Hitem TikToku je vietnamská káva s osolenou šlehačkou a kondenzovaným mlékem: Chutná fantasticky
7. 5. 2025 Vaření
Pokud jste někdy byli ve Vietnamu nebo aspoň ve vietnamské tržnici Sapa v Praze či v jakémkoliv vietnamském bistru, určitě víte, že Vietnamci pijí kávu s kondenzovaným mlékem. Nyní navíc frčí ta ozdobená osolenou šlehačkou, kterou celý svět zná pod názvem salted coffee.
Slaná káva jako nejnovější hit
Vietnamská slaná káva neboli salted coffee je jedním z trendy nápojů moderních kaváren, který se rozšířil z Vietnamu. U nás jej seženete v pražské tržnici Sapa, kam se chodí za autentickou vietnamskou gastronomií a kam jsme na ni vyrazili i my, konkrétně do podniku Ngot. Tam nabízejí i různé vietnamské dezerty chè, mající podobu nápoje, polévky či pudinku a další kávové nápoje. Slaná kávu tu stojí 90 Kč.
I když možná kombinace kávy a soli působí přinejmenším zvláštně, nenechte si odradit. Vždyť slaný karamel je také dlouhá léta oblíbenou pochoutkou. I nás slaná káva příjemně překvapila. Sůl totiž zjemňuje sladkost kondenzovaného mléka, které se běžně do klasické vietnamské kávy dává, ale i zvýrazní chuť celého nápoje. Navíc není v kávě nějak extrémně výrazná, jen tam ucítíte lehké slané podtóny.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dostala sůl do kávy?
Slaná káva se ve vietnamštině jmenuje Cà Phê Muối a jde o nápoj, který je v této zemi v jihovýchodní Asii znám již poměrně dlouho. Dokonce existuje víc teorií o jeho vzniku od té, v níž někdo nasypal sůl do kávy omylem, až po tu, podle níž se slaná káva podávala při žaludečních potížích. V každém případě se má za to, že slaná káva pochází z Huế, bývalého hlavního města Vietnamu.
Podle této historkou nepřikrášlené verze se tam objevila asi před 14 lety v malé místní kavárně na ulici Nguyễn Lương Bằng. V průběhu let si nápoj získal na oblibě, neboť zákazníci šířili zvěsti o jeho jedinečné a lahodné chuti. V posledních letech se postupně stal oblíbeným nápojem v celém Vietnamu. Nejvíc si slaná káva získala oblibu na sociálních sítích, zejména na TikToku, a tak se rozšířila do celého světa.
Příprava vietnamské kávy
Jak je patrné z jejího názvu, nápoj je kombinací kávy a soli. Obvykle se na ni používá káva robusta, která je ve Vietnamu nejběžnější kávou. Ta se od arabiky liší tím, že je víc hořká, hodně silná, má zemitou chuť a také obsahuje mnohem víc kofeinu. V současnosti se ovšem i zde prosazuje káva arabica.
Klasická vietnamská káva se vyrábí ve speciálním překapávači, jak jsme psali v našem starším článku a doplňuje se kondenzovaným mlékem. Tu slanou navíc ještě zdobí ušlehaná smetana, která právě obsahuje sůl.
Jak na slanou kávu jako ve Vietnamu?
Sůl v nápoji překvapivě dobře funguje - zjemňuje totiž hořkost kávy a vyvažuje sladkost kondenzovaného mléka, takže při popíjení zůstává jemná slaná a krémová chuť. Pokud jste zatoužili nápoj ochutnat a do Sapy (ať už té pražské nebo vietnamské) to máte daleko, můžete se do jeho přípravy pustit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 šálek vychlazené smetany ke šlehání, 1/4 lžičky soli, 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce mleté kávy robusta a led.
-
Vroucí vodou propláchněte speciální filtr na přípravu vietnamské kávy (k dostání je v obchodech s asijskými potravinami či na internetu – pod názvem phin) a postavte jej na šálek či sklenici.
-
Do filtru nasypejte kávu a přidejte špetku soli. Před vložením lisu ještě kávu lehce protřepejte, aby se kávová sedlina vyrovnala. Pak kávu zalijte 3 až 4 lžícemi vroucí vody, aby se navlhčila. Počkejte 30 sekund, než se přefiltruje, a poté naplňte filtr až po okraj vroucí vodou. Přikryjte víčkem a nechte pomalu protékat 3 až 4 minuty. Pokud nemáte phin, můžete pro přípravu použít espresso nebo překapávanou kávu.
-
Ke smetaně přidejte sůl a společně vyšlehejte. Přidejte asi 1/2 lžíce kondenzovaného mléka a opět prošlehejte. Zbytek kondenzovaného mléka nalijte do kávy a promíchejte.
-
Sklenici naplňte ledem, nalijte do ní kávu a navrch naneste ušlehanou osolenou smetanu. Podávejte s brčkem.
Na fotografie z tržnice Sapa, filtru a klasické přípravy vietnamské kávy se můžete podávat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - OPRAVENO Hitem TikToku je vietnamská káva s osolenou šlehačkou a kondenzovaným mlékem: Chutná skvěle a na přípravu je snadná
Ná tip: Klasickou ledovou kávu můžete udělat podle našeho video receptu.
88coffeecompany.com: How to make Vietnamese salted coffee?
Sapatrip.cz: Vietnamská slaná káva, nový trend z Vietnamu přímo u Vás doma
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více