Uzená krkovice pečená s bramborami v papilotě voní kořením, je úžasně šťavnatá a měkoučká, na jazyku se jen rozplývá
10. 1. 2024 Vaření
Uzená krkovice je skvělým řešením pro jídlo nenáročné na přípravu. A co takhle využít náš tip: uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě? Papilota není žádný zázračný doplněk v kuchyni, ale jinak využitý obyčejný pečicí papír.
Co je papilota
Co je to vlastně ta papilota? Není to žádný přístroj ani nástroj, ale obyčejný pečicí papír nebo případně alobal, z kterého se vytvoří kapsa. Tento způsob je velmi starý. Pokud bychom chtěli vytvořit originální papilotu, tak ta má tvar srdce přehnutého uprostřed. Může ale mít i podobu měšce, půlkruhu, případně obálky nebo balíčku. Uvnitř se pak tvoří pára a papilota se trochu nafoukne. Proto je třeba velký pozor při rozbalování, protože se nejprve vyvalí žhavá, i když krásně vonící pára. Pokud při přípravě obědu spěcháme, měli bychom být velmi opatrní, abychom se neopařili.
Mohlo by vás zajímat
Proč připravit jídlo v papilotě
Jídlo připravené v papilotě je velmi šťavnaté a voňavé, rozhodně není vysušené. Má to ale drobný háček, protože do balíčku během tepelné úpravy nevidíme. Pak je třeba se pouze dohadovat, jestli je pokrm hotový. Pro přesnou kontrolu je třeba balíček rozbalit.
Co je možné připravovat v papilotě
Do kapsy se vkládají syrové nebo mírně tepelně upravené pokrmy. V papilotě je možné chystat zeleninu i maso, ale vždy pouze potraviny malých velikostí, aby se zvládly dobře tepelně připravit. Třeba brambory krájíme na silnější plátky.
Jak správně zabalit potraviny do papiloty
Na přípravu papiloty potřebujeme dostatečně velký kus pečicího papíru. Můžeme ho potřít třeba máslem nebo jiným tukem. Potraviny naskládáme na střed, ze všech stran přehneme a utěsníme, aby nic nevypadávalo. Ještě je možné zabalit balíček do dalšího papíru. Takto připravený balíček se pak dává na plech a s ním do trouby.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě
Na jednu porci potřebujete: 1 plátek uzené krkovice (cca 150 g), 2 brambory, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou papriku, máslo nebo sádlo, mletý kmín, sůl, oblíbené koření a pečicí papír.
Jak na to? Brambory oloupejte, cibuli také a nakrájejte je na kolečka, papriku rozpulte a vyndejte semínka. Pak ji nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kousky. Připravte pečicí papír a potřete ho tukem. Rozložte na něj brambory, okořeňte je a přidejte cibuli a česnek. Na to položte maso a papriku. Nahoru dejte tenký plátek másla nebo sádla. Balíček pořádně zabalte tak, že kraje ohněte nahoru a zabalte ještě do jednoho papíru. Položte vše na plech a pečte 40-45 minut na 180 °C. Při otevírání papíru - papiloty - dávejte pozor na horkou páru.
Náš tip: S uzeným můžete připravit i gnocchi a zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 10 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 20 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli: Bůček dodá voňavou a lehce pikantní šťávu, kterou skvěle zahustí cibule
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál