Jak na skvělý džem z aronie: Je černý jako noc, lehce trpký a nasládlý a oslní vás vůní rumu a kardamomu
25. 8. 2025 Vaření
Máte na zahradě černý jeřáb neboli aronii a přemýšlíte, jak jej co nejlépe využít? Pokud si zajímavou, lehce natrpklou, chuť jeho plodů se zázračnými účinky na lidské zdraví chcete uchovat na zbytek roku, připravte si z něj třeba tuto úžasnou zavařenina.
Aronie neboli černé jeřabiny
Aronie je považována za jednu z velmi ceněných superpotravin, její drobné černé kuličky přitom najdete na spoustě zahrádek, kde se pěstuje jako okrasná rostlina, případně se vyskytuje na krajích lesů.
Jde totiž o plody keře či stromu temnoplodec neboli aronia, někdy rovněž označovaného jako černý jeřáb. Rostlina patří do čeledi růžovitých a je příbuzná jeřábu obecnému/ptačímu a plodům se rovněž často říká černé jeřabiny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat aronii?
Narozdíl od červených jeřabin, jejichž sezona začíná na konci září a trvá až do listopadu, aronie dozrávají už na konci srpna a sklízet se dají až do října. Na černých jeřabinách je zajímavé, že se nejedí syrové, neboť jsou velmi trpké a hořké, hlavně pokud nejsou úplně zralé. Nejchutnější jsou, když jsou plně tmavé, pevné a sladko-trpké.
Jsou ale přímo ideální pro výrobu různých šťáv, sirupů, likérů a také zavařenin. Můžete je ovšem použít i místo jiných druhů ovoce – v koláčích nahradí třeba borůvky. Navíc jsou tyto plody výjimečné tím, že obsahují spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek, jež mají pozitivní vliv na naše zdraví, jak jsme psali v našem starším článku.
Jeřabiny do džemu ideální
Pokud si na sirupy moc nepotrpíte, jednou z nejlepších možností, jak naložit s úrodou aronie, je džem. Aronie obsahuje poměrně hodně pektinu, takže dobře želíruje.
Zpracováním aronie do podoby džemu se navíc zjemní její chuť, přesto však džem zůstává trochu trpký, což mu dodává na pikantnosti. Cukr nebo med dodá potřebnou sladkost. Pokud zvolíte správný postup přípravy a nebudete vařit džem moc dlouho, uchováte i prospěšné látky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na džem z aronie s kardamomem
Džem z aronie lze používat jako jakýkoliv jiný – výborný je hlavně na palačinky, ale i třeba jen na pečivo s máslem. Přidat jej můžete také do kaše, jogurtu či smoothie.
Vynikající je jen ze samotné aronie bez dalších dochucovadel, pokud byste jej chtěli ještě trochu vylepšit, můžete do něj přidat skořici a hřebíček, nebo kardamom a rum jako v následujícím receptu. A jak tedy džem z černých jeřabin připravíte?
Budete potřebovat: 900-1000 g vylisované šťávy z aronie, 2 sáčky želírovacího přípravku 4:1 (jeden sáček 24 g), 350 g cukru krystal, 2 lžičky mletého kardamomu a 3 lžíce rumu.
- Bobulky aronie omyjte a vylisujte z nich šťávu. Celkem by jí mělo být 900 - 1000 g. Můžete použít lis na ovoce nebo odšťavňovač. Do vylisované šťávy vsypejte dva sáčky želírovacího přípravku 4:1 a důkladně rozmíchejte.
- Za stálého míchání přiveďte směs k varu a přidejte do ní cukr a kardamom. Stále míchejte a vařte alespoň 5 minut.
- Na závěr vmíchejte rum a hotový džem rozdělte do čistých a suchých skleniček. Hrdla skleniček otřete a zavíčkujte čistými víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru a po 5 minutách obraťte zpět. Uchovávejte v chladu a temnu.
Náš tip: Aronii můžete použít místo borůvek třeba do tohoto koláče podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více