Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na tradiční čínské kung pao: Voní sójovkou, česnekem a zázvorem a takhle snadno ho připravíte i doma
Zdroj: Toprecepty

„Čína“ neboli masová směs se zeleninou je u nás známá již dlouhá léta. Kung-pao patří k těm nejoblíbenějším verzím. Na rozdíl od různých počeštěných variant jde v tomto případě o autentický čínský pokrm z kuřecího masa, jemuž buráky dodávají tu správnou chuť.  

Pravé kung pao je kuřecí

Kung pao je pokrm, který najdete na jídelním lístku snad každé čínské restaurace nebo bistra. Dalo by se říct, že takovým základem západní čínské kuchyně. V českých podnicích je někdy připravují třeba i z vepřového, to pravé a původní je ale výhradně kuřecí.

Kung pao je tradičním pokrmem s'-čchuanské (u nás sečuánské) kuchyně, jak se nazývá kuchyně čínské provincie S’-čchuan, proslulá svou pikantností a ostrostí. Oblíbenými ingrediencemi jsou v ní totiž sečuánský pepř, česnek a zázvor, které najdete i v kuřeti kung pao. U nás se sice tak pikantní nedělá, po originálu by vás ale pusa pořádně pálit měla. 

Chilli papričky do oleje

Recept na tradiční čínskou specialitu prý vznikl kdysi dávno. Pokrm je pojmenován po úředníkovi a guvernérovi provincie S'-čchuan. Ten byl titulován jako Gongbao, což znamená strážce paláce. Odtud se pak odvodil název kung pao. Právě pro něj se totiž pokrm připravoval.

Vypráví se, že kuchař, který pro guvernéra vařil, si rozpálil v pánvi tuk, aby na něm osmahl maso. Když si na chvíli odskočil, jeho syn mu do něj hodil chilli papričky. Kuchař si jich prý nevšiml a na oleji posléze opekl maso. To díky tomu získalo specifickou pikantní chuť, kterou má jídlo dodnes. 

Typická sladkokyselá chuť

Kung pao je poměrně jednoduchý pokrm, na jehož přípravu vám stačí základní ingredience sečuánské kuchyně. Kromě kuřecího masa a typických arašídů (ty občas nahrazují ještě kešu ořechy) je to s'-čchuanský pepř, sušené s'-čchuanské chilli papričky, zázvor, česnek a jarní cibulka. Typickou konzistenci dodá omáčce kukuřičný škrob, v němž se maso obalí. Do marinády navíc patří ještě vaječný bílek a sójová omáčka.

O známou sladkokyselou chuť se nakonec postará rýžový ocet a cukr. Někdy se přidávají různé druhy zeleniny, do pravého sečuánského by ale patřit neměly. Nicméně pokrm se vyskytuje po celé Číně a existují i jeho regionální varianty, které jsou obvykle méně pikantní než originální verze

Pravé kuře kung-pao

Pokud byste si chtěli připravit co nejautentičtější verzi kuřete kung pao, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 300 g kuřecích stehen bez kosti a kůže – nebo kuřecích prsou, 1 lžičku kukuřičného škrobu, 1 lžíci vody, 1 lžičku sezamového oleje, 50 g arašídů – nebo kešu ořechů. Na omáčku si připravte: 1 lžičku světlé sójové omáčky, 1 lžičku tmavé sójové omáčky, 1 a ½ lžíce černého rýžového octa, 1 lžičku rýžového vína, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžíci vody. Na smažení: 2 lžíce neutrálního oleje na vaření, 10 sušených chilli papriček – rozpůlených a zbavených semínek a 1 lžičku celých zrnek sečuánského pepře, 6 stonků jarní cibulky – nakrájené na kousky, 3 stroužky česneku – nakrájené na plátky a 8 plátků zázvoru. 

  1. Kuře nakrájejte na malé kostky (o velikosti asi 2 cm) a vložte do misky. Přidejte kukuřičný škrob a vodu a dobře promíchejte. Přidejte sezamový olej. Míchejte, aby se kuře rovnoměrně obalilo. Odložte stranou.
  2. Do pánve vložte arašídy a opražte je na mírném ohni. Občas promíchejte, aby se ořechy rovnoměrně prohřály. Jakmile lehce zhnědnou, sundejte je z ohně a nechte vychladit. 
  3. Všechny ingredience na omáčku dejte do misky. Dobře promíchejte a odložte stranou. Důkladně zahřejte pánev wok. Nalijte do ní olej a přidejte sušené chilli papričky a sečuánský pepř. Jakmile ucítíte vůni koření, přidejte marinované kuře. Restujte 30 sekund.
  4. Přidejte jarní cibulku, česnek a zázvor. Smažte, dokud kuře úplně neztratí růžovou barvu (nesmažte je příliš dlouho). Omáčku dobře promíchejte a nalijte do woku. Míchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozprostřela po kuřeti. Jakmile zhoustne, vypněte oheň.
  5. Přimíchejte opražené arašídy a podávejte ihned s rýží.

Náš tip: Trochu jinou verzi kung-paa si můžete připravit podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: Redhousespice.com, Windchimeschinese.com, Wikipedia.org

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli