Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do špenátové rolády můžete přidat i okurku, lososa, nebo další suroviny.
Zdroj: Toprecepty

Špenát je jedním z pokrmů, který rozděluje strávníky do dvou táborů. Někteří ho milují, jiní by ho do úst nedali ani za peníze. Přitom existuje mnoho možností, jak špenát upravit tak, aby se stal oblíbenu pochoutkou pro každého. Třeba vynikající roláda se sušenými rajčaty a mozzarellou.

Pepek věděl, co je dobré

Špenát jako takový má v gastronomii dlouhou historii, sahající podle některých zdrojů až do starověké Persie, odkud se postupně rozšířil do ostatních částí světa. U nás ho máme zafixovaný především jako často neoblíbený pokrm ve školní jídelně, v lepším případě jako zdroj síly Pepka námořníka.

Přitom podle Národního zdravotnického informačního portálu je tato nízkokalorická zelenina bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin C. Má také vysoký obsah beta-karotenu a dodává lidskému organismu řadu minerálů, jako jsou především draslík, vápník, hořčík a železo. To dokazuje i studie z roku 2021

Ideální surovina

I využití v kuchyni je rozmanité. Kromě klasického dušeného špenátu můžeme vytvořit i špenátovou polévku, přidat tuto zeleninu do těstovin, použít ji jako náplň do lasagní, existují i recepty na „zelené“ bramborové placky, perfektně se hodí i do kuskusu. V mnoha rodinách se také špenát balí do palačinek a podává například s vepřovým masem na česneku.

Právě česnek a také smetana často slouží k dochucení špenátu, protože spojení jejich chutí k sobě perfektně ladí. Dalším skvělým doplňkem je i vejce, které můžeme přidat ke špenátu přidat jako přílohu ve formě volského oka či uvařené natvrdo. Zároveň můžeme vajíčka použít při přípravě lahodné rolády, která i díky doplnění o pár kvalitních komponentů zachutná opravdu každému.

Roláda s čímkoliv

Možnosti, jaké náplně použít, jsou prakticky neomezené. Populární je kombinace špenátu s různými druhy sýra (např. ricotta, feta nebo parmezán), masem (kuřecí, šunka, slanina) nebo dokonce s dalšími zeleninami (sušená rajčata, olivy). Pro sladké varianty může být špenát kombinován s ovocem nebo sladkými sýry. 

My si pro dnešek zkombinujeme špenát s mozzarellou a sušenými rajčaty, chybět samozřejmě nebude ani česnek.

Špenátová roláda se sýrem a rajčaty

Na přípravu výborného jídla ze špenátu budete potřebovat: Na těsto 250 g čerstvého špenátu, 1 střední cibule, 4 vejce velikosti M, 160 g univerzální mouky, 20 ml oleje a 5 stroužků rozmačkaného česneku, sůl a pepř. Na náplň 250 g čerstvého sýra, 9 sušených rajčat (nakládaných v olivovém oleji), 2 mozzarelly, sušená bazalka, sušený česnek, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. V hluboké pánvi na oleji zpěňte cibuli a přisypte špenát. Ten nechte spařit, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Vařte zhruba 10 minut na mírném ohni.
  2. Směs nechte vychladnout a dejte ji do vysoké nádoby. Přidejte mouku, vejce a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud máte směs příliš řídkou, přisypte mouku.  
  3. Na plech dejte pečicí papír, na který rovnoměrně rozetřete špenátové těsto.
  4. Pečte v troubě, předehřáté na 180 °C zhruba 20-25 minut.
  5. Upečený korpus zatepla opatrně srolujte a nechte vychladnout. Poté ho vraťte do původního stavu a potřete čerstvým sýrem. Na něj pokládejte na kolečka nakrájenou mozzarellu a vše posypte na malé kostičky nakrájenými sušenými rajčaty, sušeným česnekem a bazalkou.
  6. Roládu opět sroluje, a to pevně, aby v ní nezůstával zbytečný vzduch. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 3-4 hodiny do lednice.
  7. Podávat můžete například s rajčatovým salátem.

Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu výtečnou špenátovou polévku

Zdroj informací: 

nzip.cz - Špenát

ncbi.nlm.nih.gov - Spinach consumption and nonalcoholic fatty liver disease among adults: a case–control study

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více