Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Jemné kuřecí rizoto se žampiony bývalo hitem socialistických jídelen. S hráškem a sýrem skvěle funguje dodnes
Zdroj: Profimedia

Retro je populární z mnoha důvodů. Pro někoho jsou to nostalgické návraty, pro jiného trendy styl. Může být spojeno s dětstvím, domovem, pohodou nebo časem nezralých malin. Proto jsou stále oblíbené i pokrmy, na kterých jsme si pochutnávali v předlistopadových restauracích, zvlášť, když jsou připravené podle tradičního předpisu nalezeného v nesmrtelných Recepturách teplých pokrmů.

Retro rizoto není riziko

V restauraci si rádi k předkrmu objednáme ratatouille a jako hlavní chod tartiflette. Z dovážky preferujeme sushi a na rautu sáhneme po fingerfood s rillettes.

Ale ruku na srdce, když jsme doma, tak si na pohodu uvaříme poctivou českou klasiku. Zkrátka dobrotu, kterou známe z dětství a kdo ví, třeba i ze školní jídelny. Ne každá totiž měla špatnou pověst. Navíc u receptů zpracovaných podle bible předlistopadových kuchařů „Receptur teplých pokrmů“ máme jistotu, že budou chutnat přesně tak, jak si pamatujeme z dětství i mládí.

Jemné kuřecí rizoto se žampiony podle normy

Například takové častokrát vysmívané „české rizoto“, když se dobře a poctivě zpracuje, je docela dobré, a hlavně levné a snadno i rychle připravené jídlo.

Porce sypkého rizota posypaná strouhaným sýrem (a nemusí to zrovna být 30% Eidam) voní a chutná po másle, kuřecím mase a čerstvé zelenině s lehkým nádechem žampionů. Pojďme si je tedy připravit společně pěkně postaru. 

Na 4 porce budeme potřebovat:

400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 60 g oleje, 80 g žampionů, 40 g másla, 80 g sterilovaného hrášku, 40 g sterilované mrkve, 40 g kuřecího vývaru, 8 g soli, 600 g dušené rýže, 40 g tvrdého sýra (norma uvádí Moravský bochník).

Postup:

1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na oleji osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí.

2. Očištěné a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zalijeme kuřecím vývarem a krátce podusíme.

3. Přidáme osmahnuté kousky masa s cibulkou, dochutíme solí a promícháme. Společně ještě krátce podusíme.

4. Hotovou směs (maso, žampiony i zeleninu) zlehka promícháme s právě uvařenou a ještě horkou dušenou rýží a pomocí tvořítka rizoto upravíme na talíři. 

5. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem a ihned podáváme. Tradiční přílohou bývaly kyselé okurky, nic však nezkazíte ani dobrým zeleninovým salátem.

Moderní varianta: Pečená rýže s kuřecím masem

Možná někomu výše uvedený recept přijde trochu dietní. Můžeme si proto připravit modernější variaci na tuto klasiku školních a závodních jídelen. Základ zůstává stejný, ďábel je ukrytý v detailu.

Na 4 porce budeme potřebovat:

400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 1 stroužek česneku, 100 g másla, 80 g žampionů, 80 g řapíkatého celeru, 40 g čerstvé mrkve, 600 ml kuřecího vývaru, 8 g soli, 250 g nevařené rýže, 40 g sýru čedar, čerstvé bylinky na ozdobu.

Postup:

1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na části másla osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí a česnekem.

2. Očištěné, a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na druhém dílu másla, přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.

3. Osmahnuté kousky masa s cibulkou a česnekem, zeleninu i žampiony vložíme do zapékací mísy, přisypeme propranou rýži, dochutíme solí a zalijeme horkým vývarem.

4. Suroviny promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pod poklicí dusíme zhruba 20 minut.

5. Sejmeme poklici a pečenou směs zlehka promícháme. Vrátíme zpět do trouby, kde pokrm odkrytý dopékáme zhruba 5 minut, aby získal křupavou kůrku.

6. Pečenou rýžovou směs pomocí tvořítka nebo naběračky upravíme na talíři. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem i najemno nasekanými bylinkami a ihned podáváme.

Náš tip: Rýžové pokrmy jsou oblíbené pro snadnou přípravu i pestrost chutí můžeme si vyzkoušet například Smažené rýžové nudle inspirované v čínské kuchyni

Zdroj informací: 
Ing. Beránek J. a kolektiv: Receptury teplých pokrmů

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více