Pomazánka z mrkve a celeru: Z pouhých čtyř ingrediencí vznikne báječná lahůdka s neodolatelnou chutí, hotová je za pár minut
2. 2. 2024 Vaření
Pomazánka z mrkve a celeru je rychlá a plná zeleniny. Připravíte ji během pár minut ke svačině i k večeři. Výborná je také při různých oslavách na jednohubky nebo obložené chlebíčky.
Zeleninová pomazánka
Zeleninové pomazánky jsou osvěžující, chutnají dobře i v zimě, kdy si díky nim příjemně doplníme dávku vitaminů a dalších cenných látek. Jednou z oblíbených pomazánek je ta z celeru a mrkve. Kořenová zelenina je pro naše kraje a zimní období velmi typická. Mrkev i celer jsou plné vlákniny a ta je pro organismus velmi důležitá.
Kromě toho správně dochucená nastrouhaná mrkev a celer výborně chutnají a přinášejí do tmavých zimních dnů obrovskou vzpruhu.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do pomazánky z mrkve a celeru
Kromě mrkve a celeru se do pomazánky dává a třeba majonéza, pepř a sůl nebo tatarka. K naší verzi dáváme tvrdý sýr eidam (nutně být nemusí). Majonézu si můžeme připravit i vynikající domácí, která pomazánku hezky dochutí. S ochucováním bychom ale měli být opatrní, protože hlavní roli tu mají hrát mrkev a celer a jejich přirozenou chuť bychom neměli přebít.
Majolku můžeme také zkombinovat se zakysanou smetanou a vytvořit mírně nakyslé osvěžující aroma. Mrkev a celer se dá také doplnit o lučinu, tvaroh nebo dobrý bílý jogurt (selský, řecký). Někdo zase nedá dopustit na pomazánkové máslo, vařené vejce a trošku hořčice.
V této pomazánce se občas objevuje i trocha nastrouhaného jablka, variantou je i malé množství česneku. Pozor ale na výše zmíněnou přirozenou chuť kořenové zeleniny. Pomazánku dokyselí troška citronové šťávy.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Pomazánka z mrkve a celeru
Na přípravu mrkvovo-celerové pomazánky potřebujete: 2 mrkve, asi 50 g celeru, 50 g eidamu a 3 lžíce tatarky.
Jak na to? Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte najemno. Tvrdý sýr nastrouhejte také najemno a vše spojte tatarkou. Pokud chcete použít na jednohubky, lze přidat malý stroužek česneku, ale pozor, aby nepřehlušil původní chuť.
Náš tip: Připravte si celerovou pomazánku, ve které je vedle řady dalších ingrediencí i mrkev, podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky