

Jednoduchá šípková marmeláda
Suroviny
- 1 kg šípků
- 350 g třtinového cukru
- 1/2 KL mletého hřebíčku
- 1/2 KL kyseliny citronové
- kůra z poloviny citronu
- citronová šťáva z poloviny citronu
- voda
- případně želírovací prostředek
Postup přípravy receptu
Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku (některé jsem vařila v celku, protože byly malé). Pro zjednodušení lze použít celé šípky bez čištění.
Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří.
Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček (já jsem drtila v hmoždíři), cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání provaříme. Když máme více tekutin, necháme vypařit.
Ještě horkou marmeládu dáme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Poznámka od kuchařky
Je nejen dobrá k divočině, ale i do cukroví a na chleba. Dávka na fotce je z 1/2 kg šípků.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jednoduchá šípková marmeláda
-
rihana: Moc děkuji!!!
-
Jana Remková:
šípky zbavím stopek a okvětí, dám do kastrolu a zaliji vodou, zvolna vařím až změknou. Prolisuji, odpad ještě řídím vodou, aby se všechna dřeň vylisovala, to je jediný pracný. Do protlaku dám cukr, želírovací prostředek a ještě povařím. 'Chloupky z šípků se perfektně rozvaří. Horkou do skleniček a dnem vzhůru. Na 1 kg šípků 200-300 g písk.cukru, já dávám spíše méně, 1/2 balíčku želír.prostředku. Jelikož mám často maso z kance, tak mám šípk.džemu velikou spotřebu. -
casino: to snad není možný, zavařenina je úplně jemňoučká, když mi zbyde po omáčce, tak si ji namažu i na chleba.
-
Jana Remkova:
rihana:
No, já mám sice nerezové patroale ten rozdíl jsem poznal a od toho času kupujeme Hagebutten Konfitüre
-
rihana: Fakt?? Kde je sakra ten recept??
-
U šípkové marmelády není vůbec třeba vydlabávat vnitřek, úplně zbytečná práce. Vše se rozvaří a krásně propasíruje. Recept mám tady někde z internetu a dělám jí už přinejmenším deset let. Je skvělá a zaručeně jednoduchá. Obtížné je na ní jen to pasírování.
-
casino:
Ale dá sa to robiť aj jednoduchšie. Ja prinesiem šípky a suseda uvarí lekvár. -
Jana Remkova: No jo no jenže už tu jedna je tak jsem musela něco přihodit a číslo se mi nechtělo dávat
. Pracné je to očištění to je pravda, ale pak již jsem měla za hodinu hotovo.
-
Není jednoduchá ,
ale rozhodně je skvělá. Já váhám, jestli z šípků udělat likér, nebo marmeládu
-
"Jednoduchá šípková marmeláda"
No, ten kdo někdy vařil šípkovou zavařeninu podobným způsobem (ad 1 postupu), tak se nemůže nezeptat, jak že se to může dělat složitěji (pracněji)?