Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
13. 2. 2021 Tipy a triky
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají sliny na úžasnou tvarohovou bábovku, která se bude podávat k odpolední kávě. Ale nyní přichází kritický moment – vyndat bábovku z formy. Povede se vyklopit tak, aby se nepotrhala? Jaké rady nám poradila babička, která za celý svůj život upekla nespočet povedených bábovek?
Nepodceňte materiál formy
Dnes máme na výběr nespočet materiálů a vzorů forem, ve kterých bábovku můžeme připravit. Právě zvolený materiál má obrovský dopad na to, zda se nám moučník povede správně vyklopit. Nejspolehlivější materiál je s antiadhezním povrchem, který je typický pro kovové formy z hliníku nebo oceli. Teplo je vedeno rovnoměrně, což zajistí i rovnoměrné propečení celé bábovky.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale vymazat a vysypat
Všichni víme, že bez pořádně vymazané formy to nejde. Formu doporučujeme vymazat ztuženým tukem. V porovnání s máslem se ztužený tuk tak nepřepaluje a je nižší riziko, že by se bábovka mohla někde přichytnout k formě. Během vymazávání buďte pečliví a tukem rozhodně nešetřete. Jakmile budete mít formu vymazanou, babička radí formu vysypat strouhankou nebo hrubou moukou.
Kdy je správný čas vyklopit bábovku?
Vyklopit bábovku hned, nebo chvíli počkat, až forma vychladne? Obecně se doporučuje počkat alespoň 2 minuty a až poté bábovku vyndat z formy. Každá forma je jiná; u některých zkuste čas prodloužit a vyčkejte 5 až 7 minut. Uvidíte sami, kdy se vám bude lépe s bábovkou manipulovat. Připravte si velký mělký talíř, na který bábovku vyklopíte. Ideálně tak, že talíř přidržíte na víku a až pak opatrně formu s bábovkou otočíte vzhůru nohama. Chvilku ještě počkejte a mírně s bábovkou zatřepte.
Mohlo by vás zajímat
Na řadu přichází mokrý ručník
Jakmile máte bábovku otočenou a pokrm stále drží přilepený k formě, zkuste starý trik s mokrou utěrkou. Utěrku namočíme v ledové vodě a přiložíme ji na formu. Utěrku necháme minutu na formě a proces ještě jednou zopakujeme Tímto způsobem by se měla bábovka odlepit.
Pokud se vám i přes to všechno nepovede bábovku vyklopit napoprvé, nezoufejte. Každá forma je jiná a teplo vede jiným způsobem. To stejné platí pro těsto. Některé je hutnější, jiné více nadýchané a další zase krásně vláčné. Zkoušejte, jaké postupy vám budou vyhovovat a nezapomeňte na to, že žádný učený z nebe nespadl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (3)