Sulc (huspenina)

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: 3 hodiny + tuhnutí 4-10 porcí Studená kuchyně 30 názorů

Suroviny

3 vepřové nožičky
2 kolena
1 vepřový jazyk (nemusí být)
Kořenová zelenina:
2 mrkve
2 petržele
1 celer
(na 1 kg vařeného masa bez kostí asi 2 velké mrkve, 2 velké petržele, 1 celer)
bobkový list
celý pepř
nové koření
sůl
ocet
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nožičky, kolena a jazyk zalijeme studenou vodou, aby bylo vše ponořené, přidáme koření v látkovém uzlíčku, osolíme a necháme zvolna vařit do hodně měkka.

  2. Uvařené, částečně vychladlé maso obereme z kostí (jazyk je nutno oloupat), zvážíme, nakrájíme na drobné kostky, kůže umeleme na masovém strojku. Ve vývaru uvaříme zeleninu nakrájenou na kostičky.

  3. Pak smícháme maso a zeleninu, zalijeme vývarem (množství podle potřeby), dochutíme octem, solí a pepřem a nalijeme na pekáček nebo na hluboký pečící plech a necháme ztuhnout.

  4. Pokud se na vrchu usadí tuk, sebereme ho.

  5. Podáváme studené s chlebem, cibulí a octem, ale četla jsem, že v Německu se sulc podává na Silvestra s teplými šťouchanými bramborami.

Poznámka

Moje teta ještě na dno pekáčku rozloží plátky natvrdo vařených vajec a na kostičky nakrájené kyselé okurky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 691 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sulc (huspenina)

  • mika59 mika59

    zizala: Určitě ne..je mi ctí ;-):-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    mika59: Nádhera :-*:yes:. Moc děkuji a nastavuji jako hlavní fotku, pokud nevadí :-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Dělala jsem téměř stejně..moc dobrý. :yes: .přidala jsem s dovolením fotky..:-K:-K

    Odpovědět

  • Vlado BA Vlado BA(neregistrovaný)

    V huspenine nemá zelenina okrem cesnaku čo hľadať. Potom je to polievka a nie huspenina.
    Stačia 4 nožičky, jedno koleno, 10 stručkov cesnaku, celé čierne korenie, čl mletej papriky a soľ podľa chuti. Variť do rozpadnutia mäsa. To je všetko

    Odpovědět

  • Jaroslav Jaroslav(neregistrovaný)

    mlsoun: Dobry den je mi to blbe ale mohu vas poprosit o recept na rychly sulc jeste jsem ho nedelal a chtel bych ho vyzkouset. Dekuji.:yes:

    Odpovědět

  • maminasti maminasti(neregistrovaný)

    Já sulc uchovávám tak,že jej dám do tlačenkových pytlíků,zamrazím a když mám chuť,tak uvařím,nechám vychladit a je hotovo:-):-)

    Odpovědět

  • Stanislava Stanislava(neregistrovaná)

    Já když vařím tak větší množství.Do misky jen na rychlé snězení a ostatní do malých skleniček zavařím.Pokud má můj drahý chuť, kdykoliv si skleničku rozdělá.Uchovávám ale v lednici:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    MajaV: Když už dělám sulc, tak jen takové množství, aby se snědl pohodlně během týdne. Když naši zabíjeli prase, zavařovalo se všechno, i prejt jaternicový a podobně, protože mrazáky v té době nebyly běžné. Moje holky moc o tyhle pochoutky nestojí, takže když nás s mužem honí mlsná, dojdu k oblíbenému řezníkovi pro kousek tlačenky nebo jiné dobroty a je to :-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    zizala::-) Delší čas zavařování je asi jistější. Už jsme dlouho sulc ani tlačenku nezavařovali, ale bývala to dobrota:-p:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    MajaV: :-):yes: Díky za zastoupení a rychlou reakci.


    Miloš: Jak radí MajaV.- nalít do sklenic, nejlépe do "masovek" nebo dát alespoň víčka s červenou gumičkou u sklenic Omnia. Zavařit stejně jako maso, jeden den při 98°C 60 minut u menších sklenic, u 1 l sklenic ještě půl hodiny přidejte. Druhý den sterilaci opakovat (je to bezpečnější) - opět při 98°C 50 (u litrovek 65) minut.

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Miloš: Určitě sulc zavařit jde (stejně jako tlačenka) místo do nádoby ho nalijete do sklenic asi 2 cm pod okraj, zavíčkujete a zavaříte stejně, jako se zavařuje pečené maso. My jsme zavařovali asi na 90 stupňů 1 hodinu a pak radši uchovávali v chladu, ale vydržela i rok;-):-)

    Odpovědět

  • Miloš Miloš(neregistrovaný)

    Dobrý den,
    někde jsem četl že se dá hotový sulc zavařit,ale nikde jsem nenašel recept.Neví někdo jak uchovat sulc aby se nezkazil?Udělali jsme ho víc a celý ho nesníme.

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    My u nás ten tuk ze sulcu nesbíráme, přijde nám to škoda. Pokud ho tam nemáte příliš, nijak negativně sulc neovlivní, řekl bych, že spíš naopak. Vypadá pak takhle http://www.zabijacky.cz/news/domaci-sulc/.
    Máme ho rádi libovější, proto tolik masa. Má pak takový lepší šmak

    Odpovědět

  • mlsoun mlsoun(neregistrovaný)

    já mám svůj recept a chutná všem je kvalitní jednoduchý a rychlý ale vždy je to sulc

    Odpovědět

  • papa1649 papa1649

    A jdu na to....................!!!:-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: huspenina huspenina recept domácí výroba sulcu sulc domácí recept na huspeninu výroba huspeniny jak se dela huspenina jak se dělá sulc huspenina recepty huspenina,sulc recept huspenina recepty huspenina masový sulc recept na domácí sulc příprava sulcu vepřový sulc domácí sulc výroba domácí huspeniny vaření sulcu jak se vari sulc

Zapomněl/a jsem heslo