Co s černým rybízem? Upečte koláčky, zpracujte ho do zavařeniny, do sirupu nebo do omáčky na grilované maso
22. 7. 2025 Vaření
				
				
 
	
Máte obsypané keře černým rybízem a přemýšlíte, jak využít tyto temné poklady přírody? Máme pro vás pět nápadů, co s nimi, abyste si pochutnali teď i později v zimě a zavzpomínali si na krásné léto.
Černý rybíz v kuchyni
Černý rybíz patří mezi jedlé keře, které mají v českých zahradách své pevné místo. Při zpracování bobulí však často tápeme. Má specifickou, výraznou chuť i vůni, které nesednou v syrovém stavu každému. Zato při správné úpravě se z něj stává kulinářská surovina s překvapivě širokým využitím.
Černý rybíz se skvěle hodí jak do sladkých, tak i slaných pokrmů – zejména tam, kde vynikne jeho výrazná barva a jemně nakyslá chuť. Právě ta totiž umí perfektně vyvážit sladké dezerty i tučnější jídla.
Mohlo by vás zajímat
Co s černým rybízem?
1. Tradiční i netradiční zavařeniny
Z černého rybízu můžeme připravit marmelády (zavařeniny), džemy nebo želé – nejen jako mazání na chleba, ale také jako náplň do pečiva, korpusů a cukroví. Dobře ladí i s jiným ovocem, například s malinami, jahodami či třešněmi. Jemnější chuť získáme, když ho zkombinujeme s jablky nebo hruškami. V kuchyni pak takové směsi využijeme nejen na palačinky, ale třeba i jako doplněk k pečenému masu nebo sýrům.
Náš tip: Variantou je nevařený rosol z černého rybízu, ale i pikantní marmeláda z černého rybízu a chilli papriček.
Mohlo by vás zajímat
2. Koláče z černého rybízu
Černý rybíz krásně obarví těsto nebo náplň. Hodí se do bublanin, ovocných koláčů, kynutých buchet i drobenkových moučníků. Může sloužit jako vrstvené ovoce do skleničkových dezertů. Pokud rádi experimentujeme, je černý rybíz zajímavou variantou do perníku místo rozinek. Jeho kyselost skvěle vyvažuje sladkost a hutnost těsta.
Na kynuté koláče s černým rybízem budeme potřebovat: 250 ml mléka, 6 lžic cukru, 30 g čerstvého droždí, 300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 1 špetku soli, 2 celá vejce, 50 g změklého másla (nebo Hery), 3 lžíce rumu a asi 300 g černého (případně červeného) rybízu. Na drobenku: 50 g másla, 100 g třtinového cukru a 100 g polohrubé mouky.
Jak na to? Nejprve nechme z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí vzejít kvásek. V míse zatím smíchejme obě mouky, sůl a zbytek cukru, k tomu rozklepněme 1 vejce, přidejme změklý tuk a rum. Těsto vypracujme buď ručně nebo v robotu s nástavcem hnětací hák nebo v domácí pekárně. Nechme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělme na 8–10 dílů (podle toho, kolik chceme mít koláčů) a vytvoříme bochánky, které nechme ještě cca 20 minut dokynout.
Z bochánků na pečicím papíře rukama vymačkejme kulaté koláče se zvýšenými okraji.
Okraje potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a koláče naplňme ovocem. Můžeme dát jen černý nebo červený rybíz, nebo můžeme oba druhy i namíchat. Lehce pocukrujme, posypme drobenkou a vložme do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečme do zezlátnutí okrajů.
3. Domácí sirup
Z černého rybízu připravíme výrazný sirup, který se hodí nejen do vody, ale i jako doplněk do koktejlů nebo do horkých nápojů v chladnějším období. Můžeme ho také využít při výrobě domácích likérů, ovocných vín či přidat do kombuchy. Skvěle chutná i jako ochucení ledového čaje nebo limonády.
Náš tip: Připravte si sirup z černého rybízu.
Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…
 
		4. Omáčka na slaná i sladká jídla
Možná vás překvapí, že černý rybíz se dá použít i do slané kuchyně. Skvěle doplňuje zvěřinu nebo kachní maso – ať už ve formě redukce nebo přílohové omáčky. 
Náš tip: Připravte si omáčku z černého rybízu.
5. Mražení černého rybízu
Pokud nestíháme rybíz zpracovat ihned, zamrazme ho. Mražený rybíz se hodí do smoothie, jako základ pro ovocné omáčky, do domácí zmrzliny nebo jako ovocná směs na pečení. Skladujme ho samotný v ziplock sáčku i ve směsi jiného bobulovitého ovoce.
Náš tip: Upečte si rybízový hrnečkový koláč s drobenkou podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
 
	 
					 
 
 
 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
