Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejná babiččina květáková polévka

Zeleninové polévky josu jednoduché na přípravu a dostatečně také zasytí prázdný žaludek. Dokonalou květákovou si můžete připravit s našim receptem. Voní máslem, libečkem a mnohým z nás připomene dětství u babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné růžičky květáku i košťál důkladně propláchneme a necháme okapat. Růžičky rozebereme na co nejmenší, košťál nasekáme nadrobno. Krok 2: Dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme koření, špetku soli a na sníženém stupni tepla vaříme cca 10 minut. Krok 3: Zatím v rozehřáté menší pánvičce uděláme světlou nazlátlou jíšku z másla, mouky a špetky muškátového květu. Krok 4: Hotovou mírně osolíme, aby se neudělaly žmolky a ihned vmícháme do vroucí polévky. Provaříme ještě 10 minut na skus a přidáme muškátový květ, libeček i petrželku.

TIP: Jak zmrazit květák pro pozdější použití

Zveřejněno 18. 6. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Takovou polévku jsem jako dítě milovala a vařím ji dodnes. Je úplně obyčejná, ale voní máslem a libečkem a vždy mi babičku připomene. Domácí koření obsahuje cibuli a kořenovou zeleninu, sušené a rozmixované se vždy hodí nejen do polévek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxDrD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxDrD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Aj moja mamka karfiolovú polievku takto varila, iba s krupicovými haluškami, takže takto varím aj ja. Jedna z mojich naj....Pekný deň!

magdalenka: :-K Magdalenko, děkuji za komentář a přeji krásný, pohodový den. :-K

Maruško, asi tak mi ji vařila moje maminka. 🙏 Nic knížecího a přesto NEJLEPŠÍ!!!👌😋

Moanka: :-K Moni, máš pravdu i já znám hodně květákových polévek, některé krémové, s různými vložkami apod. ale tato z dětství je pro mne určitě nejlepší.:-K Děkuji za komentář a přeji pohodový večer. :-K

Suroviny:
květák, květák, pepř mletý, koření zeleninové, voda, sůl, máslo, mouka hladká, květ muškátový, libeček čerstvý, petrželka zelená

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu