Domácí pektin z nezralých jablek

zizala Kuchařka: zizala

Zavařeniny 6 názorů

Suroviny

1 kg nezralých jablek
1/3 l vody
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a odstraníme jadérka. Podlijeme vodou, v uzavřené nádobě uvedeme rychle do varu a pak vaříme zvolna asi 40 minut. Propasírujeme nebo vystřeme přes síto.

  2. Můžeme použít ihned nebo zakonzervovat jako džem - horké plnit do sklenic, uzavřít a obrátit. Nebo naplnit a sterilovat 1 hodinu při 100°C.

  3. Pektin se přidává k ovoci v množství 1/3 objemu ovoce a to po přidání první dávky cukru.

Poznámka

Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi domácí pektin vyráběla.

Moudrá kniha, z které jsem čerpala, uvádí, že pektin lze podobně vyrobit i z rybízu, nezralého angreštu, kdoulí nebo kdoulovce japonského (plody kdoule a kdoulovce musí být vybarvené dožluta) nebo směsi. Domácí pektin se přidává k ovoci, které ho má málo - višně, třešně, bezinky, jeřabiny, moruše, vinné hrozny a pod. K málo kyselému ovoci je nutno ještě dodat kyselinu citronovou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí pektin z nezralých jablek

  • zizala zizala(autorka receptu)

    cathleen: U nás bohužel tyhle teplomilné rostliny nemají šanci. I když, poslední dobou se dost oteplilo, možná časem budu pěstovat i moruše a kdoule. Kdo ví? :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zizala: recept už jsem v nějaké staré kuchařce četla, ale ještě nezkoušela. Je moc dobře, žes ho sem přidala:yes:
    Kdouli už mám od manžela - hlavního zahradníka pár týdnů odsouhlasenou, chceme ji koupit a zasadit ještě letos. Jsem na ni zvědavá, prý úžasně voní.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    casino: Děkuji za fotku, název jsem upravila. ;-)

    hosta: :yes: Chemici by to uměli vysvětlit, ale pektin ve spojení s kyselinou také pomáhá při želírování ovoce, které mnoho kyselin neobsahuje. Proto se do některých džemů musí přidávat.

    Odpovědět

  • casino casino

    "Domácí pektin z jablek"
    No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH:-)
    V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že:-)
    Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
    ***
    Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem:-) (kdoulovec je v popředí)
    Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    To je zajímavý nápad:yes: Určitě využiji. Ta kyselina citronová se dává také jako konzervant, nejen kvůli kyselosti. Dá se z obou důvodů nahradit citronem - na 1 kg ovoce šťáva z jednoho citronu.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nerobím si takýto polotovar dopredu, ale vždy pri robení lekváru z ovocia, ktoré neobsahuje vôbec, alebo len málo pektínu, jablká pridávam. Najmä pri baze. Lekvár sa jablkami krásne zahustí. Toto je dobrý nápad, lebo niekedy jabĺk niet, urodí sa málo alebo vôbec. :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: nezralá jablka domácí výroba pektinu rosol z nezralých jablek jablečný pektin recept jak vyrobit jablecny pektin kdoulovec recepty vyroba pektinu padaná nezralá jablka jablečný pektin výroba jablečny pektin recept na pektin dzem z nezralych jablek nezralé jablka nezralá jablka recept co se da vyrobit z padaných jablek výroba domácího pektinu recept na jablecny pektin domácí jablečný pektin marmeláda z nezralých jablek pektin z citronu

Zapomněl/a jsem heslo