Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce s Josefem Maršálkem: Vynikající mrkvový koláč vás překvapí svou vláčností a vůní koření a pomerančů
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka/koláž Toprecepty

Nejen beránka, mazanec a jidáše můžete upéct na Velikonoce. Typickým jarním moučníkem je i mrkvový koláč a výborně se hodí i k Velikonocům. Zkuste jej třeba podle receptu cukráře Josefa Maršálka. 

Mrkvový dort - ideální velikonoční moučník

Chcete-li letos na Velikonoce vyzkoušet nějaké jiné pohoštění, je mrkvový dort nebo koláč ideální volbou. Tento moderní moučník je zajímavým zpestřením klasické sladké velikonoční sestavy, tedy mazance, beránka a jidášů

Upéct jej můžeme sice po celý rok, ale k jarním svátkům se hodí přímo skvěle. Mrkev je totiž typickou jarní zeleninou. Právě ta první jarní je úplně nejlepší, nejkřehčí a nejsladší a do sladkého zákusku je jako dělaná. 

Nejen americký moučník

Oblíbený dort je dnes většinou spojován s americkou kuchyní. Své kořeny má ale v Evropě, kdy se mrkev používala pro její přirozenou sladkou chuť do různých nákypů jako náhražka drahých a nedostupných sladidel.

Svou současnou podobu získal mrkvový dort neboli carrot cake až ve 20. století, kdy v Americe vznikla současná verze dortu s těstem vonícím kořením a s cream cheese frosting neboli s polevou z krémového sýra. Moučník se navíc často zdobí malými mrkvičkami vymodelovanými z marcipánu, které jej svou barvou krásně prozáří a dodají mu svátečnější ráz.

Vláčný díky mrkvi

„Mrkváč“ je dokonalým propojením vláčného těsta a svěžího a lehkého krému. Těsto je příjemně šťavnaté právě díky nastrouhané mrkvi, jejím protikladem jsou pak mleté nebo nasekané oříšky, které v něm příjemně křupou, ale také moučník zvláční.

Typické je pro něj také koření jako skořice, muškátový oříšek či hřebíček. To vše nakonec propojuje i javorový sirup často používaný k oslazení korpusu. Jeho alternativou je případně třtinový cukr. 

S vůní koření a pomeranče

Receptů na mrkvové dorty je celá řada, pokud ale nemáte žádný prověřený, možná vás zaujme ten od Josefa Maršálka. Slavný cukrář do něj navíc přidává kardamom a pomerančovou kůru, které mu dodají ještě omamnější aroma. Pomeranč v podobě šťávy je navíc i v krému, aby se vše krásně propojilo.

Josef Maršálek udělal moučník jako koláč, ale klidně můžete zvolit i dortovou formu. Koláč je navíc zvláštní ještě svým zdobením. Cukrář místo marcipánových mrkviček totiž použil kostičky sladké kandované mrkve, které moučník pozvednou k úplné dokonalosti. 

Recept na mrkvový koláč Josefa Maršálka

Máte mrkvový dort nebo koláč v oblibě? Tak zkuste ten podle Josefa Maršálka. Můžete si být jisti, že jej určitě nebudete péct jen na Velikonoce. A jak tedy na něj? 

Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 50 g celozrnné mouky, 125 g oleje, 175 g třtinového cukru, 3 vejce M, 300 g nahrubo strouhané mrkve, 5 g jedlé sody
5 g prášku do pečiva, 2 g skořice, 2 g kardamomu, 1 g soli, pomerančovou kůru z jednoho pomeranče. Na krém si připravte: 250 g žervé, 110 g pudrového cukru, 30 g pomerančové šťávy, 100 g másla. Na mrkvové kostky: 150 g mrkve, 50 g pomerančové šťávy, 50 g třtinového cukru a 1/2 vanilkového lusku.

  1. Do mísy navažte nahrubo nastrouhanou mrkev, přidejte olej a vejce, cukr, koření, kůru a sůl a stěrkou dobře zamíchejte. Poté přidejte obě mouky, prášek do pečiva a jedlou sodu a stěrkou vymíchejte dohladka. Tuto hmotu nalejte do olejem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a rozetřete dohladka. Poté pečte velmi pomalu při 160 °C asi 25 min, nebo dokud zapíchnutá špejle nezůstane zcela suchá. Korpus nechte na mřížce vychladnout.
  2. Na náplň smíchejte sýr, cukr a pomerančovou šťávu a metličkou vymíchejte dohladka. Poté postupně do směsi nalijte rozpuštěné a vychladlé máslo. Šlehejte, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém. Ten ihned natřete na povrch vychladlého upečeného korpusu.
  3. Mrkev nakrájejte na kostky menší než 1x1x1 cm, dejte je do hrnce, přidejte šťávu, vanilku a cukr a na velmi mírném ohni vařte, dokud sirup nezhoustne. Směs nechte vychladnout a potom mrkvičkami ozdobte povrch koláče.

Náš tip: Máte-li rádi mrkev ve sladkém těstě, vyzkoušejte třeba i bábovku podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli