Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvové řezy s tvarohem: Jemný, lahodný a neuvěřitelně vláčný moučník skvěle dochutí a navoní směs koření
Zdroj: Toprecepty, mika59

Patříte k milovníkům sladkým dezertů? Dopřejte si i během týdne lahodný zákusek. Nemusíte přitom péct nic složitého. Máte doma mrkev? Vyzkoušjte mrkvové řezy s tvarohem, které jsou velmi snadné na přípravu.

Co s mrkví ve sladké kuchyni

Mrkev je sice zelenina, ale také se skvěle hodí do sladkých jídel, už pro svou typicky sladkou chuť. Mrkev se přidává do dezertů nastrouhaná a dodá jim nejen krásnou barvu, ale také příjemnou vláčnost. S touto zeleninou si můžeme přichystat drobné pečivo, jako jsou šátečky nebo třeba rohlíčky. Skvěle se hodí do společnosti s ořechy, citronem. Můžete upéct koláč, bábovku, ale i třeba řezy s různými náplněmi.   

Jak zvýraznit chuť mrkve

Mrkev je příjemně sladká. Když ale přidáme kyselou složku, jako je citron (nebo limeta), vytvoří se zajímavý protiklad.

Sladkost mrkve můžeme ještě posílit přidáním další sladké složky. Ať už je to bílý nebo třtinový cukr (dodá jemně karamelový nádech), med nebo karamel.

Vliv na chuť mrkve mají i různé druhy koření, jako jsou zázvor, kurkuma, ale také třeba perníkové koření. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit mrkvové řezy s tvarohem

Na tyto řezy si připravte následující suroviny. Na těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 200 g jemně strouhané mrkve, 200 g másla/Hery, 2 žloutky, 180 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, citronová kůra a 1 špetka soli. Na náplň: 500 g tvarohu, 4-5 lžic cukru, 1 vejce, 2 bílky a 1 lžíce vanilkového pudinku.

Jak na to? Do velké mísy nasypejte mouky, cukry, kypřicí prášek, sůl. Promíchejte a přidejte mrkev, tuk, žloutky a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny odležet do lednice. 

Zbylé bílky dejte do misky, kde pak budete šlehat sníh. Do další mísy dejte tvaroh, přidejte žloutek, bílek dejte k bílkům, přisypte vanilkový pudink a cukr. Promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a přesuňte ho k tvarohové směsi. Promíchejte.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě části. Připravte si dva plechy a vyložte je pečicími papíry. Vyndejte si vál, dejte na něj papír. Těsto na něm roztáhněte prsty, a pak vyválejte do velikosti papíru. Papír přesuňte na plech. Rozetřete na něj tvaroh a překlopte z papíru druhý díl těsta. Papír dejte pryč. Těsto nahoře propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 35-40 minut.

Náš tip: Připravte si vynikající mrkvové řezy s pudinkovým krémem zjemněným smetanou a provoněný skořicí podle tohoto videoreceptu:

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více