Klasický ruský boršč

45natalie Kuchařka: 45natalie

Doba přípravy: 2hodiny 6 porcí Polévky 40 názorů

Suroviny

200 g zelí
200 g brambor
500 g hovězího masa s kostí
300 g červené řepy
5 kuliček celého černého pepře
2 ks bobkového listu
100 g cibule
2 lžíce rajského protlaku
100 g mrkve
2 stroužky česneku
Recept si zatím oblíbilo 55 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ingredience jsou uvedeny na hrnec 2 - 2,5 l.

  2. Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny.

  3. 10-15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list.

  4. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhá. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme vyšší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.

  5. Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut.

  6. Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvýšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

  7. Zatímco se brambory a zelí vaří, připravíme na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme.

  8. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit.

  9. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme.

  10. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka.

  11. Po změknutí řepy celou směs z pánve dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň!

  12. Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

    Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Poznámka

Podle chuti můžete přidat: mletý černý pepř, kopr, petržel, sůl.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 152 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický ruský boršč

  • Durdas Durdas

    Moc nám chutnalo. Doporučuji vyzkušet!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    dastin01@seznam.cz: Česnek ano, dávám ihned k masu, aby ho trošku ochutilo. Pak vyberu a dál už v boršči zůstane jenom to ochucené maso. Pepř dávám o hodně víc! Mám velmi podobný recept , ale vše se jenom krájí nadrobno! Je velmi dobrý!

    Odpovědět

  • Mizera Mizera

    dastin01@seznam.cz: přidávám i kousek kys. zelí

    Odpovědět

  • dastin01@seznam.cz dastin01@seznam.cz

    Myslím,že pravý ruský boršč se dělá ze tří druhů masa - hovězí s kostí,vepřový bok,a pak podle chuti -skopové,uzené
    nebo pikantní klobása.Do boršče nikdy nepatří česnek.Jinak souhlasím s receptem a pokud jej vyzkoušíte jak jsem
    uvedl přeji dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Tatiana Tatiana(neregistrovaná)

    Konečně je správný recept , předpokládám že Natalie má recept od maminky. Vždy jsem četla recepty a divila se kde k nim přišlí. Kdo ještě nevyzkoušel vzhůru do vaření. :yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    dnes jsem vařila, super, dovoluji si přidat bod a foto:-):-K:yes:
    podávala jsem s domácími pirožkami:
    https://www.toprecepty.cz/recept/52686-pirozky-se-...

    Odpovědět

  • Caroll Caroll

    :yes: Zkusila jsem ho uvařit o víkendu a povedl se. Naprosto skvělý a chválím recept.

    Odpovědět

  • pajahonc pajahonc

    :yes:poprvé, asi nejlepší recept na pravý boršč

    Odpovědět

  • Gregor Gregor

    Velmi dobry boršč. Bylo ho 5Litrů nezbylo nic . :yes::-p

    Odpovědět

  • Dagile Dagile

    Velmi dobry borsc. Bylo ho tolik, ze jsem musela par porci zamrazit. Velmi dobry i po rozmrazeni, ale musi se chvilku povarit. Tento recept si zaslouzi bod! ;-):yes:

    Odpovědět

  • konfetka konfetka

    konecne borsc ktery vypada jako borsc. kdyz jsem prohliedla tady ostatni recepty, tak jsem se docela zdesila. davam bodik

    Odpovědět

  • ramona ramona(neregistrovaná)

    Tento recept je pravější,než jiné co jsem nalezla je pravda,že dobrý boršč je pracný,ale zato je to výborná specialitka na občas...;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Leena: V podstate je to asi vec zvyku - ja strúham na hrubo, alebo krájam na drobno.

    Odpovědět

  • Leena Leena(neregistrovaná)

    Dobrý den, omlouvám se za hloupou otázku, boršč budu dělat poprvé a měla jsem ho jen jednou v životě. Mrkev a řepa se strouhaji nahrubo? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    davate tam zeli kysane nebo kapustu hlavkovu?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: boršč s červenou řepou ruský boršč s červenou řepou boršč recepty polévka boršč bořšč recept na polévku boršč borst pravý ruský boršč boršč recept recepty boršt recept na pravý ruský boršč polévka boršč recept červená řepa polévka boršč recepty polévky boršč vaříme boršč recept borsc jak se vaří boršč pravý ruský boršč recept pravy boršč s červenou řepou borst recept

Zapomněl/a jsem heslo