Sulc (huspenina)

zizala Kuchařka:

Doba přípravy: 3 hodiny + tuhnutí PT3H00M 4-10 porcí Studená kuchyně 25 názorů

512

Suroviny

3 vepřové nožičky
2 kolena
1 vepřový jazyk (nemusí být)
kořenová zelenina:
2 mrkve
2 petržele
1 celer
(na 1 kg vařeného masa bez kostí asi 2 velké mrkve, 2 velké petržele, 1 celer)
bobkový list
celý pepř
nové koření
sůl
ocet
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nožičky, kolena a jazyk zalejeme studenou vodou, aby byly ponořené, přidáme koření v látkovém uzlíčku, osolíme a necháme zvolna vařit do hodně měkka.

  2. Uvařené částečně vychladlé maso obereme z kostí (jazyk je nutno oloupat), zvážíme, nakrájíme na drobné kostky, kůže umeleme na masovém strojku. Ve vývaru uvaříme zeleninu nakrájenou na kostičky.

  3. Pak smícháme maso a zeleninu, zalijeme vývarem (množství podle potřeby), dochutíme octem, solí a pepřem a nalijeme na pekáček nebo na hluboký pečící plech a necháme ztuhnout.

  4. Pokud se na vrchu usadí tuk, sebereme ho.

  5. Podáváme studené s chlebem, cibulí a octem, ale četla, jsem, že v Německu se sulc podává na Silvestra s teplými šťouchanými bramborami.

Poznámka

Moje teta ještě na dno pekáčku rozloží plátky natvrdo vařených vajec a na kostičky nakrájené kyselé okurky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 538 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sulc (huspenina)

  • maminasti maminasti(neregistrovaný)

    Já sulc uchovávám tak,že jej dám do tlačenkových pytlíků,zamrazím a když mám chuť,tak uvařím,nechám vychladit a je hotovo:-):-)

    Odpovědět

  • Stanislava Stanislava(neregistrovaná)

    Já když vařím tak větší množství.Do misky jen na rychlé snězení a ostatní do malých skleniček zavařím.Pokud má můj drahý chuť, kdykoliv si skleničku rozdělá.Uchovávám ale v lednici:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    MajaV: Když už dělám sulc, tak jen takové množství, aby se snědl pohodlně během týdne. Když naši zabíjeli prase, zavařovalo se všechno, i prejt jaternicový a podobně, protože mrazáky v té době nebyly běžné. Moje holky moc o tyhle pochoutky nestojí, takže když nás s mužem honí mlsná, dojdu k oblíbenému řezníkovi pro kousek tlačenky nebo jiné dobroty a je to :-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    zizala::-) Delší čas zavařování je asi jistější. Už jsme dlouho sulc ani tlačenku nezavařovali, ale bývala to dobrota:-p:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    MajaV: :-):yes: Díky za zastoupení a rychlou reakci.


    Miloš: Jak radí MajaV.- nalít do sklenic, nejlépe do "masovek" nebo dát alespoň víčka s červenou gumičkou u sklenic Omnia. Zavařit stejně jako maso, jeden den při 98°C 60 minut u menších sklenic, u 1 l sklenic ještě půl hodiny přidejte. Druhý den sterilaci opakovat (je to bezpečnější) - opět při 98°C 50 (u litrovek 65) minut.

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Miloš: Určitě sulc zavařit jde (stejně jako tlačenka) místo do nádoby ho nalijete do sklenic asi 2 cm pod okraj, zavíčkujete a zavaříte stejně, jako se zavařuje pečené maso. My jsme zavařovali asi na 90 stupňů 1 hodinu a pak radši uchovávali v chladu, ale vydržela i rok;-):-)

    Odpovědět

  • Miloš Miloš(neregistrovaný)

    Dobrý den,
    někde jsem četl že se dá hotový sulc zavařit,ale nikde jsem nenašel recept.Neví někdo jak uchovat sulc aby se nezkazil?Udělali jsme ho víc a celý ho nesníme.

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    My u nás ten tuk ze sulcu nesbíráme, přijde nám to škoda. Pokud ho tam nemáte příliš, nijak negativně sulc neovlivní, řekl bych, že spíš naopak. Vypadá pak takhle http://www.zabijacky.cz/news/domaci-sulc/.
    Máme ho rádi libovější, proto tolik masa. Má pak takový lepší šmak

    Odpovědět

  • mlsoun mlsoun(neregistrovaný)

    já mám svůj recept a chutná všem je kvalitní jednoduchý a rychlý ale vždy je to sulc

    Odpovědět

  • papa1649 papa1649

    A jdu na to....................!!!:-p

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Zrovna koukám, jestli tady je sulc, že bych ho přidala, tak aspoň plusík posílám!!!:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    ;-)Sulc je vynikající papání a občas ho také dělám. Obvykle udělám větší množství, než se najednou spotřebuje, protože je náročnější časově i na množství nádobí. Zeleninu nedávám buď vůbec, nebo jen do toho, co se brzy spotřebuje. Krásně vypadá, když se porce nalije do hlubokého talíře, na jehož dno se dá ozdoba z plátku vajíčka a zeleniny-např.ve tvaru kytičky. Po vyklopení je ozdoba navrch.
    Sulc, který není k okamžité spotřebě, naliju (bez zeleniny, aby se nekazil) do zavařovacích skleniček,zavíčkuji a dám do chladu.
    Jednou se mi nechtělo kůže mlít, tak jsem je dala umlít do robotu-stala se z toho zcela bílá, mléčná emulze, ale na chuti to neubralo. Jen to nevypadalo tak, jak jsme zvyklí.:-O:yes:

    Odpovědět

  • pincsek Jindriska pincsek Jindriska(neregistrovaná)

    pincsek1@tele2.at tedy, suls je sulc, uvarene veprove )maso, nozicky a kuze, proste hodne klizky, aby polevka po vystydnuti byla pevna- fest. Huspenina je krajovy, nebo rodinnym vyraz pro sulc. VCechach je to z z 95% huspenina, nna Morave a slovensku je to sulc. Kolik hospodynek, tolik variant sulcu. huspeniny. kazdopadne chutna a je zdravy!!! Preju dobrou chut

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Kůže jsem podle nějakého receptu rozmixoval a přidal a již to nikdy neudělám. Zeleninu ano, kyselou okurku na kolečka ne.

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka(neregistrovaná)

    Fotka je z tohoto receptu: http://www.toprecepty.cz/recept/4397-sulcklasicky-recept-podle-starych-reznickych-norem/, je tu vidět i ten druhý plech ... tak tomu fakt nerozumím

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: huspenina huspenina recept sulc domácí domácí výroba sulcu výroba huspeniny jak se dela huspenina recept na huspeninu huspenina recepty jak se dělá sulc huspenina,sulc recept huspenina recepty huspenina recept na domácí sulc vepřový sulc masový sulc jak se vari sulc příprava sulcu domácí sulc vaření sulcu huspenina z vepřového kolena

Zapomněl/a jsem heslo