Články

  • Grilovanie

    Grilovanie

    29. 9. 2008 Vaření tejaja

    Čo grilujeme? Bravčové mäso – plátky krkovičky, stehna, bôčik a plátky panenky Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky. Hydina – nevykostené alebo vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia. Ryby - vhodné sú pstruhy a losos, pretože ich mäso drží…

  • Co víme o květáku

    Co víme o květáku

    29. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Jistě všichni z nás jsme si oblíbili v naší kuchyni květák. Já jsem si do dnes myslela, že bílý květák usazený pěkně uprostřed zelených listů, je květ, ale až z literatury jsem se dočetla, že se nejedná o květ, nýbrž o zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy. Název „květák“ pro tuto zeleninu dal v roce 1847 Josef Pečírka. Tento…

  • Nože v kuchyni

    Nože v kuchyni

    23. 9. 2008 Tipy a triky tejaja

    Každý, kto varí, vie, že to, bez čoho sa v kuchyni určite nezaobíde, sú nože. Správny nôž na každú činnosť nám prácu nielen uľahčí, ale aj výsledok bude efektívny a podľa našich predstáv. Preto si nôž vyberáme podľa činnosti, ktorú s ním chceme vykonať. nôž obrázok popis použitie …

  • Co víme o čekance a chřestu

    Co víme o čekance a chřestu

    23. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Latinský název pro čekanku obecnou je Cichorium intybus a je z čeledi hvězdicovitých. Původ českého jména čekanka vznikl tak, že tato rostlina s modrým květenstvím čeká v úvozech polních cest na pocestné. Je to původní evropská rostlina. Čekanka je řazena mezi léčivé rostliny a lidé ji využívají již řadu let. Nejprve byla známa čekanka listová. Jej&iacute…

  • Vnútornosti

    Vnútornosti

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Biologická hodnota vnútorností je vyššia ako samotnej svaloviny. Najčastejšie používané vnútornosti sú: pečeň, srdce, pľúca, slezina, jazyk, obličky, mozog, držky.

  • Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Hovädzie mäso je mäso z kráv, býkov a volov. Mäso z býkov je kvalitnejšie, rovnako kvalitnejšie je mäso z mladých kusov dobytka. Hovädzie mäso je farby svetlo červenej, staršie kusy majú mäso hnedočervenej farby. Kvalita jednotlivých častí je rôzna, záleží v prevažnej miere od jemnosti svalových vlákien a obsahu vnútrobunkového tuku. Hov…

  • Zelenina a jej zloženie

    Zelenina a jej zloženie

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Časti rastlín, ktoré sa využívajú ako zelenina, obsahujú mnoho životne dôležitých zložiek. Sušina zaberá v zelenine malé množstvo, veľkú časť tvorí voda, 700 - 950 g / kg. Závisí to od druhu zeleniny. Voda je hlavným rozpúšťadlom ostatných zložiek zeleniny. Hlavnými zložkami sušiny sú bielkoviny, tuky, sacharidy a minerály a vitamíny. …

  • Čo je tofu?

    Čo je tofu?

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Tofu je prírodný produkt , ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov. Najprv sa zo sóje pripraví sójové mlieko, ktoré sa prírodnými zrážadlami vyzráža do sójového tvarohu – syra tofu.  Neobsahuje tuk ani cholesterol, je jedinečným zdrojom vápnika, železa, vitamínov B, vitamínu E, lecitínu, draslíka, horčíka a fosforu …

1 34 66 99 126 127 128 129 130 131