Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších jarních polévek: Hráškovou skvěle doplní osmažená slanina, medvědí česnek dá šmrnc i obyčejné bramboračce
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Dostali jste chuť na svěží jarní polévky? Máme pro vás pět různých polévek, které jsou v tomto období nejoblíbenější. Vychutnejte si špenátovou, hráškovou, polévku s medvědím česnekem, brokolicovou nebo bylinkovou.

Nejlepší jarní polévky

Jaro o sobě hezky dává vědět a tráva je ještě zelenější. Všechno se zabarvuje a je svěžejší. Právě takové jsou i ty nejlepší jarní polévky. Nechybí v nich typické ingredience pro jaro. Oblíbené jsou polévky s medvědím česnekem, špenátem, mladým hráškem i brokolicí a bylinkami, jako je kopřiva, sedmikráska, petrželka, pažitka, řeřicha, jitrocel, pažitka. 

1. Jarní polévka s bylinkami

Jarní kuchyně je skvělá v tom, že některé ingredience můžeme sehnat jen tak na louce a v lese. Můžeme využít řadu rostlin. Výborné jsou nejen obyčejné mladé kopřivy, které se krátce upravují krátkým spařením ve vroucí vodě. Jarní polévku krásně ozdobí květy sedmikrásek, které bez obav můžeme i sníst. Energii dodá i řeřicha.

Náš tip: Vynikající je i jarní mrkvová polévka s bylinkami, přichystejte si ji.

2. Špenátová polévka

Mezi nejlepší jarní polévky patří svěže zelená špenátová polévka. Důležité je špenát správně upravit a nedovolit mu, aby zhnědl. Bylinku pouze omyjeme, pokrájíme a pár sekund rychle vaříme v osolené vodě, a pak ji prudce zchladíme. Tento proces zvaný blanšírování zajistí, že bude špenát v polévce vynikající. Luxusnější variantu doplníme o smetanu, ať už o tu na vaření nebo o šlehačku. Využít můžeme i uzenou slaninu, případně i voňavé chlebové krutonky

Náš tip: Přichystejte si rychlou špenátovou polévku.

3. Polévka s medvědím česnekem

Jednou z nejtypičtějších rostlin časného jara je medvědí česnek. Přidat ho můžeme do klasické česnečky, dá se z něj přichystat varianta špenátové polévky. Hodí se ale také do jiných polévek a skvěle chutná i bramborová polévka, kterou vylepšíme právě nasekaným a oblanšírovaným medvědím česnekem, jako jsme to udělali se špenátem.

Náš tip: Připravte si bramborovou polévku s medvědím česnekem.

4. Hrášková polévka

Jednoduchou hráškovou polévku mají rády děti i dospělí. Vynikající je hlavně z mladého čerstvého nebo mraženého hrášku. Na zahuštění můžeme využít nastrouhanou bramboru. Chuť doplní osmažená slanina. Na zjemnění se hodí smetana.

Náš tip: Vyzkoušejte polévku s mladým hráškem.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

5. Brokolicová polévka

Brokolicová polévka může chutnat naprosto skvěle a nepotřebujete k tomu mnoho. Nejvíce potěšíme chuťové buňky, když část brokolice uvaříme a rozmixujeme a část růžiček pouze pár minut povaříme v osolené vodě a následně prudce zchladíme. Zůstane jejich krásně zelená barva. Brokolicová polévka vylepšená čedarem chutná fantasticky.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete také připravit milionovou polévku našich babiček, ve které nechybí ani jarní bylinky:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více