Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný ocet: Skvělý pomocník na vaření, ekologický úklid, na čistění pleti i na lesklé vlasy
Zdroj: Pixabay, wicherek

Z jablek se dá připravit spousta různých dobrot, ale také třeba jablečný ocet. Máme pro vás 10 možností využití v kuchyni a v domácnosti. Věděli jste, že se uplatní nejen v marinádě, ale také na vlasy?

Využití jablečného octu

Z jablek se dají připravovat sladké i slané pokrmy. Ale to není vše. Před nedávnem jste si mohli přečíst, jak se vyrábí jablečný ocet. Jablečný ocet obsahuje většinou asi 5-6 % kyseliny octové, což je jeho hlavní účinná složka. Tento ocet se dá bohatě využít v kuchyni k potravinám, ale také k úklidu, v kosmetice, ale i na zahradě.

Pokud budeme jablečný ocet konzumovat, je třeba dávat pozor na to, že se jde o ocet, který je silně kyselý. Proto by se měl před konzumací ředit, aby nepoškodil zubní sklovinu.

1. Mytí ovoce a zeleniny

Co ale můžeme udělat jako první, je, umýt s jablečným octem ovoce a zeleninu. Obzvlášť pokud je kupujeme v supermarketech, kde často bývají plné pesticidů. Ukazuje se, že tímto způsobem se dají odstranit dokonce i škodlivé bakterie, jako jsou E.coli a salmonela.

2. Jablečný ocet v receptech

Jablečný ocet má v kuchyni bohaté využití. Je to především proto, že se díky němu lepší chuť a textura pokrmu. A kam ho přidat? Do salátových dresinků, omáček, ale i nápojů.

3. Marináda na grilování

Grilovací sezóna ještě neskončila, a tak můžeme marinádu na maso využít třeba právě s jablečným octem. S bylinkami, jako jsou šalvěj, oregano, rozmarýn, a navíc s česnekem, bude marináda na mase čirá radost. 

4. Konzervování potravin

Na dlouhodobé uchovávání se často používá ocet. A podobně můžeme sáhnout i po tom jablečném. Ocet obecně přispívá k tomu, že se konzervované jídlo nekazí (při dodržení pravidel hygieny - čisté potraviny, sklenice i nástroje).

5. Proti praskání vajíček

Další z užitečných vlastností:  Jablečný ocet se dá využít při vaření vajíček. Stačí dát lžíci octa do hrnce s vajíčky a vejce by neměla praskat.

6. Lapač na octomilky

Ovocné mušky neboli octomilky jsou v kuchyni častým problémem, se kterým právě může pomoci jablečný ocet. Stačí nalít trochu do skleničky a zakrýt ji igelitem. Ten propíchejte a mušky nalákáte dovnitř, ven se už ale nedostanou.

7. Pro lesklé vlasy

Jablečný ocet je také tradičním přípravkem na vlasy. Pomáhá s jejich leskem. Po umytí naneste na vlasy ocet smíchaný s vodou a nechte ho chvíli působit. Pak vlasy znovu umyjte. Opět se tu využívá antibakteriálních vlastností jablečného octu a vlasy pak zůstávají krásně lesklé.

8. Čistič téměř na vše

Ocet je známý čisticí prostředek. Pokud nechceme sahat po těch průmyslově vyráběných prostředcích, můžeme zvolit právě jablečný ocet a jeho antibakteriální vlastnosti. Odmastíme s ním troubu, očistíme plast, můžeme přidat i na lesk nádobí do myčky (čistí i myčku samotnou).

Tím, že půl hrnku jablečného octa naředíme hrnkem vody, si připravíme ekologický přípravek na úklid. Není ale tak agresivní jako kupované prostředky.

9. Proti zápachu

Kromě antibakteriálních účinků je o octu známé, že si také dokáže poradit se zápachem. Pomůže při úklidu lednice, odpadkového koše, můžeme s ním ale také odstranit zápach nohou. Stačí do lavoru s vodou nalít i trochu jablečného octa a nohy v něm chvíli nechat.

10. Tonikum na pleť

To ale nejsou všechny možnosti, kde využít jablečný ocet. Jablečný ocet se totiž dá použít jako tonikum. To znamená k hydrataci a osvěžení pleti, stahuje totiž póry a reguluje tvorbu kožního mazu.

Využívá se tak, že smícháme díl jablečného octa na dva díly vody. Pleť pak čistíme jemnou žínkou nebo vatovým tamponkem. 

Zdroje informací:
healthline.com:  6 Proven Health Benefits of Apple Cider Vinegar

Zázračná síla octa, Cal Oreyová, Ikar, 2009

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více