Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rarášci s masem a zeleninou: Na efektní oběd ze zbytků stačí pár ingrediencí, maso je dobré pro plnější chuť předem naložit
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Máte doma zbytky různých potravin? I z nich může vzniknout skvělé jídlo. Rarášci s masem a zeleninou jsou takovým případem, kdy ze směsi krůtího nebo kuřecího a mletého masa vytvoříte skutečnou dobrotu.

Co jsou rarášci

Slovo rarášek může mít různé významy, ale my samozřejmě máme na mysli jídlo. V tomto případě jsou rarášci většinou kousky kuřecího masa (může se jít i o krůtí), které je obalené v těstíčku a následně osmažené.

Těstíčko může být připraveno z různých ingrediencí a výsledek pak nabízí odlišné chutě. Aby byly chutě výraznější, většinou necháváme maso naložené v těstíčku alespoň tři hodiny.

Co čeho naložit rarášky

Když chceme dodat masu výraznější a pikantnější chuť, můžeme využít třeba chilli omáčku, hodí se také sójové omáčky. Sójová omáčka je řídká tmavě hnědá slaná omáčka vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Využijeme ji nejen k dochucení asijských pokrmů, ale také třeba do marinád. Jednou z ingrediencí v receptu je i indonéská sójová omáčka (ketjap manis), která je ale sladká díky palmovému cukru. Pokud ji nemáte doma, přidejte ke klasické sójovce trochu třtinového cukru.

Do směsi k nakládání můžeme přidat i bylinky, v tomto případě sáhneme po pažitce, dobrý je i silně aromatický libeček.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit rarášky s masem a zeleninou

Na přípravu budete potřebovat: 200 g krůtích prsou, 150 g mletého masa (směs), 1 celé vejce, 1 lžíci oleje, 3 lžíce sójové omáčky Indonesia, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce obyčejné slané sójové omáčky, 4 lžíce solamylu, 4 lžíce zelených nasekaných bylinek (mix pažitka/libeček), košťál brokolice, 2 stroužky nadrceného česneku, 1 zelenou papriku, 1/2 červené masité papriky, 1/2 větší cibule, trochu mletého pepře a olej nebo sádlo na smažení.

Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilejte olej, sojové omáčky, pepř, solamyl a česnek a umíchejte těstíčko. Košťál brokolice očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Dejte ho do menšího množství vařící vody na 3 minutky povařit. Papriky a cibuli očistěte nakrájejte nadrobno. Přidejte k brokolici ještě na 1 minutu povařit, odstavte, přeceďte a nechte odkapat.

Krůtí prso nakrájejte na jemné kousky a společně s mletým masem dejte do připraveného solamylového těstíčka. Přidejte spařenou a odkapanou zeleninu, mix čerstvých bylinek. Vše důkladně promíchejte a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice odpočinout. Může takto zůstat i do druhého dne.

Připravte si pánev s tukem, který rozehřejte. Po uležení směs promíchejte, lžící  tvořte menší placičky a dávejte je do horkého tukuSmažte placičky na mírném plameni z každé strany zhruba po 4 minutách. Podávejte obložené čerstvou zeleninou, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.

Náš tip: Připravte si zámecké kuřecí rarášky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více