Retro okénko: Jemné kuřecí rizoto se žampiony bývalo hitem socialistických jídelen. S hráškem a sýrem skvěle funguje dodnes
18. 5. 2023 Vaření
Retro je populární z mnoha důvodů. Pro někoho jsou to nostalgické návraty, pro jiného trendy styl. Může být spojeno s dětstvím, domovem, pohodou nebo časem nezralých malin. Proto jsou stále oblíbené i pokrmy, na kterých jsme si pochutnávali v předlistopadových restauracích, zvlášť, když jsou připravené podle tradičního předpisu nalezeného v nesmrtelných Recepturách teplých pokrmů.
Retro rizoto není riziko
V restauraci si rádi k předkrmu objednáme ratatouille a jako hlavní chod tartiflette. Z dovážky preferujeme sushi a na rautu sáhneme po fingerfood s rillettes.
Ale ruku na srdce, když jsme doma, tak si na pohodu uvaříme poctivou českou klasiku. Zkrátka dobrotu, kterou známe z dětství a kdo ví, třeba i ze školní jídelny. Ne každá totiž měla špatnou pověst. Navíc u receptů zpracovaných podle bible předlistopadových kuchařů „Receptur teplých pokrmů“ máme jistotu, že budou chutnat přesně tak, jak si pamatujeme z dětství i mládí.
Mohlo by vás zajímat
Jemné kuřecí rizoto se žampiony podle normy
Například takové častokrát vysmívané „české rizoto“, když se dobře a poctivě zpracuje, je docela dobré, a hlavně levné a snadno i rychle připravené jídlo.
Porce sypkého rizota posypaná strouhaným sýrem (a nemusí to zrovna být 30% Eidam) voní a chutná po másle, kuřecím mase a čerstvé zelenině s lehkým nádechem žampionů. Pojďme si je tedy připravit společně pěkně postaru.
Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 60 g oleje, 80 g žampionů, 40 g másla, 80 g sterilovaného hrášku, 40 g sterilované mrkve, 40 g kuřecího vývaru, 8 g soli, 600 g dušené rýže, 40 g tvrdého sýra (norma uvádí Moravský bochník).
Postup:
1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na oleji osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí.
2. Očištěné a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zalijeme kuřecím vývarem a krátce podusíme.
3. Přidáme osmahnuté kousky masa s cibulkou, dochutíme solí a promícháme. Společně ještě krátce podusíme.
4. Hotovou směs (maso, žampiony i zeleninu) zlehka promícháme s právě uvařenou a ještě horkou dušenou rýží a pomocí tvořítka rizoto upravíme na talíři.
5. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem a ihned podáváme. Tradiční přílohou bývaly kyselé okurky, nic však nezkazíte ani dobrým zeleninovým salátem.
Moderní varianta: Pečená rýže s kuřecím masem
Možná někomu výše uvedený recept přijde trochu dietní. Můžeme si proto připravit modernější variaci na tuto klasiku školních a závodních jídelen. Základ zůstává stejný, ďábel je ukrytý v detailu.
Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 1 stroužek česneku, 100 g másla, 80 g žampionů, 80 g řapíkatého celeru, 40 g čerstvé mrkve, 600 ml kuřecího vývaru, 8 g soli, 250 g nevařené rýže, 40 g sýru čedar, čerstvé bylinky na ozdobu.
Postup:
1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na části másla osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí a česnekem.
2. Očištěné, a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na druhém dílu másla, přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
3. Osmahnuté kousky masa s cibulkou a česnekem, zeleninu i žampiony vložíme do zapékací mísy, přisypeme propranou rýži, dochutíme solí a zalijeme horkým vývarem.
4. Suroviny promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pod poklicí dusíme zhruba 20 minut.
5. Sejmeme poklici a pečenou směs zlehka promícháme. Vrátíme zpět do trouby, kde pokrm odkrytý dopékáme zhruba 5 minut, aby získal křupavou kůrku.
6. Pečenou rýžovou směs pomocí tvořítka nebo naběračky upravíme na talíři. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem i najemno nasekanými bylinkami a ihned podáváme.
Náš tip: Rýžové pokrmy jsou oblíbené pro snadnou přípravu i pestrost chutí můžeme si vyzkoušet například Smažené rýžové nudle inspirované v čínské kuchyni.
Zdroj informací:
Ing. Beránek J. a kolektiv: Receptury teplých pokrmů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rizoto po česku je rychlé a snadné. Přidáme do něj suroviny, které máme doma
Dietní přílohy, které nezruinují peněženku: Pečené batáty, květáková rýže nebo knedlík bez mouky vyjdou do 10 Kč na porci
Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Houby v oleji
Přidáno před 10 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Přečtěte si Zobrazit více
Srbské rizoto: Retro pokrm je šmrncnutý Balkánem a neobejde se bez jedné důležité ingredience, která mu dodá tu správnou barvu
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová