5 druhů cukroví ze zbylých bílků: Křehké pusinky, rychlé kokosky i laskonky ozdobí sváteční stůl
14. 12. 2025 Vaření
Miska plná bílků po pečení rozhodně nemusí skončit v temných hlubinách lednice. Cukroví ze zbylých bílků je vynikající, chuťově pestré a ze svátečních talířů mizí dřív, než si toho všimnete.
Cukroví ze zbylých bílků
Při vánočním pečení občas potřebujeme žloutky a bílky nám zbývají. Nakonec se může stát, že nám zůstane v lednici několik skleniček s bílky a my nevíme, co s nimi.
Byla by škoda je dát do klasického vaření. Z bílků si totiž můžeme připravit hned několik druhů výborného cukroví. A že zmizí z misky dřív, než se stačíte otočit, je velmi pravděpodobné.
Přečtěte si, na co si dát pozor při skladování bílků a jaké dobroty z nich připravit. Toto cukroví bývá křehké, lehké, často i méně tučné, ale obvykle poměrně sladké. Výhodou je to, že ho můžeme připravit i na poslední chvíli. Nevýhodou je, že když ho připravíme příliš brzy a objeví ho mlsalové, nejspíš zase velmi rychle zmizí.
-
Do kdy bílky zpracovat a na co si dát při práci pozor
Když nám zůstanou bílky (i bez malých zbytků žloutků), abychom je mohli využít do cukroví, musíme je dát do odmaštěné, zcela čisté a suché nádoby, kterou dobře uzavřeme a dáme ji do lednice. Syrové bílky je ideální co nejdříve zpracovat, ideálně do dvou dnů. Bílky je také možné zmrazit. Takto vydrží i několik měsíců.
Mohlo by vás zajímat
Sněhové pusinky
Sněhové pusinky děti milují. Jsou nadýchané a v ústech se jen rozplývají. Připravujeme je jen z několika málo surovin, ale technika šlehání a následného sušení rozhoduje o jejich výsledné křehkosti, tvaru i barvě.
Z hlediska skladování patří pusinky k nejcitlivějším druhům cukroví vůbec. Jakmile navlhnou, začnou se lepit, ztrácejí tvar a křehkost. Proto je nutností uložení do suché, dobře uzavíratelné dózy, ideálně odděleně od ostatního cukroví.
Náš tip: Připravte si klasické bílé pusinky.
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky jsou hutnější než výše uvedené příbuzné a chuťově výraznější. Díky vysokému podílu ořechů jsou sytější. Chystáme je s vlašskými ořechy, výborné jsou ale i s namletými mandlemi.
Ořechy obsahují tuk, který ovlivňuje trvanlivost. Ořechové pusinky proto skladujeme nejlépe v chladu a suchu a chráníme je před teplem, aby tuk nežlukl. Při správném uchování si udrží chuť i strukturu bez problémů déle než týden.
Náš tip: Připravte si ořechové sněhové pusinky.
Kokosky
Kokosky patří k dalším oblíbeným druhům cukroví ze zbylých bílků. Jsou jednoduché, rychlé a přesně vystihují spojení sladkého sněhu s výraznou chutí kokosu. Typická je pro ně křupavá vrstva na povrchu a vláčnější střed, který zůstává měkký i několik dní po upečení.
Velkou výhodou kokosek je také jejich dobrá trvanlivost při správném skladování. Pokud je uložíme v suchu a chladu, vydrží bez problémů i dva týdny.
Náš tip: Připravte si nejjednodušší kokosky
Laskonky
Laskonky si můžeme vychutnat nejen v cukrárně, ale i doma. Základem je bílková hmota s ořechy, kterou sušíme do typických oválných tvarů. Skladujeme je v suchu a později je plníme krémem.
Právě skladování je u laskonek zásadní otázkou. Prázdné korpusy můžeme uchovávat v suchu poměrně dlouho, ale naplněné laskonky je třeba sníst do pár dnů.
Náš tip: Připravte si laskonky jako z prvorepublikové cukrárny.
Štafetky
Štafetky patří mezi zákusky klasických cukráren, připravujeme si je ale i doma, třeba právě jako vánoční cukroví. Jedná se vlastně o bílkové řezy s ořechy, které jsou promazané krémem a obvykle také polévané čokoládovou polevou.
Na 20 ks budete potřebovat: 4 bílky, 100 g cukru krupice, 50 g hladké mouky a 50 g mletých vlašských ořechů. Náplň: 80 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru moučka a 80 ml silné černé kávy. Na ozdobu: čokoládová poleva.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte do hustého sněhu a postupně k nim přidávejte cukr.
- Ořechy promíchejte s moukou, přisypte postupně do sněhu a lehce promíchejte vařečkou. Těsto rozetřete na celou plochu pečicího papíru, plech vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 170 °C.
- Pečte 15 minut a hlídejte, aby těsto zůstalo světlé. Nenechávejte v troubě déle, vysušilo by se.
- Ihned po vytažení z trouby přiložte na upečený korpus stejně velký plech, upečený plát na něj překlopte, stáhněte z něj pečicí papír a otočte zpět.
- Než korpus vychladne, připravte krém.
- Polovinu z celkového množství másla rozpusťte v kastrolku, přidejte k němu mouku a 1 lžíci moučkového cukru. Promíchejte a nechte mírně probublat jako jíšku. Zalijte horkou kávou a za stálého míchání provařte.
- Po vychladnutí vyšlehejte zbylé máslo s cukrem a postupně k němu přidávejte přichystanou kávovou směs. Dobře vyšlehejte.
- Vychlazený plát rozkrojte na 3 stejně široké pásy, potřete je krémem, urovnejte na sebe a nechte odležet.
- Potom moučník nakrájejte na jednotlivé kousky a ozdobte čokoládovou polevou.
Náš tip: Připravte si rychlé a jednoduché štafetky podle našeho videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více