Jak na perfektní nastavovanou kaši: Staročeská příloha se neobejde bez majoránky a česneku
3. 1. 2025 Vaření
Po vánočním a silvestrovském hodování přijde vhod jíst trochu zdravější, obyčejnější a také levnější jídla. Inspiraci můžete hledat v jídelníčku našich předků. Třeba bramborová kaše nastavovaná kroupami byla za starých časů oblíbeným pokrmem. Když ji posypete smaženou cibulkou, budete překvapeni, jak si pochutnáte.
Brambory - základ jídelníčku
Nastavovaná kaše je trochu pozapomenutým receptem staročeské kuchyně. Někde ji sice připravují stále, ale obvykle jen jako přílohu k uzenému masu nebo třeba k opečené klobáse. Za starých časů se ovšem dělala jako hlavní chod.
Základem tohoto jídla jsou brambory, které byly v minulosti hlavní obživou pro prostý lid. Z brambor se připravovala spousta pokrmů – kromě toho, že se jedly jen tak vařené, dělaly se z nich různé polévky a placky a také kaše. Pro zvýšení sytosti se pak bramborová kaše nastavovala kroupami, což z ní udělalo ještě výživnější pokrm.
Mohlo by vás zajímat
Nastaveno kroupami
Kroupy byly ve staročeské kuchyni rovněž oblíbenou surovinou. Tato obilná zrna zbavená obalů neboli otrub naši předkové s oblibou používali na zahuštění polévek i z nich připravovali samostatné pokrmy. Byli si totiž moc dobře vědomi toho, jak jsou kroupy vydatné i jak vařením nabobtnají, takže z malého množství získáte spoustu jídla, a navíc obsahují mnoho hodnotných živin.
Dnes si je spojujeme hlavně se zabijačkami, neboť jsou součástí jelítek a přidávají se i do polévky prdelačky, určitě se ale vyplatí jim dát v současném jídelníčku větší prostor.
Jak vařit kroupy?
Kroupy se do nastavované kaše obvykle používají ječné. Ty jsou k dostání v různých velikostech, od nichž se odvíjí doba vaření. Někteří mají z přípravy krup obavy, není to ale nijak složité. Kroupy je nutné před vařením vyprat a pak namočit do vody na cca 30 minut, ty větší lze nechat i přes noc.
Tak předejdete nepříjemnému nadýmání, které u konzumace krup hrozí. Do stejné vody se pak přidá sůl a kroupy se vaří cca 20-25 minut. Po uvaření je nutné kroupy opět propláchnout vodou. Chcete-li si trochu zkrátit dobu vaření, můžete použít lámanku nebo tzv. perličky.
Správné brambory na kaši
Kromě krup je třeba na nastavovanou kaši použít ty správné brambory – stejně jako u klasické bramborové kaše jsou nejvhodnější brambory varného typu C, které obsahují nejvíc škrobu, jsou moučné a snadno se rozvaří, takže se z nich kaše připravuje nejlépe. Abyste si ovšem na kaši s krupkami opravdu pochutnali, je třeba ji pořádně dochutit a třeba i trochu vylepšit oproti té, která se vařila v minulosti.
- Vše můžete začít už u samotné bramborové kaše. Pokud do ní totiž přidáte místo mléka smetanu, bude mnohem jemnější a krémovější. Samozřejmě nezapomeňte ani na máslo, kaše bude krásně hedvábná a lahodná.
- Nastavovaná kaše se nedochucuje jen solí, ale navíc majoránkou. Má to své opodstatnění, neboť tato bylinka pomáhá při nadýmání.
- Kromě ní se přidává ještě česnek, kaše je tak poměrně chuťově výrazná. I to má svůj důvod, který má kořeny v minulosti. Do kaše se totiž často dávaly i ne úplně kvalitní brambory, česnek a majoránka tak zakryly jejich ne úplně nejlepší chuť.
- Přímo k dokonalosti pozvednete nastavovanou kaši tím, že ji nakonec posypete na sádle dozlatova a dokřupava osmaženou cibulkou.
- Do kaše lze vmíchat i propláchnuté kysané zelí, ještě tak zvýšíte její výživovou hodnotu a obohatíte ji o další vitaminy. Zelí ji chuťově i oživí.
- Pokud byste chtěli podávat kaši jako hlavní jídlo, ale chybělo by vám v ní něco masového, můžete ji nakonec kromě cibulky posypat i křupavými škvarky. Pak už k ní ani žádné maso potřebovat nebudete.
Mohlo by vás zajímat
Recept na nastavovanou kaši s kroupami
A jak nastavovanou kaši připravíte?
Budete potřebovat: 500 g oloupaných brambor, 100 g ječných krup, 180 ml smetany na vaření, dle moučnatosti brambor, majoránku dle chuti, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíci másla a sůl.
- Oloupané, pokrájené brambory dejte vařit do osolené vody doměkka. Kroupy uvařte podle návodu na obalu.
- Vařené brambory rozšťouchejte s máslem a smetanou. Česnek oloupejte a prolisujte a vmíchejte do brambor. Osolte dle chuti, přidejte scezené kroupy a majoránku podle chuti a opět promíchejte, aby byla kaše krásně nadýchaná.
- Nastavovanou kaši podávejte s osmaženou cibulkou, případně navíc s vařeným uzeným masem, opečenou klobásou nebo s volským okem.
Náš tip: Podobnou bramborovou kaši, ovšem s moukou místo krup můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pikantní katův šleh? Snadným postupem vás provedeme krok za krokem
Katův šleh je jedním z jídel, které si oblíbili milovníci pikantních pokrmů. Podává se nejčastěji s bramboráčky, hranolky nebo rýží. Pokud si chcete… Číst více
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes
Katův šleh býval za socialismu jedním z… Číst více
Vepřový flamendr podle Pepy Nemravy: Hospodská klasika, připomínající kaťák, nadchne svou chutí i snadnou přípravou
Možná vypadá nemoderně a zřejmě si na něj v… Číst více
Katův šleh z panenky podle Kuby z MasterChefa: Základem je dobře opečené maso a spojení kečupu s hořčicí
Katův šleh patří mezi výrazné pokrmy, které se… Číst více
Katův šleh se vrací: Pikantní masová hitovka dob minulých chutná podle tohoto receptu skvěle a bez vedlejších účinků
Byl stálicí na jídelním lístku mnoha hospod za… Číst více
Jak zahustit katův šleh? Nabízíme několik způsobů, které omáčku dobře zahustí
Při přípravě jídla často vyvstane otázka, jak dosáhnout ideální hustoty omáčky. Tento oblíbený pikantní pokrm vyžaduje nejen správně okořeněné maso,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více