Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Butter chicken patří k nejpopulárnějším indickým specialitám, není tedy divu, že je i nejoblíbenějším indickým jídlem Pavla Berkyho, semifinalisty jedné z minulých řad soutěže MasterChef Česko. A právě on prozradil recept na svou verzi slavného pokrmu. 

Jemná indická specialita

Pokud patříte k příznivcům indické kuchyně, butter chicken nemůžete nemilovat. Lehce kořeněné kuřecí maso ve vynikající máslové omáčce každého uchvátí svou neskutečně lahodnou chutí.

Jeho předností je, že na rozdíl od jiných indických pokrmů není pikantní, takže jej zvládnou jíst i ti, kteří si jinak na hodně kořeněná a pálivá jídla nepotrpí. Navíc máslová omáčka chuť koření hodně zmírňuje. 

Specialita z Dillí

Butter chicken neboli máslové kuře, známé rovněž pod svým indickým názvem murgh makhani je jedním z mnoha pokrmů typu kari, které jsou v Indii hodně populární a indická kuchyně je na nich dalo by se říct postavená.

Jde vlastně směs na kousky nakrájeného masa a zeleniny či luštěnin podávaných v kořeněné omáčce s rýží jako s přílohou nebo se speciálními indickými chlebovými plackami, jako jsou naan nebo roti.

Butter chicken pochází z oblasti největšího indického města Dillí a hodně se podobá další indické specialitě chicken tikka masala (kuřecí tikka masala). Obě jídla spojuje rajčatová smetanová omáčka, do butter chicken se ale používá trochu jiná směs koření, nejdůležitější však v něm je máslo, díky němuž je omáčka ještě krémovější a bohatší

Maso naložené v jogurtu a koření

Při přípravě butter chicken je hlavně důležité nechat dostatečně dlouho (pokud možno několik hodin, nejlépe však přes noc) marinovat maso ve směsi jogurtu a koření.

Maso se pak v originále připravuje ve speciální hliněné peci tandoor, může se ale klidně opéct i na grilu nebo jen osmažit na pánvi. Kromě rajčat se do směsi nepřidává žádná zelenina, butter chicken je založené opravdu jen na masu a máslové omáčce, do níž se navíc přidává smetana

Butter chicken podle Pavla Berkyho

Pokud máte indické pokrmy v oblibě a butter chicken jste ještě nezkoušeli, můžete si je připravit právě podle receptu semifinalisty soutěže MasterChef Česko 2020 Pavel Berky.

Jeho verze je naprosto vynikající, chuťově vyvážená a dokonale krémová. Chuť navíc podtrhuje svěží máta a koriandr a másla je v ní opravdu dostatek. Úplně nejlepší je pak butter chicken druhý den, když se chutě krásně rozleží. Jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 500 g stehenních řízků (bez kůže), 1 lžíci najemno nastrouhaného zázvoru nebo zázvorové pasty, 1 lžíci směsi koření Garam masala, 1 lžíci bílého tučného jogurtu, 1 lžíci rostlinného oleje a 1 lžíci másla. Na omáčku si připravte: 500 g rajčat, 500 ml kuřecího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 130 g másla, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce směsi koření Chicken tikka masala, 50 g kešu ořechů, čerstvý koriandr, sůl a pepř. 

  1. Maso nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte koření, jogurt a zázvor. Promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
  2. V pánvi rozpalte olej a máslo. Přidejte naložené kousky masa a orestujte dozlatova. Poté je z pánve vyndejte do misky a nechte stranou.
  3. Do stejné pánve, kde jste připravovali maso, dejte 50 g másla a začněte ohřívat. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Přidejte ji do pánve a restujte dosklovita. Poté přidejte najemno nasekaný česnek, směs Chicken tikka masala, na menší kousky nakrájená rajčata a nasekané ořechy, které můžete předtím zlehka opražit. 
  4. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a pod pokličkou nechte na mírném ohni dusit přibližně 20-30 minut. Nakonec celý obsah rozmixujte v blenderu a přes jemné sítko přeceďte do čistého hrnce.
  5. Hrnec s omáčkou postavte znovu na plotnu, přidejte do ní opečené maso a přiveďte k varu. Přilijte smetanu, zamíchejte a nechte vařit ještě zhruba 5 minut. Nakonec přihoďte ještě kousek másla a máte hotovo. 

Náš tip: Na přípravu butter chicken podle Pavla Berkyho se můžete podívat v našem videu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více