Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pektin z nezralých jablek

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 6. 2018 19:14

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie2 089 kJ / 499 kcal
Bílkoviny4,00 g
Tuky3,47 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy100,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi domácí pektin vyráběla.

Moudrá kniha, z které jsem čerpala, uvádí, že pektin lze podobně vyrobit i z rybízu, nezralého angreštu, kdoulí nebo kdoulovce japonského (plody kdoule a kdoulovce musí být vybarvené dožluta) nebo směsi. Domácí pektin se přidává k ovoci, které ho má málo - višně, třešně, bezinky, jeřabiny, moruše, vinné hrozny a pod. K málo kyselému ovoci je nutno ještě dodat kyselinu citronovou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

zizala

25. 6. 2018 15:54

cathleen: U nás bohužel tyhle teplomilné rostliny nemají šanci. I když, poslední dobou se dost oteplilo, možná časem budu pěstovat i moruše a kdoule. Kdo ví? :-)

cathleen

25. 6. 2018 15:45

zizala: recept už jsem v nějaké staré kuchařce četla, ale ještě nezkoušela. Je moc dobře, žes ho sem přidala:yes:
Kdouli už mám od manžela - hlavního zahradníka pár týdnů odsouhlasenou, chceme ji koupit a zasadit ještě letos. Jsem na ni zvědavá, prý úžasně voní.

zizala

25. 6. 2018 09:21

casino: Děkuji za fotku, název jsem upravila. ;-)

hosta: :yes: Chemici by to uměli vysvětlit, ale pektin ve spojení s kyselinou také pomáhá při želírování ovoce, které mnoho kyselin neobsahuje. Proto se do některých džemů musí přidávat.

casino

24. 6. 2018 20:55

"Domácí pektin z jablek"
No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH:-)
V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že:-)
Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
***
Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem:-) (kdoulovec je v popředí)
Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici:-K

hosta

24. 6. 2018 19:51

To je zajímavý nápad:yes: Určitě využiji. Ta kyselina citronová se dává také jako konzervant, nejen kvůli kyselosti. Dá se z obou důvodů nahradit citronem - na 1 kg ovoce šťáva z jednoho citronu.

tejaja

24. 6. 2018 19:39

Nerobím si takýto polotovar dopredu, ale vždy pri robení lekváru z ovocia, ktoré neobsahuje vôbec, alebo len málo pektínu, jablká pridávam. Najmä pri baze. Lekvár sa jablkami krásne zahustí. Toto je dobrý nápad, lebo niekedy jabĺk niet, urodí sa málo alebo vôbec. :-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nezralá jablka domácí výroba pektinu rosol z nezralých jablek jablečný pektin recept jak vyrobit jablecny pektin kdoulovec recepty vyroba pektinu padaná nezralá jablka jablečný pektin výroba jablečny pektin recept na pektin dzem z nezralych jablek nezralé jablka nezralá jablka recept co se da vyrobit z padaných jablek výroba domácího pektinu jak vyrobit pektin recept na jablecny pektin domácí jablečný pektin marmeláda z nezralých jablek

Suroviny: jablko, voda

TopRecepty.cz

Domácí pektin z nezralých jablek

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xERB