Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rizoto
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se dá za tuto částku na osobu vykouzlit vydatná večeře, po které nebudete mít hlad. Jako tipy pro vás máme jednoduchá jídla s malým množstvím surovin.

Šťavnatá a křupavá kuřecí stehna

Když kupujete kuře, vyplatí se koupit celé a to pak naporcovat. Vyjde mnohem levněji, než kdybyste si kupovali jen samotná stehna. Kromě dvou hezkých stehen vám zůstanou ještě prsa, křídla a skelet na vývar. A jak si připravit kuřecí stehna? Toužíte po voňavých, šťavnatých a křupavých kouscích? Skvěle chutnají marinovaná. Na tento proces obvykle potřebujete alespoň šest hodin. Když spěcháte, můžete ho trochu urychlit.

Kuře důkladně omyjete a dobře osušíte. Mírně poodhrnete kůži a na několika místech ho propícháte vidličkou. Pak nanesete základní koření (sůl, červená paprika, případně pepř). Skvěle na kuřeti chutná také mletý zázvor, můžete využít i sušený česnek, pokud máte doma. Dobře do kuřete zapracujete, zakápněte olejem a znovu promačkejte. Pokud máte doma keřík rozmarýnu, zapíchněte do kuřete i malou větvičku. Nechte odležet alespoň půl hodiny. Zkušení kuchaři doporučují péct drůbež pomalu. Proto si nastavte troubu na 120 °C a pečte asi půl hodiny, pak kuře obraťte a pečte asi 20 minut. Pak zvyšte teplotu na 160 °C a kuře dopečte dokřupava.

Italsko-orientální rizoto

Rizoto je vděčným jídlem, které můžete připravit téměř z jakýchkoliv ingrediencí. Pokud se chcete držet italské verze, budete potřebovat kulatozrnnou rýži (arborio nebo carnaroli). Na osobu plánujte většinou 100 g suché rýže. Rýže při vaření hodně nabude na objemu. 100 g suché rýže zhruba odpovídá necelému 250ml hrnku suché rýže.

Jak na to? Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno pokrájenou menší cibuli a osmažte ji dozlatova. Přisypte rýži a mírně restujte. Orestovanou rýži zalijte vodou (1,5 dílu vody na 1 díl rýže) a přidejte špetku soli. Uvařená rýže by měla být al dente, což znamená měkká, ale pevná bez křupavého středu. Pak už záleží na vaší fantazii, s čím rizoto smícháte. Naším domácím tipem je rizoto s kari kořením, kousky kuřete a zeleninou. Když budete přidávat kari koření, nasypte asi půl lžičky k orestované rýži a vařte ji (asi 16-18 min) s kořením.

Zatímco se bude vařit, opečte si pokrájenou polovinu kuřecího prsa (můžete také posypat troškou kari koření) a na střední kostky pokrájenou jednu střední mrkev. K uvařené rýži přidejte kuře s mrkví a lžíci mraženého hrášku, promíchejte, aby byly všechny suroviny teplé, a můžete dochutit solí a pepřem. Na porci rizota na talíři se hezky vyjímá petrželka.

Šťavnaté zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny jsou vděčným a oblíbeným pokrmem, po kterém často saháte, když nevíte co jíst. A hlavně je rychlý a může být i levný. U nás doma bodují zapečené těstoviny s houbami a nivou. V soli a kmínu uvařte houby (ca. lžíci, asi půl hodiny) a ve vedlejším hrnci zvolené těstoviny (podle návodu). Suchých těstovin na osobu se počítá v průměru zhruba 100 g (necelá polovina 250ml hrnku). Na másle zpěňte cibulku a opečte dozlatova. Smíchejte těstoviny, cibuli, houby a nastrouhanou nivu (zhruba vrchovatou lžíci) a dejte do zapékací nádoby. V hrnci ohřejte necelou polovinu smetany a zalijte jí směs v zapékací nádobě. Kdo má rád hodně sýru, může posypat navrch ještě lžící nastrouhané nivy nebo parmazánu. Nádobu dejte do trouby předehřáté asi na 170 °C. Peče se zhruba 45 min.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více