Jednoduchá šípková marmeláda

Zavařeniny Doba přípravy: 2,5 hodiny 10 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 2,5 hodiny 10 názorů

Suroviny

1 kg šípků
350 g třtinového cukru
1/2 KL mletého hřebíčku
1/2 KL kyseliny citronové
kůra z poloviny citronu
citronová šťáva z poloviny citronu
voda
případně želírovací prostředek

Postup přípravy receptu

  1. Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku (některé jsem vařila v celku, protože byly malé). Pro zjednodušení lze použít celé šípky bez čištění.

  2. Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří.

  3. Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček (já jsem drtila v hmoždíři), cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání provaříme. Když máme více tekutin, necháme vypařit.

  4. Ještě horkou marmeládu dáme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Poznámka od kuchařky

Je nejen dobrá k divočině, ale i do cukroví a na chleba. Dávka na fotce je z 1/2 kg šípků.

Komentáře k receptu Jednoduchá šípková marmeláda

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    rihana: Moc děkuji!!! :-8

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Jana Remková:
    šípky zbavím stopek a okvětí, dám do kastrolu a zaliji vodou, zvolna vařím až změknou. Prolisuji, odpad ještě řídím vodou, aby se všechna dřeň vylisovala, to je jediný pracný. Do protlaku dám cukr, želírovací prostředek a ještě povařím. 'Chloupky z šípků se perfektně rozvaří. Horkou do skleniček a dnem vzhůru. Na 1 kg šípků 200-300 g písk.cukru, já dávám spíše méně, 1/2 balíčku želír.prostředku. Jelikož mám často maso z kance, tak mám šípk.džemu velikou spotřebu.

    Odpovědět

  • rihana rihana

    casino: to snad není možný, zavařenina je úplně jemňoučká, když mi zbyde po omáčce, tak si ji namažu i na chleba.

    Odpovědět

  • casino casino

    Jana Remkova:
    :yes:

    rihana:
    No, já mám sice nerezové patro;-) ale ten rozdíl jsem poznal a od toho času kupujeme Hagebutten Konfitüre:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    rihana: Fakt?? Kde je sakra ten recept??:-D

    Odpovědět

  • rihana rihana

    U šípkové marmelády není vůbec třeba vydlabávat vnitřek, úplně zbytečná práce. Vše se rozvaří a krásně propasíruje. Recept mám tady někde z internetu a dělám jí už přinejmenším deset let. Je skvělá a zaručeně jednoduchá. Obtížné je na ní jen to pasírování.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino:
    Ale dá sa to robiť aj jednoduchšie. Ja prinesiem šípky a suseda uvarí lekvár. :-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • jipohe jipohe (autorka receptu)

    Jana Remkova: No jo no jenže už tu jedna je tak jsem musela něco přihodit a číslo se mi nechtělo dávat :-p . Pracné je to očištění to je pravda, ale pak již jsem měla za hodinu hotovo.:-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Není jednoduchá , :-8 ale rozhodně je skvělá. Já váhám, jestli z šípků udělat likér, nebo marmeládu :-p:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    "Jednoduchá šípková marmeláda"
    No, ten kdo někdy vařil šípkovou zavařeninu podobným způsobem (ad 1 postupu), tak se nemůže nezeptat, jak že se to může dělat složitěji (pracněji)? :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: šípková šťáva šípková marmeláda bez cukru šípková marmeláda šipkova marmelada recept šípková šťáva recept šípková zavařenina recept top recepty šípková marmeláda šípková marmeláda postup jednoduchá šípková zavařenina jednoducha marmeláda recept šípková zavařenina šípková marmeláda jednoduše šípková marmeláda bez bez cukru recept šípková šťáva recepty na sipkovou marmeladu vnitrek šípků příprava šípkové marmelady recepty-šípková marmeláda šípková štáva recepty recept šípková zavařenina