Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačenkový salát je lahůdkou, kterou lze vytvořit mnoha způsoby.
Zdroj: Toprecepty.cz

Tlačenka patří k těm nejoblíbenějším masopustním a zabijačkovým pochoutkám. Kromě toho, že můžeme tuto dobrotu konzumovat klasicky s octem a cibulí, nebo jen tak na chlebu, nabízí se i její použití do salátu. Ne však do klasického zeleninového, ale do speciálního tlačenkového, který se určitě stane oblíbenou lahůdkou na vašem jídelníčku.

Jídlo chudých

Tlačenka je tradičním pokrmem, připravovaným z vařeného masa, nejčastěji vepřového, ale můžete ji vyrobit třeba i z drůbeže. Má své kořeny v dobách, kdy se usilovalo o maximální využití zvířete a byla historicky považována za jídlo chudých. Vyráběla se totiž z méně ceněných částí zvířat, jako jsou hlavy, nohy, kůže, srdce, jazyk a některé vnitřnosti.

Dnes ovšem tlačenka patří mezi oblíbené pokrmy nejen naší kuchyně. Populární je také na Slovensku, v Polsku, Německu či Rakousku. Recepty na její výrobu se však mohou lišit v v závislosti na regionálních tradicích a chutích.

Stejné to je ovšem i v rámci rodin, které u nás pořádají zabijačku a posléze připravují různé pokrmy z vepřového masa. Každý má totiž své oblíbené koření, které dává do jitrnic, žádná prdelačka nechutná stejně, ani jako ta „od souseda“, a také tlačenka je vždy originál. Vztahuje se to pochopitelně i na salát, který z ní může vzniknout.

Co nesmí chybět

Tlačenkový salát může být velmi rozmanitý díky různým ingrediencím, které do něj můžete zakomponovat, aby obohatily jeho chuť a texturu. Například tenké plátky červené nebo bílé cibule dodají pikantnost, zatímco okurky, ať už nakládané nebo čerstvé, mu přidají osvěžující křupavost, obdobně jako kyselejší jablka nakrájená na menší kousky.

Svěží aroma můžete docílit přidáním bylinek jako je petržel, pažitka nebo kopr. Pro větší kyselost můžete přidat ocet nebo citronovou šťávu. Salát spojí a chutě zvýrazní použití rostlinného oleje. A pro pikantní nebo krémovou texturu můžete přidat hořčici nebo majonézu.

Oblíbený salát je ukázkou toho, jak lze z několika ingrediencí vytvořit chutný pokrm. Jeho příprava nevyžaduje mnoho času ani speciální kuchařské dovednosti, což zjistíte už z našeho receptu.

Tlačenkový salát

Na přípravu jednoduchého jídla z tlačenky budete potřebovat: 250 g tlačenky, 30 g cibule, 80 g řezů z nakládané kapie, 40 g kyselých okurek, 2-3 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíci octa, 2 lžičky oleje, sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Tlačenku nakrájejte na kostičkyCibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké měsíčky, okurky na kolečka.
  2. V míse smíchejte ocet, olej, sůl, pepř a hořčici.
  3. Do mísy dejte nakrájenou tlačenku, cibuli a okurky. Vše dobře promíchejte.
  4. Salát nechte uležet v lednici, ideálně tři hodiny. Podávejte s čerstvým pečivem.

Náš tip: Pokud si chcete vyrobit domácí tlačenku, náš videorecept vám poradí:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více