Pět možností, jak využít zbylou zeleninu z vývaru: Skvěle dochutí sekanou, vylepší kaši a výborná je i do knedlíčků
30. 5. 2025 Vaření
Při vaření vývaru nám často zbývá hodně vařené zeleniny, kterou pak mnohdy vyhazujeme. Je to ale škoda, neboť i tato vyvařená zelenina může být základem různých pokrmů, případně ji můžete přidat i do jiných jídel a zajímavě tak obohatit jejich chuť. A hlavně díky vaření beze zbytku neboli zero waste ušetříte.
Kořenová zelenina do vývaru patří
Bez kořenové zeleniny se při přípravě vývaru neobejdeme, ať už děláme čistě zeleninový nebo masový. Dodává mu tu správnou plnou chuť, jemnou nasládlost a bylinné a kořenité tóny a zvyšuje jeho výživovou hodnotu.
Kromě toho pomáhá zelenina vyrovnat výraznost masa nebo kostí – vývar pak není příliš těžký ani fádní. A v neposlední řadě zvýrazňuje jeho barvu, třeba cibule se slupkou dodá vývaru krásně zlatavý nádech.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninu z vývaru nevyhazujte
I když zelenina zajišťuje jednu z hlavních chutí celého vývaru, do samotného vývaru se obvykle po vyvaření už nepřidává. Po dlouhém vaření totiž nemá tolik chuti ani křupavosti, to nejlepší ze sebe vydala do vývaru, proto je zvykem, pokud chceme mít vývar s kousky zeleniny, uvařit na kostičky nakrájenou čerstvou zeleninu do polévky zvlášť.
To ale neznamená, že by měly uvařená mrkev, petržel a celer z vývaru končit rovnou v koši. Právě naopak, dají se ještě využít, a to dokonce mnoha způsoby. To, že mají v sobě ukrytou onu úžasnou vývarovou masovou chuť je pak jen jejich další předností.
Zeleninový krém
Asi nejjednodušší možností, jak využít uvařenou zeleninu, je udělat z ní novou polévku. Ovšem ne klasický vývar, ale vynikající hladký zeleninový krém, do něhož použijete rovněž část uvařeného vývaru. Stačí jen zeleninu zalít v hrnci trochou vývaru a rozmixovat na pyré.
Do něj už jen přidáte smetanu a navrch třeba chlebové krutonky a hned máte zajímavější noblesnější krémovou polévku. Pro výraznější chuť navíc můžete přidat pečený česnek nebo karí koření.
Do bramborové kaše nebo pyré
Když už jsme u toho mixování, vařenou zeleninou můžete výborně oživit i bramborovou kaši. Zeleninu jen rozmixujete dohladka nebo ji rozmačkáte na kaši a vmícháte k bramborám.
Pro jemnou hedvábnou konzistenci kaše je třeba samozřejmě přidat ještě mléko a hlavně dostatek másla. Předností kaše se zeleninou je, že má hezčí barvu, navíc je díky ní odlehčená a ještě jí zelenina dodává trochu nasládlou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Knedlíčky do polévky
Zeleninu můžete využít i do samotného vývaru ve formě zavářky do polévky. Vařenou kořenovou zeleninu můžete totiž přidat i do těstíčka na játrové, drožďové i žemlové knedlíčky.
Jen ji nakrájíte na drobné kousíčky, které pak vmícháte do příslušné směsi, kterou nakonec zahustíte podle potřeby strouhankou, aby se z ní daly tvarovat knedlíčky. Pro oživení a zajímavější chuť se navíc hodí do knedlíčků přidat ještě nasekané bylinky, třeba petrželku nebo pažitku.
Sekaná či masové placičky
Jednou z klasických možností, kam se využívá zelenina z polévky je sekaná. Na drobné kousky nakrájená zelenina totiž vytvoří v masové směsi na sekanou hezkou barevnou mozaiku a směs také nastaví.
Stejně tak jí můžete vylepšit i různé masové placičky nebo klasické karbanátky smažené v trojobalu. Případně je možné maso úplně vynechat a udělat si placičky jen ze samotné zeleniny, k níž přidáte pro zahuštění ovesné vločky. Místo masa do nich můžete také jako bílkovinu vmíchat strouhaný sýr.
Mohlo by vás zajímat
Základ pro ragú
Kořenová zelenina jako je mrkev, petržel či celer se používají i jako základ pro boloňské ragú. Do něj se obvykle používá čerstvá zelenina, s přehledem do něj ale využijete i tu již uvařenou. Když ji osmahnete s cibulí na tuku, přidáte slaninu, bylinky, protlak, rajčata a mleté maso, během chvilky vytvoříte výbornou omáčku třeba ke špagetám nebo jiným těstovinám.
Náš tip: Vařenou zeleninu můžete vmíchat i do těchto jáhlových placiček podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více