Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečná přesnídávka s pudinkem je krásně hustá a nádherně voní.
Zdroj: Profimedia

Sladká chuť jablek, jemná konzistence a vůně skořice – to je domácí jablečná přesnídávka. Děti ji zbožňují, dospělí ocení, že je bez zbytečných přísad. Stačí trocha času a pár jednoduchých kroků. Podívejte se, jak si ji připravíte snadno doma.

Jablečná přesnídávka

Přesnídávka patří k těm jednoduchým a přitom oblíbeným jídlům, která dokážou zasytit i potěšit. V podstatě jde o jemně rozmixované a podušené ovoce, které jíme jako lehkou svačinku. Nejčastěji si ji vychutnávají děti, ale občas si ji dají i dospělí, kteří hledají zdravější variantu sladkého mlsání.

Díky své jemné konzistenci je dobře stravitelná a hodí se i pro seniory nebo lidi, kteří potřebují tekutou stravu či mají dietní omezení. Domácí příprava dobroty z jablek má velkou výhodu. Máme totiž plně pod kontrolou, co do ní dáme a vyhneme se zbytečným přidaným cukrům či konzervantům

Jak vybrat jablka do přesnídávky

Tradičně přesnídávku připravujeme z různých druhů ovoce – oblíbené jsou meruňky, broskve, švestky, hrušky nebo i kombinace s dýní či mrkví. Nejčastější a nejoblíbenější variantou ale zůstává jablečná přesnídávka.

Jablka jsou dostupná po celý rok, mají příjemně vyváženou chuť sladkosti a svěží kyselosti a zároveň obsahují přirozený pektin, díky kterému pyré lépe zhoustne. V sezoně jablek si navíc můžeme připravit přesnídávku na celý rok

Nejlépe se hodí různé sladší a lehce kyselejší odrůdy, jejichž kombinací získá přesnídávka vyváženou chuť. Vybíráme zralá, pevná jablka bez otlaků. Moučnatější kusy dodají jemnost, aromatické odrůdy výraznější chuť a vůni.

Různé způsoby využití přesnídávky

Kromě samotných jablek už do přesnídávky patří jen pár základních ingrediencí trocha vody na podušení, citronová šťáva pro svěžest a zachování barvy a podle chuti koření, například mletá skořice, badyán či vanilka. Někdy se do přesnídávky přidává i škrob v podobě pudinku, aby byla hustší.

Výsledné lahodné pyré chutná výborně samo o sobě, ale můžeme ho doplnit bílým jogurtem či tvarohem, přidat do sladkých kaší, do těsta na bábovku, muffiny či perník nebo jím potřít lívance, bramborové placky nebo palačinky. V Německu ho servírují k bramborákům, v Rakousku k císařskému trhanci.  

Jak uvařit jablečnou přesnídávku

  • Jablka dobře omyjeme. Pro hladší pyré je oloupeme, pro více vlákniny můžeme slupku ponechat. Vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na menší kousky.
  • Aby jablka nehnědla, můžeme je pokapat citronovou šťávou. Ta dodá svěžest a udrží světlejší barvu.
  • Pokud je to nezbytné, můžeme jablka dosladit medem, javorovým sirupem nebo cukrem.
  • Jablka dáme do hrnce s trochou vody (jen na dno), aby se nepřipálila, než pustí šťávu. Přiklopíme a zahřejeme.
  • Na mírném stupni dusíme doměkka. Občas promícháme, aby se jablka nepřichytila.
  • Pro malé děti necháme čisté pyré. Pro větší můžeme přidat skořici, vanilku nebo trochu hrušky pro přirozené doslazení.
  • Tyčovým mixérem rozmixujeme na žádoucí konzistenci. Buď úplně dohladka, nebo necháme v pyré kousky. 
  • Pokud je pyré příliš řídké, zahřejeme ho a bez pokličky odpaříme přebytečnou tekutinu. 
  • Horké jablečné pyré dáme do čistých skleniček tak, aby dosahovalo půl centimetru pod okraj. Uzavřeme je, otočíme dnem vzhůru a necháme pyré vychladnout. Můžeme ho také zavařit zhruba 20 minut při 80 °C. Nebo pyré rozdělíme do plastových dóz a uchováváme ho v mrazáku. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit jablečnou přesnídávku s pudinkem

Velmi oblíbenou variantou jablečné přesnídávky, kterou můžeme hned jíst nebo si ji zavařit na zimu, je ta s vanilkovým pudinkem. Krásně ji zahustí a ovoní vanilkou

Na jednu dávku potřebujete: 2,75 kg jablek, 500 g cukru, 1,25 l vody a 2 sáčky vanilkového pudinku.
Jak na to? 

  1. Jablka omyjte, oloupejte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte nebo nastrouhejte. Čisté dužiny by mělo být 2,5 kg.
  2. Připravená jablka dejte do hrnce, posypte cukrem, promíchejte, zalijte 1 l vody a zcela rozvařte.
  3. Ve zbylé vodě rozmíchejte pudinkový prášek, vmíchejte ho do horké jablečné hmoty a 2–3 minuty povařte do zhoustnutí.
  4. Nechte přejít varem, rozmixujte a nalijte do čistých skleniček.
  5. Důkladně otřete hrdlo skleniček a uzavřete víčky.
  6. Sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš tip: Ze zásoby jablek můžeme kromě přesnídávky připravit i výborná jablečná povidla. Přichystejte si je podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli