Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pektin z nezralých jablek

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Pektin, díky svojí želírovací povaze se spolu s cukrem, hodí převážně pro výrobu domácích marmelád a džemů. Dá se v obchodě koupit v sáčku, ale také se doma snadno vyrobí podle tohoto receptu. Vyzkoušet ho můžete i z jiného ovoce.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 089 kJ /
499 kcal
Bílkoviny4,00 g
Tuky3,47 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy100,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a odstraníme jadérka. Krok 2: Podlijeme vodou, v uzavřené nádobě přivedeme rychle k varu a vaříme zvolna asi 40 minut. Následně propasírujeme přes síto. Krok 3: Pektin se přidává k ovoci v množství 1/3 objemu ovoce a to po přidání první dávky cukru.

Zveřejněno 24. 6. 2018

Poznámka autorky zizala

Můžeme použít ihned, nebo zakonzervovat jako džem - horké plnit do sklenic, uzavřít a obrátit. Nebo naplnit a sterilovat 1 hodinu při 100 °C.

Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi domácí pektin vyráběla.

Moudrá kniha, z které jsem čerpala, uvádí, že pektin lze podobně vyrobit i z rybízu, nezralého angreštu, kdoulí nebo kdoulovce japonského (plody kdoule a kdoulovce musí být vybarvené dožluta) nebo směsi. Domácí pektin se přidává k ovoci, které ho má málo - višně, třešně, bezinky, jeřabiny, moruše, vinné hrozny a pod. K málo kyselému ovoci je nutno ještě dodat kyselinu citronovou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí pektin z nezralých jablek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xERB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí pektin z nezralých jablek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xERB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

"Domácí pektin z jablek"
No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH:-)
V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že:-)
Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
***
Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem:-) (kdoulovec je v popředí)
Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici:-K

cathleen: U nás bohužel tyhle teplomilné rostliny nemají šanci. I když, poslední dobou se dost oteplilo, možná časem budu pěstovat i moruše a kdoule. Kdo ví? :-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

To je zajímavý nápad:yes: Určitě využiji. Ta kyselina citronová se dává také jako konzervant, nejen kvůli kyselosti. Dá se z obou důvodů nahradit citronem - na 1 kg ovoce šťáva z jednoho citronu.

Nerobím si takýto polotovar dopredu, ale vždy pri robení lekváru z ovocia, ktoré neobsahuje vôbec, alebo len málo pektínu, jablká pridávam. Najmä pri baze. Lekvár sa jablkami krásne zahustí. Toto je dobrý nápad, lebo niekedy jabĺk niet, urodí sa málo alebo vôbec. :-)

Tématické fráze:
nezralá jablka, domácí výroba pektinu, rosol z nezralých jablek, jablečný pektin recept, jak vyrobit jablecny pektin, kdoulovec recepty, vyroba pektinu, padaná nezralá jablka, jablečný pektin výroba, jablečny pektin, recept na pektin, dzem z nezralych jablek, nezralé jablka, nezralá jablka recept, co se da vyrobit z padaných jablek, výroba domácího pektinu, jak vyrobit pektin, recept na jablecny pektin, domácí jablečný pektin, marmeláda z nezralých jablek

Suroviny:
jablko, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu