Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové španělské závitky: Ve šťavnatém mase se ukrývá lehce pikatní náplň a chutě se vzájemně propojí k nebeské dokonalosti
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Vepřové španělské závitky patří mezi česká tradiční jídla. S oblibou si je připravujeme, i když jejich zavinutí často zkouší naše nervy. Výsledný pokrm je totiž báječný a strávníci nadšeni.

Co jsou španělské závitky

Můžeme zmiňovat španělské závitky, ale také španělské ptáčky. Jde o stejné jídlo, které může mít drobné odlišnosti. V zásadě jde o plátek hovězího masa s hořčicí, do kterého zavineme slaninu, vejce, cibuli a okurku a doplníme o aromatickou omáčku. Obvykle španělské ptáčky podáváme s houskovými knedlíky nebo s rýží. 

Ze Španělska recept nepochází. Jen může vzdáleně připomínat ptáčka. Jídlo pojmenovali na dvoře císaře Rudolfa II. Protože jeho matka byla Marie Španělská, vařili na dvoře i španělští kuchaři a připravovali telecí závitky, považované za španělskou specialitu.

Z čeho připravit španělské ptáčky

Španělské ptáčky obvykle chystáme z hovězího masa (spodní šál, květová špička, vysoká plec), často se ale připravuje i z vepřového (plec nebo kýta). Vždy ho krájíme přes vlákno. Maso musí být tak velké, aby se do něj dala zavinout náplň (nezapomeneme ho naklepat).

Než začneme skládat náplň, potřeme maso plnotučnou hořčicí, variantou je ale třeba i aromatičtější dijonská. V náplni mají být nakládané okurky, vařené vejce a špek či slanina. Může být i suchý salám. Často se přidává cibule (někdo má raději pórek). Někdo ptáčky doplňuje o tvrdý sýr (eidam, ale i nivu).

Některé ingredience, které dáváme dovnitř, využíváme i do omáčky, například pokrájené okurky, vejce a cibuli. Pokud nechceme zahušťovat moukou, použijeme větší množství nakrájené cibule. Kromě hořčice ještě můžeme sáhnout po rajčatovém protlaku a worchesteru. 

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit vepřové španělské závitky

Na přípravu budete potřebovat: 500 g vepřové kýty, 3 vejce, 6 plátků anglické slaniny, 3 nakládané okurky, 1 velkou cibuli, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci sádla, worcester, tmavou jíšku a vývar.

Jak na to? Vejce uvařte natvrdo. Cibuli oloupejte, odkrojte z ní tři plátky a zbytek nasekejte najemno. Okurky nakrájejte na podélné plátky a polovinu jich překrájejte nadrobno.

Z očištěného masa nakrájejte tři plátky, lehce je naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý plátek masa položte dva kousky slaniny, dvě čtvrtky vejce, cibuli a okurku. Pevně srolujte a svažte nebo sepněte jehlou, párátkem nebo svorkou.

Na hluboké pánvi rozehřejte sádlo a na něm dozlatova osmažte cibuli, kterou pak dejte stranou, a na volném místě ze všech stran orestujte závitky a přidejte protlak. Podlijte částí horkého vývaru, zakryjte poklicí. Dle potřeby přilévejte vývar a zvolna duste, dokud není maso měkké. Závitky vyndejte a udržujte teplé.

Přilijte vývar a zahustěte domácí (případně koupenou) jíškou, a povařte do požadované hustoty. Do omáčky vraťte závitky, zbylá pokrájená vejce, nakrájenou okurku, a zakápněte worcesterem. Podávejte nejlépe s rýží, ale chutná i s knedlíkem nebo těstovinami.

Náš tip: Připravte si španělského ptáčka podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více