Klasický ruský boršč

45natalie Kuchařka: 45natalie

Doba přípravy: 2hodiny 6 porcí Polévky 37 názorů

Suroviny

200 g zelí
200 g brambory
500 g hovězí maso s kostí
300 g červená řepa
5 kuliček celý černý pepř
2 ks bobkový list
100 g cibule
2 lžíce rajský protlak
100 g mrkev
2 stroužky česnek
Recept si zatím oblíbilo 46 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ingredience jsou uvedeny na hrnec 2 - 2,5 l.

  2. Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny.

  3. 10 - 15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list.

  4. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.

  5. Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut.

  6. Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvětšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

  7. Zatím co se brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme.

  8. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit.

  9. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme.

  10. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka.

  11. Po změknutí řepy celou směs z pánve dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň!

  12. Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

    Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Poznámka

Podle chuti můžete přidat: mletý černý pepř, kopr, petržel, sůl

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 681 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický ruský boršč

  • dastin01@seznam.cz dastin01@seznam.cz

    Myslím,že pravý ruský boršč se dělá ze tří druhů masa - hovězí s kostí,vepřový bok,a pak podle chuti -skopové,uzené
    nebo pikantní klobása.Do boršče nikdy nepatří česnek.Jinak souhlasím s receptem a pokud jej vyzkoušíte jak jsem
    uvedl přeji dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Tatiana Tatiana(neregistrovaná)

    Konečně je správný recept , předpokládám že Natalie má recept od maminky. Vždy jsem četla recepty a divila se kde k nim přišlí. Kdo ještě nevyzkoušel vzhůru do vaření. :yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    dnes jsem vařila, super, dovoluji si přidat bod a foto:-):-K:yes:
    podávala jsem s domácími pirožkami:
    https://www.toprecepty.cz/recept/52686-pirozky-se-...

    Odpovědět

  • Caroll Caroll

    :yes: Zkusila jsem ho uvařit o víkendu a povedl se. Naprosto skvělý a chválím recept.

    Odpovědět

  • pajahonc pajahonc

    :yes:poprvé, asi nejlepší recept na pravý boršč

    Odpovědět

  • Gregor Gregor

    Velmi dobry boršč. Bylo ho 5Litrů nezbylo nic . :yes::-p

    Odpovědět

  • Dagile Dagile

    Velmi dobry borsc. Bylo ho tolik, ze jsem musela par porci zamrazit. Velmi dobry i po rozmrazeni, ale musi se chvilku povarit. Tento recept si zaslouzi bod! ;-):yes:

    Odpovědět

  • konfetka konfetka

    konecne borsc ktery vypada jako borsc. kdyz jsem prohliedla tady ostatni recepty, tak jsem se docela zdesila. davam bodik

    Odpovědět

  • ramona ramona(neregistrovaná)

    Tento recept je pravější,než jiné co jsem nalezla je pravda,že dobrý boršč je pracný,ale zato je to výborná specialitka na občas...;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Leena: V podstate je to asi vec zvyku - ja strúham na hrubo, alebo krájam na drobno.

    Odpovědět

  • Leena Leena(neregistrovaná)

    Dobrý den, omlouvám se za hloupou otázku, boršč budu dělat poprvé a měla jsem ho jen jednou v životě. Mrkev a řepa se strouhaji nahrubo? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    davate tam zeli kysane nebo kapustu hlavkovu?

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    :yes:Vyborny:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Katastrophe Katastrophe

    Chce to trošku trpělivosti a času, ale dnes jsem dělala a chutná to výtečně :)
    Určitě dávám do oblíbených receptů :yes:

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Dnes jsem uvařila a skutečně skvělé

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: boršč s červenou řepou ruský boršč s červenou řepou boršč recepty polévka boršč bořšč recept na polévku boršč borst pravý ruský boršč recepty boršt boršč recept recept na pravý ruský boršč polévka boršč recept červená řepa polévka boršč recepty polévky boršč vaříme boršč recept borsc jak se vaří boršč pravy boršč s červenou řepou borst recept polévká boršt

Zapomněl/a jsem heslo