Mátový sirup (i pro diabetiky)

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: Bez louhování do 20 min. Nápoje 30 názorů

Suroviny

70 g máty (na 1 l vody)
750 g cukru krystal (nebo 250 g ovocného cukru fruktoza pro diabetiky)
20 g kyseliny citronové (množství upravíme dle vlastní chuti)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mátu i s květy vložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou, ale ne vroucí vodou (zničily by se látky v mátě), spíš teplou, vlažnou, ale zas ne úplně studenou, lépe se to vylouhuje, ve které jsme rozmíchali cukr s kyselinou citronovou a při občasném zamíchání necháme 2 dny vylouhovat (není třeba v lednici ale také ne na přímém slunci).

  2. Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85°C asi 15 min - pak ještě můžeme přidat před sterilací lžičku konzervační ho prostředku dr. Oetkera - ale není nezbytně nutný. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).

  3. Sirup pak můžeme použít do minerálky, vody i do čaje.
    V létě s ledem nádherně osvěží a jinak je skvělým lékem při nachlazení, kašli, bronchitidě.

Poznámka

Samozřejmě čím víc máty, tím lépe, toto je základní množství suroviny na litr vody, méně určitě ne.

Na fotce je teprve dnes (v den psaní receptu) čerstvě připravovaný sirup.

V tomo receptu je ideální využít stonky i květy, pokud sušíme nebo mrazíme jen listy.

Na fotce vidíte, že 70g stonků je opravdu málo, protože dost váží

Na fotce je čerstvě připravený výluh (v den psaní receptu), protože hotové jsou již u svých vlastníků

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 680 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mátový sirup (i pro diabetiky)

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Severinka: Miru, moc děkuju za fotky :-K:-K Jsem ráda, že chutná :yes::yes::yes:. Máš pravdu s tím ledem. Jinak s alkoholem jsem to nepila, ale proč ne. Taky se na něj opět chystám.

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Hotovo, sirup slitý, přidala jesem Ti 2 fotky, je to mocinky dobré jen to chce hodně ledu a taky panáka bílého rumu, ale ten kupovat nebudu, myslím, že stejnou funkci bude mít fernet citrus;-);-):-D:-D:-D:-D zatím to ale piju bez alkoholu, v tomhle vedru, by to asi moc dobré nebylo:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Severinka: Díky:-K Nebudeš litovat, nezapomeň přidat foto. Taky se na něj letos chystám ;-)

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Jdu do toho, máty mám hafo, nasušený už taky plno, tak udělám tento tvůj sirup;-);-);-);-)

    Odpovědět

  • šiška šiška(neregistrovaná)

    šiška:...koukám na vaše nadšení ze sirupu. Já mám mátu druhý rok v truhlíku na balkoně a až letos mě napadlo, jestli by z toho šla udělat nějaká sodovka nebo sirup, tak jako z bezových květů. Už mám nachystané dvě sklenice a těším se až bude siroupek hotový. Dík za recept a Vaše rady. Ta stévie mě taky napadla, tak zkusím přidat.:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Helinča: Se stévií to lze udělat zcela určitě. Já v době, kdy jsem sem dávala ten recept, měla jen tu fruktozu pro diabetiky. Množství bych odhadla tak na 2 PL drobně nasekaných lístků, ale to vyzkoušej. Já taky chci letos poprvé zkusit stévii a část kyseliny citronové nahradit citronovou travou ;-);-)

    Odpovědět

  • Handule Handule

    Helinča: akorát na to taky koukám, to by mě dost zajímalo, písněte mi na mail, díkes H.

    Odpovědět

  • Helinča Helinča(neregistrovaná)

    Zdravím všechny, prosím poraďte - v receptu je napsáno i pro diabetiky - manželovi našli cukrovku, takže samozřejmě NE žadný cukr - neví někdo, jestli se to dá udělat i se Stevií? dík za každou radu

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ladi, včera ráno jsem naložila mátu, udělala jsem z 1,5 dávky, víc máty jsem nesklidila:-/. Dala jsem tam hnědý cukr, takže to mám tmavé jako med. Krásně to tady voní;-). Až ji sliju, přidám ti foto;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    1974andrea - určitě i s třtinovým cukrem a jinak - vodu určitě převářím (upřímně - vc dnešní době to asi jinak nejde) a může být zchladlá
    Merylas - díííky :-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Určitě vyzkouším,může se používat i na dochucení mojita. Určitě je možné ho připravit i z třtinového cukru,že? Chtěla jsem se zeptat,zda se máta zalévá již zchladlou vodou?Dělám tak i bezinky.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    spagetka: Tak jsem Ti přidala ještě jednu fotečku a jestli se mi ještě podaří tu sklenici vyfotit rovně, tak ty fotky vyměním:-)) Sirup je moc dobrý, podělila jsem i rodinu, aby ochutnali a budu přidělávat;-):yes: Díky za RCP a přidávám taky zasloužený bodík;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Merylas:merylásku - potěšilas:-K mě a neboj, potěšíš i sebe a své blízké :-*:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    spagetka: Špagetko, mám už naloženo 24 hodin a prozatím teda :yes:;-):-p Nechala jsem v hrnci a dobře překryla fólií. Přidala jsem Ti jedno foto, abys mi věřila:-)):-* a pak ještě určitě zhodnotím;-):-K

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Tak hotovo, už je to v lahvích. Zkoušela jsem oba zde uvedené sirupy a nedokážu říci, který je lepší. To ukáže čas, ale zatím jsou oba vynikající!

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: mata recepty recepty z máty šalvějový sirup za studena recept šalvějový sirup recept mátová šťáva šalvěj sirup recept recepty pro diabetiky šalvejový sirup za studena mata recept domácí šalvějový sirup recept na šalvějový sirup stava z maty recepty máta zázvorový sirup za studena domácí sirup ze šalvěje recept na sirup ze šalvěje sirup z šalvěje šťáva z máty peprné recept zázvorový sirup za studena recept nápoje pro diabetiky

Zapomněl/a jsem heslo