Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirupy nemusí být jen ovocné, v poslední době jsou moderní i limonády s příchutí bezinky, levandule nebo dokonce fialky. Dokážete si ale představit třeba sirup z libečku? O tom, že to jde, a hlavně, že chutná báječně, se můžete přesvědčit u výrobkyně sirupů Pavly Zajícové. 

Sirupy z vlastní zahrádky

Když se spojí láska k přírodě, mateřská dovolená v horách a vášeň pro bylinky, vznikne Pavliráj. Tak pojmenovala svůj voňavý projekt Pavla Zajícová z Horní Bečvy. Právě tam vyrábí své sladké sirupy z bylinek a ovoce z vlastní zahrádky a obráží s nimi různé trhy nebo food festivaly

Vůně máty, kopřiv nebo černého bezu provází Pavlu již od dětství. I když původně pochází z Nového Jičína, víkendy a prázdniny trávila na chalupě na Čeladné a už tehdy v ní zakořenila láska k zahradám. „Od dětství jsem milovala pěstování i prostý pohled do jakékoliv zahrady. Zahrada mi dodávala klid a útěchu, dělala mi společnost. Bylo pro mě snem i přirozenou samozřejmostí, že ji budu mít, že si na ni budu chodit pro jídlo,“ vypráví pro Toprecepty Pavla

Nápad přišel na mateřské

Zázemí v přírodě si našla i po založení rodiny – dnes má čtyři děti a stará se o zahradu kolem svého domu uprostřed hor, kde žije již dvanáct let. Právě touha být s dětmi co nejvíc doma a zároveň dělat něco smysluplného ji přivedla k výrobě domácích sirupů.

„Přemýšlela jsem, jak spojit mateřskou, touhu být s dětmi doma a lásku k zahradě. Začala jsem vyrábět bylinkové a ovocné sirupy z toho, co mi tu roste a co se dá ve volné přírodě posbírat,“ vzpomíná Pavla.

Od kopřivy přes bez až po libeček

Zpočátku nabízela jen pár příchutí – kopřivu, černý bez, mátu, arónii a rybíz. Ale s každou další sezónou přibývaly další podle toho, co se na zahradě nebo v okolní krajině urodilo.

„Snažila jsem se zařadit byliny, které jsou voňavé a tím dodávají příjemnou chuť, a taky byliny a ovoce, které ovlivňují trávení, vykašlávání, dodávají tělu vitamíny, minerály a podobně,“ říká Pavla Zajícová.

Dnes už nabízí třeba i pampelišku, meduňku, dobromysl, yzop, šalvěj, libeček, okurku, levanduli, zázvor, dýni, borůvku nebo jablko.

Sirupy připravuje tak, aby v nich zůstalo co nejvíc chuti a účinku bylin. „Byliny luhuji za studena, přidávám cukr a citrónovou šťávu, lásku a péči, šetrně pasterizuji, aby v láhvi dlouho vydržely, a to je vše,“ dodává.

Do limonád i jako lék

Pavliny sirupy se tak dají využít i k léčebným účelům na různé neduhy podle účinků jednotlivých bylinek. Samozřejmě se ale hodí i na přípravu osvěžujících limonád a horkých nápojů, nanuků, můžete jimi přelít palačinky nebo je přidat do jogurtu. Z některých méně obvyklých příchutí jako libeček, ale i z těch klasických, zase Pavla doporučuje udělat zajímavou zálivku na salát.

Stačí vám na ni jen bezový sirup (nebo jiný sirup), olivový olej, citronová šťáva. „Do mísy nalejte sirup podle množství salátu, který připravujete, přidejte olivový olej a citrónovou šťávu, prošlehejte metličkou, až  vznikne hladká emulze. Ochutnejte ji a případně přidejte citrón pro větší kyselost nebo sirup pro větší sladkost. Nalijte na salát těsně před podáváním a opatrně promíchejte,“ radí Pavla. 

Kam pro sirupy od Pavly?

Pavla Zajícová nyní své sirupy prodává na různých farmářských trzích a dalších akcích určených pro milovníky dobrého jídla a pití - což jsou gastrofestivaly, restaurant days a podobně. Jejím hlavním plánem do budoucna je tak zařídit si vlastní e-shop.

Zatím si sirupy z Pavliráje, jejichž ceny se pohybují kolem 300 Kč, můžete pořídit přímo v obchůdcích – třeba na Horní Bečvě v Almarce a na Tonkových frgálech, v Novém Jičíně v Dobré čočce, ve Frýdlantu nad Ostravicí ve Spolu bez obalu nebo ve Valašce v Kunčičkách u Bašky.

Objednat je lze i přes e-mail, Facebook nebo WhatsApp, s osobním předáním na trase Horní Bečva – Rožnov pod Radhoštěm nebo zasláním přes Balíkovnu či Zásilkovnu.

A pokud to máte do Beskyd daleko, můžete limonády ze sirupů od Pavly Zajícové ochutnat na Apetit pikniku, který proběhne 14. 6. 2025 v pražském parku Grébovka od 10 do 19 hodin, a třeba si i nějaké sirupy koupit domů. 

Na fotografie Pavliných sirupů se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Náš tip: Chcete-li vyzkoušet výrobu bylinkového sirupu sami, můžete udělat třeba tento mátový podle našeho video receptu

Apetit piknik 2025

Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.

Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti. 

Slavné tváře na Apetit pikniku

Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.

 

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah