Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat špenát z kopřiv? Na jemnou jarní přílohu k masu stačí jen pár ingrediencí, zahustí ji vejce a ochutí pár kostiček špeku
Zdroj: Toprecepty

Na Velikonoce, hlavně na Zelený čtvrtek bychom měli jíst něco zeleného. Nejčastěji se připravuje klasický špenát, který se pak na Boží hod hodí i k masové pečínce. Co jej ale letos pro změnu vyzkoušet z kopřiv? Chutná trochu jinak než klasický, a nebojte se, nepálí…

Kopřivy do mnoha jídel

Pro zahrádkáře jsou kopřivy většinou obtížným plevelem, na výletech v přírodě se jim vyhýbáme, aby nás nepopálily, úplně bychom se jich ale stranit neměli. Kopřivy jsou totiž úžasné léčivky, dokonce jsou jednou z prvních jarních bylinek, které můžeme sbírat, nejlepší jsou mladé jarní kopřivy. Jejich zázračných schopností a zajímavé chuti si pak můžeme užívat nejen v čaji, ale i v mnoha pokrmech

V kuchyni mají kopřivy mají nesčetně možností využít. Nejčastěji je lidé sbírají právě na Velikonoce, aby je přidali do velikonoční nádivky, jíž dodají svěžest a barvu. Kopřivy však můžete dát i do jarních bylinkových polévek, do bramboráků, nákypů, knedlíků, pečiva, a dokonce se z nich dají udělat i chipsy, jak jsme psali v jednom z našich starších článků

Kopřivy jako špenát

Kopřivy se ovšem báječně hodí na úpravu jako špenát. Nejde samozřejmě o klasický špenát, oblíbená příloha české kuchyně – tedy dušený špenát, je pojmenována po samotné rostlině, díky stejnému vzhledu se tak ale říká i pokrmům z dalších bylin nebo zeleniny. Špenát se tak dělá třeba i z rukoly, kadeřávku, mangoldu, medvědího česneku nebo právě z kopřiv

Kdy se sbírají kopřivy?

Předností kopřiv je, že si můžete nasbírat kdekoliv v přírodě zadarmo, problém však je, že musíte vědět, kde sbírat. I když kopřivy rostou skoro všude, ne všechna místa jsou ke sběru ideální, třeba v parku, kam se chodí venčit pejsci. V prachu u cesty či u silnice také asi nebudou v nejlepší kondici. To platí i u kopřiv rostoucích podél polí, kde na nich mohou být chemické postřiky. Nejvhodnější je proto trhat je dál od civilizace, například někde na louce, kopřivy často rostou i na březích řek a potoků

Nejlepší je vyrazit na ně co nejdřív. Větší kopřivy se sice lépe trhají a mají větší listy, obvykle už ale obsahují hodně dusičnanů a pomalu ztrácejí své výjimečné léčivé účinky. Jejich nejlepší období je přibližně do poloviny května, případně dokud nezačnou kvést. A kdy sbírat? Nejlépe za slunečného počasí, a to nejlépe odpoledne nebo navečer. Samozřejmě si na sběr vezměte rukavice, abyste se nepopálili, a kopřivy sbírejte do košíčku nebo prodyšného sáčku, aby se nezapařily

Jak dochutit špenát?

Pokud máte kopřivy natrhané, jak je tedy proměníte do podoby špenátu? Poměrně snadno, kopřivový špenát se připravuje podobně jako ten běžný. Na špenát si z kopřiv nasbírejte nejlépe lístky, stonky lze použít u mladých kopřiv, pak už bývají dřevnaté.

Před samotným vařením špenátu je lepší kopřivy opláchnout a pak ještě spařit horkou vodou. Případně je můžete ve vodě i krátce povařit, kopřivy tím ztratí svou specifickou příchuť, která může někomu vadit. Pak už špenát vaříme jako klasický, tedy tak, že podusíme listy na předem osmahlé cibulce do změknutí. A jak jej ochutit?

  • Pokud nemáte v plánu podávat špenát s masem, můžete si jeho chuť vylepšit tím, že společně s cibulkou podusíte i na kostičky nakrájený špek nebo slaninu. 
  • Kopřivový špenát je možné podávat jen tak, jeho chuť je však lepší zjemnit pomocí mléka či smetany, buď klasické nebo zakysané. Místo smetany lze zvolit i méně tučnější jogurt.
  • K ochucení špenátu se hodí klasika v podobě soli, pepře a prolisovaného česneku. Místo klasického česneku můžete použít i ten medvědí, takový špenát je pak doslova jarním životabudičem. Přidat můžete případně i špetku muškátového oříšku nebo květu
  • Špenát je vhodné i něčím zahustit. Můžete připravit klasickou jíšku nebo záklechtku ze smetany, hustší konzistenci zajistí také strouhanka nebo nastrouhaný brambor. Do špenátu je možné vmíchat před koncem varu i rozšlehané vajíčko

Postupovat pak můžete přímo podle našeho ověřeného receptu

Budete potřebovat: 1 kg opláchnutých lístků kopřiv, 8 dkg sádla, 2 celá vejce, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 2 lžíce mléka, asi  lžíce hladké mouky.

  1. Pečlivě omyté kopřivy spařte ve vroucí vodě a krátce povařte. Po 10 minutách je sceďte a nasekejte nadrobno. Nakrájenou cibuli zpěňte na rozpáleném sádle, přidejte mouku a připravte zlatavou jíšku. Přidejte nasekané kopřivy a krátce poduste. 
  2. Špenát nakonec dochuťte rozmačkaným česnekem, osolte, přidejte vejce a zjemněte mlékem. 
  3. Hotový špenát pak můžete podávat s natvrdo vařeným nebo ztraceným vejcem a bramborem, je vynikající přílohou k velikonoční masové pečínce (třeba rovnou k jehněčí, kůzlečí nebo ke králíkovi), můžete jej použít i do závinu nebo do dalších pokrmů, kam se dává normální špenát. 

Náš tip: Z kopřiv si můžete udělat i tento vynikající sirup podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku