabalit potraviny do papiloty

Na přípravu papiloty potřebujeme dostatečně velký kus pečicího papíru. Můžeme ho potřít třeba máslem nebo jiným tukem. Potraviny naskládáme na střed, ze všech stran přehneme a utěsníme, aby nic nevypadávalo. Ještě je možné zabalit balíček do dalšího papíru. Takto připravený balíček se pak dává na plech a s ním do trouby. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě

Na jednu porci potřebujete: 1 plátek uzené krkovice (cca 150 g), 2 brambory, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou papriku, máslo nebo sádlo, mletý kmín, sůl, oblíbené koření a pečicí papír.

Jak na to? Brambory oloupejte, cibuli také a nakrájejte je na kolečka, papriku rozpulte a vyndejte semínka. Pak ji nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kousky. Připravte pečicí papír a potřete ho tukem. Rozložte na něj brambory, okořeňte je a přidejte cibuli a česnek. Na to položte maso a papriku. Nahoru dejte tenký plátek másla nebo sádla. Balíček pořádně zabalte tak, že kraje ohněte nahoru a zabalte ještě do jednoho papíru. Položte vše na plech a pečte 40-45 minut na 180 °C. Při otevírání papíru - papiloty - dávejte pozor na horkou páru.

Náš tip: S uzeným můžete připravit i gnocchi a zelí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více