Jednoduchá šípková marmeláda

jipohe Kuchařka:

Doba přípravy: 2,5 hodiny PT2H30M Zavařeniny 10 názorů

32

Suroviny

1 kg šípků
350 g třtinového cukru
1/2 KL mletého hřebíčku
1/2 KL kyseliny citronové
kůra z poloviny citronu
citronová šťáva z poloviny citronu
voda
případně želírovací prostředek
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku (některé jsem vařila v celku, protože byly malé).

  2. Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří.

  3. Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček (já jsem drtila v hmoždíři), cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání provaříme. Když máme více tekutin, necháme vypařit.

  4. Ještě horkou marmeládu dáme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Poznámka

Je nejen dobrá k divočině, ale i do cukroví a na chleba. Dávka na fotce je z 1/2 kg šípků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduchá šípková marmeláda

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    rihana: Moc děkuji!!! :-8

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Jana Remková:
    šípky zbavím stopek a okvětí, dám do kastrolu a zaliji vodou, zvolna vařím až změknou. Prolisuji, odpad ještě řídím vodou, aby se všechna dřeň vylisovala, to je jediný pracný. Do protlaku dám cukr, želírovací prostředek a ještě povařím. 'Chloupky z šípků se perfektně rozvaří. Horkou do skleniček a dnem vzhůru. Na 1 kg šípků 200-300 g písk.cukru, já dávám spíše méně, 1/2 balíčku želír.prostředku. Jelikož mám často maso z kance, tak mám šípk.džemu velikou spotřebu.

    Odpovědět

  • rihana rihana

    casino: to snad není možný, zavařenina je úplně jemňoučká, když mi zbyde po omáčce, tak si ji namažu i na chleba.

    Odpovědět

  • casino casino

    Jana Remkova:
    :yes:

    rihana:
    No, já mám sice nerezové patro;-) ale ten rozdíl jsem poznal a od toho času kupujeme Hagebutten Konfitüre:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    rihana: Fakt?? Kde je sakra ten recept??:-D

    Odpovědět

  • rihana rihana

    U šípkové marmelády není vůbec třeba vydlabávat vnitřek, úplně zbytečná práce. Vše se rozvaří a krásně propasíruje. Recept mám tady někde z internetu a dělám jí už přinejmenším deset let. Je skvělá a zaručeně jednoduchá. Obtížné je na ní jen to pasírování.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino:
    Ale dá sa to robiť aj jednoduchšie. Ja prinesiem šípky a suseda uvarí lekvár. :-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • jipohe jipohe(autorka receptu)

    Jana Remkova: No jo no jenže už tu jedna je tak jsem musela něco přihodit a číslo se mi nechtělo dávat :-p . Pracné je to očištění to je pravda, ale pak již jsem měla za hodinu hotovo.:-8

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Není jednoduchá , :-8 ale rozhodně je skvělá. Já váhám, jestli z šípků udělat likér, nebo marmeládu :-p:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    "Jednoduchá šípková marmeláda"
    No, ten kdo někdy vařil šípkovou zavařeninu podobným způsobem (ad 1 postupu), tak se nemůže nezeptat, jak že se to může dělat složitěji (pracněji)? :-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo