Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský závitek: Netradiční podoba klasického jídla s jemně nakyslou omáčkou skvěle chutná a na talíři vypadá efektně
Zdroj: Toprecepty, Handour

Máte rádi klasická jídla a zároveň rádi zkoušíte jejich nové varianty? Pak si připravte segedínský závitek. Segedínský guláš bývá na jídelníčku poměrně často a jeho proměna v závitek mile překvapí.

Segedínský závitek

Segedínský guláš je oblíbený pokrm středoevropské kuchyně, především v Česku, na Slovensku a v Rakousku. Jeho základem je vepřové maso, dušené na cibulovém základu s mletou sladkou paprikou, česnekem, kmínem a dalšími kořenícími přísadami. Do pokrmu se přidává kysané zelí, které mu dodává typickou kyselou chuť a výrazný charakter. Na závěr guláš zjemníme zakysanou nebo sladkou smetanou a tím vznikne hustá a voňavá omáčka.

Podává se nejčastěji s houskovým knedlíkem, ale skvěle chutná i s bramborovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem. Díky kombinaci masa, koření, kysaného zelí a smetany je segedínský guláš sytým a vydatným jídlem.

My si ale segedín připravíme v jiné podobě, a to jako závitek, který naplníme zelím, směsí paprik, cibule a uzeného masa. Omáčka s kysaným zelím pak skvěle doplní celý pokrm.  

Na co si dát pozor při přípravě závitků

Masové závitky můžeme připravit v nejrůznějších podobách (nemusí to vždy být španělský ptáček) a segedínský závitek je zajímavou změnou. Závitky mohou být obyčejné i slavnostní, a segedínská varianta je tím druhým případem. 

Aby se závitek při vaření nerozpadl, je důležité věnovat pozornost nejen výběru masa a náplně, ale i samotnému způsobu balení a upevnění.

Čím upevnit závitek 

  • kuchyňský provázek
  • párátka
  • jehly na závitky
  • spony na závitky

Jak na závitek

Maso nejprve rozklepeme na rovnoměrně tenký plát, ideálně pod fólií, aby se neporušila struktura masa. Plát jemně osolíme, opepříme a naplníme zvolenými surovinami. Okraje mírně přehneme dovnitř, aby náplň nevypadávala, a maso pevně zarolujeme. Závitek upevníme některou z výše uvedených variant. 

Před další úpravou je třeba závitky krátce zprudka opéct na pánvi, aby se zatáhly – to pomůže udržet tvar i chuť uvnitř.

Díky vhodnému upevnění si závitek udrží tvar i při delší tepelné úpravě a na talíři pak nejen skvěle chutná, ale i výborně vypadá.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit segedínský závitek

Na čtyři porce segedínského závitku budete potřebovat: 4 plátky z vepřové kýty, 4 proužky zelené papriky, 4 proužky žluté papriky, 4 proužky červené papriky, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 100 g uzeného masa (nebo šunky), 1 lžíci červené papriky, sůl, mletý pepř a hladkou mouku na zahuštění omáčky (podle potřeby).

Jak na to? Uzené maso nakrájejte na 4 špalíčky. Z cibule odkrojte 4 klínky. Vepřové plátky naklepejte, osolte, opepřete a rozprostřete na ně vrstvu vymačkaného kyselého zelí. K okraji, odkud začněte plátek stáčet, položte proužek červené, zelené a žluté papriky, klínek cibule a špalíček uzeného masa. Plátek zaviňte a zajistěte párátkem nebo ovažte nití.

Obalte v hladké mouce a osmahněte na sádle ze všech stran. Závitky vyndejte z pánve a odložte stranou.

Ve výpeku opečte zbytek nakrájené cibule dozlatova, přidejte lžíci červené papriky, opečené závitky a zbytek kyselého zelí. Osolte, opepřete, podlijte a duste asi 40 minut, dokud závitky nejsou měkké.

Závitky vyndejte a omáčku zahustěte hladkou moukou, kterou jste rozmíchali ve vodě, a ještě 10 minut povařte. Podávejte s domácím kynutým knedlíkem.

Náš tip: Podle následujícího video receptu si můžete připravit i klasický segedínský guláš. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli