Mátový sirup (i pro diabetiky)
Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních pliskanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli, či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem ho mohou i diabetici.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 790 kJ / 3 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,28 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 14,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 757,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mátu i s květy vložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou, ale ne vroucí vodou (zničily by se látky v mátě), spíš teplou, vlažnou, ale zas ne úplně studenou, ve které jsme rozmíchali cukr s kyselinou citronovou. Bylinka se v teplejší vodě lépe vylouhuje.
Krok 2: Při občasném zamíchání necháme 2 dny vylouhovat (není třeba v lednici, ale také ne na přímém slunci).
Krok 3: Pak přecedíme a hotový sirup necháme v lednici.
Krok 4: Lze i sterilovat při 85 °C asi 15 minut. Pokud budeme sterilovat, můžeme přidat před sterilací lžičku konzervačního prostředku (není nezbytně nutný).
Zveřejněno 15. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Moje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Nejnovější recepty
Tvarohová buchta s rozinkami
Přidáno před 1 hodinou
Kostky z plece nebo krkovice v zeleninové omáčce
Přidáno před 4 hodinami
Těstoviny linguine s kuřecím masem, pórkem a rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Žampionová omáčka rychlá
Přidáno před 23 hodinami
Bramborové „kotlety“
Přidáno 8. 11. 2024 12:00
Kuřecí kousky s fazolkami a paprikou v asijské omáčce
Přidáno 8. 11. 2024 10:40
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Kysané zelí může vydržet i rok. Základem je správný výběr zelí, důsledná hygiena a důležitý fígl s vodou
Jihočeské AB: Marketingový trik, nebo skutečné máslo? Cukrářka radí, proč tento tuk nedávat do cukroví
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Citronová buchta s tvarohem
Petulice před 33 minutami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Miru17 před 54 minutami
Chop Suey
Jiri_Vavra před 57 minutami
Kořeněné krevety smažené na másle
Hanes před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Japin před 1 hodinou
Asijské nudle se zeleninou
imzlin@seznam.cz před 1 hodinou
Brambory s bylinkovým máslem v alobalu
Lucie1001 před 1 hodinou
Vepřové nudličky na cibuli, pórku a paprice
Lucie1001 před 1 hodinou
Kuřecí stehna v zakysané smetaně a bylinkách
Istar před 2 hodinami
Tématické fráze:
mata recepty,
recepty z máty,
šalvějový sirup za studena recept,
šalvějový sirup recept,
mátová šťáva,
šalvěj sirup recept,
recepty pro diabetiky,
šalvejový sirup za studena,
mata recept,
domácí šalvějový sirup,
recept na šalvějový sirup,
stava z maty,
recepty máta,
zázvorový sirup za studena,
domácí sirup ze šalvěje,
recept na sirup ze šalvěje,
sirup z šalvěje,
šťáva z máty peprné recept,
zázvorový sirup za studena recept,
nápoje pro diabetiky
Suroviny:
máta,
cukr krystal,
kyselina citronová
Komentáře (30)