Mrkvový nákyp - absolutně zdravý

x.lenulinek.x Kuchařka: x.lenulinek.x

Doba přípravy: asi 15 minut a 45 minut pečení 1 porce Zeleninová jídla 11 názorů

Suroviny

3 ks větších mrkví
kousek zázvoru
30 g celozrnné rýže (neuvařené)
75 g Ricotta
100 g šmakouna
2 ks bílek
lžička olivového oleje
Dále:
sůl
Vegeta (s mořskou řasou)
pepř
kari
popřípadě chilli
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uvaříme rýži podle návodu. Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubo, zázvor očistíme a nastrouháme na jemno, současně můžeme nastrouhat na hrubo šmakouna (či pokrájet).

  2. Přidáme ostatní suroviny (až na bílky), tedy: uvařenou rýži, ricottu, olivový olej. Okořeníme dle chuti: sůl, vegeta, pepř, kari, kdo má rád ostřejší může přidat špetku chilli. Vše důkladně promícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a postupně pomalu zapracujeme do připravené směsi.

  3. Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem (popř. do silikonové formy). Dáme péct do již vyhřáté trouby, nejdříve pečeme asi při 150°C 35 minut a na posledních 10 minut přidáme troubu na 190°C.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mrkvový nákyp - absolutně zdravý

  • Majka8 Majka8

    arrefeena:Hezká odpověď,ale čekala jsem ji u receptu Kuře po vlastku,proč to jde zde a ne u receptu,kde se o to zajímá spousta lidí,nechápu Vás:-//protože tam nereagujete vůbec :-((Přesto recept vyzkouším a dám vědět jak chutná.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena

    Majka8: mám snad opsat to samé ve staročeštině, budete z toho moudřejší? Co je na tom složitého. Osmažíte kuře a podlejete ho vínem s trochou koření a necháte podusit. :-?

    Odpovědět

  • x.lenulinek.x x.lenulinek.x(autor receptu)

    Majka8: Já ho koupila v Bille, jinak mají v Tescu také. A pak prodejny zdravé výživy.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    maris:Samozřejmě je k dostání na každém trhu,taky ho kupuju a je výborný....jen musím zjistit toho Šmakouna;-)neznám.Kde se dá koupit?

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    arrefeena:Ty brďo,ty umíš se rozepsat velice dobře,proč se tak nerozepíšeš u svého receptu...Kuře po vlastku...pořád čekám a nic se neděje:-//

    Odpovědět

  • maris maris

    arrefeena: vegeta není glutamat sodný, je to sněs sušené zeleniny, která většinou obsahuje i glutamat pro zvýraznění chuti, ale v současné době je již k dostání i bez něho.

    Odpovědět

  • x.lenulinek.x x.lenulinek.x(autor receptu)

    arrefeena: Jedná se o vegetu bez glutamanu, s mořskou solí a mořskou řasou ... Nedávám si glutaman dobrovolně do jídla, celkem si to hlídám. A soli v ní opravdu tolik není - minimálně.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena

    vegeta neboli glutaman sodý občas nazýván jako čínská sůl je pěkné svinstvo. nic zdravého na tom v současné době není.
    :no:
    Prvopočiatky glutamánu sodného, najrozšírenejšieho zástupcu glutamanov, siahajú hlboko do histórie, až do starovekej Číny a starovekého Japonska. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu) používali vtedajší ázijskí kuchári, ako dochucovaciu prísadu, do takmer všetkých jedál. Japonci si ho postupne obľúbili natoľko, že jeho príchuť osobitne pomenovali ako umami (v preklade to znamená pochúťka, delikatesa, lahôdka), teda okrem štyroch základných chutí (slaná, sladká, horká, kyslá) v japonskej kuchyni existuje piata glutamátová. Pred vyše sto rokmi ju identifikovali japonskí vedci v snahe zistiť, prečo má vývar z morských rias kombu takú výraznú chuť. Glutaman sodný v skutočnosti je chemicky vytvorený brat glutamátu, ktorý obsahovali tieto riasy.

    V dnešní době se objevela vegeta bez glutamanu sodného odbsahující 70 procent soli, trochu sušené zeleniny, cukr a chemicky obhohacené vitamíny. Proč to vlastně kupovat? :-((

    Odpovědět

  • pipre pipre

    To určitě vyzkouším. Hlavně kvůli šmakounovi, který mám doma. Kupuji ho celkem často, i uzený a dokonce jsem si včera koupila i nudle ze šmakouna :-):yes:+1

    Odpovědět

  • x.lenulinek.x x.lenulinek.x(autor receptu)

    Eva Marie:
    "Šmakoun je bílkovinová hmota vyrobena z čistých vaječných bílků." ... jde bez problému vygooglovat a podívat se :-)

    Odpovědět

  • Eva Marie Eva Marie

    Nevím co je šmakoun.Poučí mne někdo?:-?

    Odpovědět

Tématické fráze: zdravé recepty z mrkve mrkvovo brokolicový nákyp nákyp z vaječných bílků zdravý květákový nákyp top recepty nakyp ze šmakouna co uvařit k obědu nákyp z květáku a mrkve zdrave recepty s mrkvi mrkvovy nakyp slany mnákyp z mrkve co uvařit ze šmakouna květákový nákyps kuřetem a mrkví brokolicovo mrkvový nakyp vegeta 35procent formy glutamanu vegety bez glutamanu sodného mrkvovy zeleninový nakyp laminaria japonica recept vegeta bez glutamátu mrkvový nákyp se sýrem