Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky navštívil ve středu Jana Krause v jeho televizní show. Aby nešel s prázdnou, rozhodl se pro populárního moderátora upéct chleba, ke kterému připravil i domácí máslo. Pro Toprecepty.cz Pavel prozradil recept na brioškovou specialitu i to, jak se na televizní vystoupení těšil.

Nervozita a váhání

Pozvání do Show Jana Krause Pavla potěšilo, ale zároveň mu přidělalo pár starostí. Chtěl totiž moderátorovi přinést dárek, který by nebyl pouze ze slušnosti, ale měl i hlubší význam. „Dlouho jsem přemýšlel nad tím, co panu Krausovi přinést a říkal jsem si, že nějaké luxusní jídlo by přepravu a následný servis třeba úplně nevydrželo,“ prozradil pro Toprecepty.cz Berky„Ve finále by to asi ani nevyznělo, jak bych si přál a představoval,“ dodal.

Prosté, přitom úžasné

Po delším váhání se Pavel rozhodl, že půjde tradiční cestou. „Přivítání chlebem a solí je historicky bráno i jako gesto přátelství. Chtěl jsem ale jít trochu dál,“ popisuje známý kuchař a módní návrhář, proč k brioškovému chlebu zvolil ještě domácí máslo a solný květ z Mallorcy.

„Jde o speciální sůl, která vzniká přírodním způsobem jen na pár místech na světě. My s přítelem Matějem jsme její sběr viděli osobně loni na Mallorce a byl to velký zážitek,“ vysvětluje Pavel. 

Vše dohromady funguje podle něj skvěle. „Prosté, jednoduché a přitom když je vše kvalitní, tak je to vlastně úžasné,“ dodává.

Mezi hvězdnými hosty

Kromě Pavla Berkyho se ve středečním dílu Show Jana Krause objevili i zástupci fotbalového klubu AMFORA v čele s Jiřinou Bohdalovou a chovatelka psů naháčů Renata Horová.

Podle semifinalisty MasterChef Česko 2020 šlo o skvělý večer. „Musím říct, že jsem z rozhovoru s panem Krausem měl velký respekt,“ přiznal Pavel. „Přece jen jeho pořad patří roky mezi mé nejoblíbenější. Ale celý tým při natáčení, ostatní hosté i sám pan Kraus byli naprosto skvělí a tak stres opadl hned s prvními kroky na jeviště a návštěvu jsem si nakonec moc užil a hlavně se dlouho takhle nezasmál!“ dodal pro Toprecepty.cz Pavel.

V poslední době se jedná o dalšího ze zástupců gastronomie, které Jan Kraus ve svém pořadu přivítal. Do červené sedačky nedávno usedla porotkyně Peče celá země a známá cukrářka Míša Landová i její televizní „parťák“ z pekařské televizní show Josef Maršálek. Jak Josefa Maršálka, tak Pavla Berkyho můžete potkat osobně třeba na Apetit pikniku. 

Brioškový chléb podle Pavla Berkyho 

Na přípravu chleba, na němž si pochutnal Jan Kraus, budete potřebovat: Na chleba: 550 g hladké mouky, 280 ml plnotučného mléka, 60 g cukru, 100 g másla, 12 g soli, 1 lžičku vanilkové pasty, 2 vejce (1 celé + 1 žloutek), 10 g sušeného droždí a 10 g sušeného mléka. Dále na pastu do těsta: 40 g mouky a 200 g vody.

Jak na to?

Pasta

  1. Do pánve dejte mouku s vodou a na mírném plameni za stálého míchání uvařte hustou pastu bez hrudek. Poté přendejte do misky a dejte do lednice na minimálně šest hodin. 

  2. Pastu vyndejte z lednice alespoň hodinu před použitím, aby stihla získat pokojovou teplotu

Chléb

  1. Do mísy od kuchyňského robotu si prosejte mouku, přidejte sůl a vše zamíchejte. Přidejte droždí, cukr a sušené mléko. Vše nechte v robotu promíchat.

  2. Poté přidejte vejce, mléko a pastu. Nechte míchat 2 -3 minuty, poté přidejte změklé máslo a nechte hníst do požadované konzistence. Nechte kynout 45 - 60 minut

  3. Po vykynutí rozdělte na 3 (nebo více) částí, propracujte, zformujte bochánky a nechte kynout 15 minut. Poté bochánky rozválejte a zarolujte. Naskládejte do formy a nechte kynout dalších 30 minut

  4. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 - 35 minut

Jak probíhalo natáčení Show Jana Krause s Pavlem Berkym zjistíte v naší fotogalerii

Fotogalerie - Pavel Berky v Show Jana Krause

Ukázat 6 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit i skvělý toustový chléb

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více