Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev patří k typům zeleniny, kterou můžeme použít i k výrobě sladkých pokrmů. Že to nemusí vždy být třeba mrkvový koláč, ukázal Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu. Připravil totiž specialitu z Horácka.

Tradiční specialita

Společně s Terezou Bebarovou se populární cukrář tentokrát pustil do výroby mrkvánků z kynutého těsta. Jak upozornil, jedná se o tradiční recept, pocházející z Vysočiny, konkrétně z Horácka. „Dokonce se zde pořádají soutěže o to, kdo má nejlepší mrkvánky v okolí,“ sdělil Maršálek divákům pořadu veřejnoprávní televize.

Zdravé pro trávení i mozek

Jak podotkla moderátorka Tereza Bebarová, mrkev je důležitým zdrojem vlákniny, je v ní betakaroten a snižuje hladinu cukru v krvi. Doplnila také, že skořice, která do náplně mrkvánků rovněž patří, podporuje trávení a zlepšuje paměť.

Maršálek zase překvapil tím, že do těsta přidává pepř. Ten má sloužit jako protipól sladké mrkvi. „Není to však v tom, abychom ho tam dali hodně, stačí skutečně jenom špetka,“ upozornil cukrář.

Mrkvánky

Na výrobu klasiky z Vysočiny budete potřebovat: kynuté těsto si připravte podle osvědčeného receptuna náplň 300 g strouhané mrkve, 60 g másla, 110 g cukru krupice, 5 g kukuřičného škrobu, 10 ml vody, špetku skořice a pepře, na dokončení 50 g hrubého cukru a 1 vejce na potření.

Jak na to?

  • Těsto na mrkvánky si můžete přichystat podle tohoto receptu na kynuté pečivo.
  • Do hrnce dáme máslo a cukr. Není třeba ho karamelizovat, pouze rozpustit tuk.
  • Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a lehce ji podusíme. Okořeníme skořicí a pepřem a krátce zavaříme.
  • V troše vody rozmícháme škrob, který přidáme k mrkvi, a zamícháme. Následně necháme mrkev vychladit.
  • Připravené kynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků.
  • Vezmeme část těsta a roztáhneme do stran. Doprostřed vložíme mrkvovou náplň, přes níž přetáhneme těsto. Nakonec vytvoříme „koule“ ve tvaru plněných knedlíků.
  • Vložíme na plech s pečicím papírem a necháme nakynout do dvojnásobného objemu.
  • Mrkvánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubým dekoračním cukrem.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C horkovzduch 12-15 minut.

Rady slavného cukráře:

  • Používejte škrob kukuřičný, ten bramborový totiž vytváří šlemy.
  • Před kynutím si těsto vyfoťte. Někdo totiž nemá fotografickou paměť, proto nepozná, že už má těsto dvojnásobný objem. Podle snímku je to ovšem zřejmé.

Náš tip: Hrubý dekorační cukr seženete na specializovaných webech, zaměřujících se na pečení. Za půl kilogramu zaplatíte okolo 39 korun.

Jak probíhalo natáčení dílu o kynutém těstě a kde vznikaly i mrkvánky, se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Mrkvánky

Ukázat 15 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více