Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasické české rizoto: Od toho italského se liší druhem rýže a způsobem přípravy, patří do něj zelenina i zbytky „co dům dal“
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Rizoto má v české kuchyni své stálé místo. Recept na něj může být velmi variabilní. V tomto pokrmu totiž můžete využít zbytky zeleniny, které máte doma. I tak přichystáte výborné rychlé jídlo.

Jak na klasické rizoto 

České rizoto je jídlo, které zná snad každý z nás. Možná si ho pamatujete ze školní jídelny, možná je to rodinný recept, který vaříme o víkendech. Ale čím se klasické české rizoto liší od toho italského? A jaká rýže je pro něj vlastně ta pravá? Pojďme si to rozebrat.

Co je to vlastně české rizoto?

Na rozdíl od italského risotta, které je krémové a hutné, se české rizoto připravuje ze sypké rýže, která by měla zůstat oddělená, neslepená. Česká verze rizota je spíše jídlem, kde se rýže smíchá s různými přísadami – typicky masem (kuřecím, vepřovým nebo hovězím), zeleninou (mrkev, hrášek, kukuřice), houbami a dochutí se kořením. Zatímco italské risotto vzniká postupným přidáváním vývaru a neustálým mícháním, české rizoto se vaří zvlášť rýže a zvlášť směs, která se pak smíchá dohromady.

Jaká rýže je na české rizoto ideální?

Pro české rizoto se nepoužívá speciální kulatozrná rýže (například arborio nebo carnaroli), která se hodí na italské risotto. Vhodná je dlouhozrnná rýže, která zůstane po uvaření sypká a nelepkavá. Vybírat můžeme z rýže parboiled – tedy předvařené rýže, která se při vaření téměř nerozvaří a zůstává krásně sypká. Variantou je ale také jasmínová rýže, a to v tom případě, že chceme jemnější chuť. Je ale potřeba hlídat dobu vaření, aby se neslepila. Basmati rýže je voňavá a sypká, hodí se, pokud chceme rizotu dát jemnější exotický nádech.

Základem je rýži dobře propláchnout studenou vodou, aby se zbavila přebytečného škrobu, a tím pádem se nelepila.

Z čeho se české rizoto tradičně dělá?

Kromě rýže hraje důležitou roli masová a zeleninová složka. Mezi nejčastější ingredience patří:

  • Maso: Kuřecí prsa, vepřová plec, mleté maso, zbytky pečeného masa.
  • Zelenina: Hrášek, mrkev, kukuřice, paprika, žampiony.
  • Cibule a česnek: Základ pro ochucení, často osmažené na oleji.
  • Koření: Sůl, pepř, mletá paprika, majoránka. Někdo přidává i trošku kari pro zajímavější chuť.
  • Sýr: Na zapečenou verzi rizoto posypeme strouhaným sýrem (třeba eidam, gouda) a dáme krátce zapéct. Sýrem se také často sype vařené rizoto až na talíři.
  • Vývar: K dochucení a zvlhčení rizota, aby nebylo suché.

České rizoto je praktické a variabilní jídlo, do kterého můžeme dát téměř vše, co máme zrovna doma. Často vzniká i jako  „co dům dal“, jídlo ze zbytků pečeného masa a zeleniny. Je to rychlé, syté a výživné jídlo, které se hodí jak na oběd, tak na večeři. A i když se technikou vaření liší od italského risotta, má své místo v české kuchyni a je u nás velmi oblíbené.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit rizoto z pečeného masa

Na tři porce potřebujete: 400 g pečeného vepřového plecka i s výpekem (nebo kuřecího masa, pečeného nebo zbylého od oběda), 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody, 2 lžíce mraženého hrášku, 2 lžíce mražené kukuřice, 1 cibuli, 1 čerstvou papriku, sůl, pepř, petrželku a strouhaný sýr na posypání.

Jak na to? Přímo do pekáčku s výpekem přidáme nakrájenou cibuli, rýži, sůl a vodu. Pečeme v troubě pod pokličkou.

Když je rýže skoro měkká, přidáme zeleninu, nakrájené maso a dopečeme doměkka. Dochutíme pepřem a na talíři sypeme strouhaným sýrem.

Náš tip: Naše rizoto „co dům dal“ je podobné srbskému rizotu. To si můžete přichystat podle následujícího video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli