Sedm rad na ten nejlepší domácí sulc: Maso je třeba dlouho vařit a sbírat pěnu, pevnou konzistenci zaručí správná doba chlazení
3. 3. 2025 Vaření
Máte rádi sulc? Ten domácí se od toho kupovaného výrazně liší. Přichystejte si ho podle svých představ a vychutnejte si ho tradičně s čerstvou cibulkou a výborným voňavým chlebem.
Domácí sulc
Masopust vrcholí, a tak se hodí si dopřát i nějakou jinou dobrotu než jen koblihy. Pojďme vyzkoušet sulc. Sulc je tradiční pochoutka, která si zaslouží správnou přípravu, aby byl nejen chutný, ale i krásně čirý a pevný. Domácí sulc se poměrně liší do toho kupovaného. Ochutíme ho podle vlastních představ a dáme do něj jen to, co opravdu chceme jíst. Sice jde o poměrně pracné jídlo, ale až si naservírujeme porci sulcu na talířek a vychutnáme si ho s dobrým pečivem, hned na to zapomeneme.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě sulcu
Přinášíme několik praktických rad, jak dosáhnout dokonalého výsledku.
1. Kvalitní suroviny jsou základ
Použijte čerstvé vepřové nožičky, koleno nebo kůži – právě tyto části obsahují dostatek přírodního kolagenu, který je klíčový pro správnou konzistenci sulcu. Můžete přidat i libovější maso (např. plec), pokud chcete bohatší chuť. Využít můžeme i vepřovou hlavu, pak ale musíme chybějící kolagen doplnit želatinou.
2. Důkladné čištění masa
Než začneme maso vařit, je třeba ho dobře očistit. Vhodné je ho několikrát opláchnout a ideálně na pár minut povařit, aby se odstranily nečistoty. Po krátkém povaření vodu slijeme, maso opláchneme a dáme vařit do nové, čisté vody.
3. Pomalu a dlouho vařit
Kouzlo dokonalého sulcu je v dlouhém a pomalém vaření. Mělo by probíhat na mírném ohni. Stačit budou zhruba 2-3 hodiny, ale můžete vařit i déle. Pomalu uvolňovaný kolagen zajistí, že sulc bude krásně želírovat.
4. Správné dochucení
Základním kořením pro sulc je sůl, pepř, nové koření, bobkový list a cibule. Přidat můžeme i česnek pro intenzivnější chuť. Pokud chceme mít sulc barevnější, máme dvě možnosti. Můžeme do něj dát kousky zvlášť povařené kořenové zeleniny ve vodě s octem (chuti prospěje i najemno nasekaná cibulka nebo kyselé okurky), druhou variantou je sterilovaná pikantní zelenina (třeba Hradišťanka).
5. Čirý vývar bez nečistot
Aby byl sulc krásně průhledný, je důležité během vaření pravidelně sbírat pěnu, která se tvoří na povrchu. Na závěr vývar přecedíme přes jemné plátno nebo husté síto.
6. Správný poměr tekutiny
Při nalévání sulcu do forem je důležité myslet na to, že pokud chceme pevnější strukturu, pak je třeba použít méně tekutiny. Pokud si nejsme jisti, jestli sulc dobře ztuhne, můžeme nechat lžičku vývaru vychladnout na talířku – pokud se srazí, máme správný poměr.
7. Dlouhé chlazení pro dokonalou strukturu
Sulc je třeba nechat důkladně ztuhnout. Dopřejeme mu v lednici alespoň 12 hodin. Ještě lepší je nechat ho chladit přes noc, bude pak mít krásně pevnou konzistenci.
Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak připravit domácí sulc
Na domácí sulc pro 8 porcí budete potřebovat: 3 vepřové nožičky, 2 vepřová kolena, 1 vepřový jazyk (nemusí být), 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, ocet a mletý pepř. Kořenová zelenina (na 1 kg vařeného masa bez kostí): 2 mrkve, 2 petržele, 1 celer
Jak na to? Nožičky, kolena a jazyk velmi dobře očistěte. Vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přidejte koření v látkovém uzlíčku (nebo v uzavřeném čajovém sítku), osolte a nechte zvolna vařit, dokud nebude vše měkoučké.
Uvařené, částečně vychladlé maso oberte z kostí (jazyk je nutno oloupat), zvažte, nakrájejte na drobné kostky a kůže umelte na masovém strojku.
Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky a uvařte ji ve vývaru. Pak smíchejte maso a zeleninu, zalijte vývarem (množství podle potřeby), dochuťte octem, solí a pepřem a nalijte na pekáček, na hluboký pečicí plech, nebo do srnčího hřbetu. Můžete využít i ozdobné plechové/silikonové mističky. Nechte ztuhnout. Pokud se na povrchu usadí tuk, odeberte ho. Vychutnejte si sulc třeba s voňavým chlebem.
Náš tip: Připravte si lahodný domácí sulc podle následujícího video receptu:
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více