

Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně
Suroviny
- srnčí hřbet
- uzená slanina
- máslo ( nebo sádlo)
- koření divočina
- kořenová zelenina
- cibule
- červené víno
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- mouka na zahuštění (nebo instantní jíška)
- rybízový džem
Postup přípravy receptu
Srnčí hřbet odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a vetřeme do něj koření na divočinu.
Mezitím očistíme zeleninu, kterou nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na nudličky.
Na másle a sádle restujeme zbytek slaniny, na ní pak zprudka hřbet, aby se zatáhla bílkovina. Když je opečený, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku ji smažíme, až pustí šťávu, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci cukru a necháme karamelizovat.
Do tohoto přidáme zbývající zeleninu a ještě chvíli dosmažíme.
Pak přilijeme asi 2 dl červeného vína, přidáme přiměřeně vody a do tohoto základu vložíme zpět maso.
Přikryjeme a dáme do trouby péci.
Nejprvé mírně, tak cca na 160 st., aby se z masa uvolnilo také něco do výpeku a až je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu.
Hřbet vyndáme, zeleninu se slaninou rozmixujeme, čímž nám vznikne poměrně už dost hustá šťáva.
Podle potřeby do ní přilijeme horkou vodu nebo také ne a je-li to nutné, trochu zahustíme.
Přidáme lžičku rybízového džemu a necháme přejít varem.
Dochutíme dle potřeby solí, popř. troškou citrónové šťávy, podle toho, jak to máte rádi a nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla.
Poznámka od kuchařky
Jako příloha může být cokoliv, od knedlíků houskových, bramborových, noky, já jsem nakonec zvolila karlovarský knedlík velikosti malého míčku. Strávníci se shodli, že se tento pokrm vyrovná svíčkové, budete-li to chtít porovnat, musíte vyzkoušet. Myslím si, že by to šlo uvařit i ze zadního hovězího.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně
-
Letos jsem dělal už 2x srnčí maso a 2x si na tom smlsli naši psi.Tento recept jsem dodrže skoro na ,,chlup"přesnem.Víno jsem po konzultaci s profesionálním someliérem použil Frankovku suchou-4dcl,cukru jsem zkaramelizoval 3 polévkové lžíce a marmeláda byla domácí z našeho černého rybízu a padly toho taky 3 polévkové lžíce.Výsledek mi nikdo neuvěří,kdo to nezkusí.Na amatéra s praxí lepší jak od profíka.Děkuji
-
opravdu špígl nígl jen misto rybízové zavařeniny jsem dal šípkovou,opravdu žranice
-
Dneka jsem udělala skoro to samé na zítřejší oběd, mám ráda když se trošku rozleží, ale až oba mužský zmizí tak ho schovám,na zítřek by nezbylo. Jim je to srdečně jedno, no a co, tak uděláš něco jiného. Holomci jedni.
-
Jani, srnčí můžu v jakékoliv úpravě a červené k němu patří
.
+9
-
Srnčí je dobrota a jak koukám hned bych si dala také.Zvěřinu mám ráda,ale bohužel je málokdy k mání.
+1
-
No, nekdo "už ani neví", jak srnčí chutná a já ho neměla nikdy
, ale určitě si ho někdy uvařím, pokud ho seženu
-
Dělám úplně stejné, jen nepoužívám sádlo, je to lahůdka, jen už jsme hodně dlouho srnčí neměli. Posílám bodík
+
-
To musí být mooooc dobré
-
Yanull, už ani nevím, jak srnčí chutná, tak dávno jsem ho totiž neměla, ale vím, že bych tam pro jemnost cmrndla trochu smetany jak se znám
Ale recept bezvadnej a máš jasnýho 2.boda
-
no úžasnéééééééééé mňam
hned bych si to dala