Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z mrkve a celeru: Z pouhých čtyř ingrediencí vznikne báječná lahůdka s neodolatelnou chutí, hotová je za pár minut
Zdroj: Toprecepty, Hella

Pomazánka z mrkve a celeru je rychlá a plná zeleniny. Připravíte ji během pár minut ke svačině i k večeři. Výborná je také při různých oslavách na jednohubky nebo obložené chlebíčky.

Zeleninová pomazánka

Zeleninové pomazánky jsou osvěžující, chutnají dobře i v zimě, kdy si díky nim příjemně doplníme dávku vitaminů a dalších cenných látek. Jednou z oblíbených pomazánek je ta z celeru a mrkve. Kořenová zelenina je pro naše kraje a zimní období velmi typická. Mrkev i celer jsou plné vlákniny a ta je pro organismus velmi důležitá. 

Kromě toho správně dochucená nastrouhaná mrkev a celer výborně chutnají a přinášejí do tmavých zimních dnů obrovskou vzpruhu.

Ingredience do pomazánky z mrkve a celeru

Kromě mrkve a celeru se do pomazánky dává a třeba majonéza, pepř a sůl nebo tatarka. K naší verzi dáváme tvrdý sýr eidam (nutně být nemusí).  Majonézu si můžeme připravit i vynikající domácí, která pomazánku hezky dochutí. S ochucováním bychom ale měli být opatrní, protože hlavní roli tu mají hrát mrkev a celer a jejich přirozenou chuť bychom neměli přebít. 

Majolku můžeme také zkombinovat se zakysanou smetanou a vytvořit mírně nakyslé osvěžující aroma. Mrkev a celer se dá také doplnit o lučinu, tvaroh nebo dobrý bílý jogurt (selský, řecký). Někdo zase nedá dopustit na pomazánkové máslo, vařené vejce a trošku hořčice.

V této pomazánce se občas objevuje i trocha nastrouhaného jablka, variantou je i malé množství česneku. Pozor ale na výše zmíněnou přirozenou chuť kořenové zeleniny. Pomazánku dokyselí troška citronové šťávy.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Pomazánka z mrkve a celeru

Na přípravu mrkvovo-celerové pomazánky potřebujete: 2 mrkve, asi 50 g celeru, 50 g eidamu a 3 lžíce tatarky.

Jak na to? Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte najemno. Tvrdý sýr nastrouhejte také najemno a vše spojte tatarkou. Pokud chcete použít na jednohubky, lze přidat malý stroužek česneku, ale pozor, aby nepřehlušil původní chuť.

Náš tip: Připravte si celerovou pomazánku, ve které je vedle řady dalších ingrediencí i mrkev, podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více