Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně

yanull Kuchařka: yanull

Jiné maso 10 názorů

Suroviny

srnčí hřbet
uzená slanina
máslo ( nebo sádlo)
koření divočina
kořenová zelenina
cibule
červené víno
1 polévková lžíce cukru krupice
mouka na zahuštění (nebo instantní jíška)
rybízový džem
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí hřbet odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a vetřeme do něj koření na divočinu.

  2. Mezitím očistíme zeleninu, kterou nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na nudličky.

  3. Na másle a sádle restujeme zbytek slaniny, na ní pak zprudka hřbet, aby se zatáhla bílkovina. Když je opečený, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku ji smažíme, až pustí šťávu, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci cukru a necháme karamelizovat.

  4. Do tohoto přidáme zbývající zeleninu a ještě chvíli dosmažíme.

  5. Pak přilijeme asi 2 dl červeného vína, přidáme přiměřeně vody a do tohoto základu vložíme zpět maso.

  6. Přikryjeme a dáme do trouby péci.

  7. Nejprvé mírně, tak cca na 160 st., aby se z masa uvolnilo také něco do výpeku a až je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu.

  8. Hřbet vyndáme, zeleninu se slaninou rozmixujeme, čímž nám vznikne poměrně už dost hustá šťáva.

  9. Podle potřeby do ní přilijeme horkou vodu nebo také ne a je-li to nutné, trochu zahustíme.

  10. Přidáme lžičku rybízového džemu a necháme přejít varem.

  11. Dochutíme dle potřeby solí, popř. troškou citrónové šťávy, podle toho, jak to máte rádi a nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla.

Poznámka

Jako příloha může být cokoliv, od knedlíků houskových, bramborových, noky, já jsem nakonec zvolila karlovarský knedlík velikosti malého míčku. Strávníci se shodli, že se tento pokrm vyrovná svíčkové, budete-li to chtít porovnat, musíte vyzkoušet. Myslím si, že by to šlo uvařit i ze zadního hovězího.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 29 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Srnčí hřbet na zelenině a červeném víně

  • strejda strejda(neregistrovaná)

    Letos jsem dělal už 2x srnčí maso a 2x si na tom smlsli naši psi.Tento recept jsem dodrže skoro na ,,chlup"přesnem.Víno jsem po konzultaci s profesionálním someliérem použil Frankovku suchou-4dcl,cukru jsem zkaramelizoval 3 polévkové lžíce a marmeláda byla domácí z našeho černého rybízu a padly toho taky 3 polévkové lžíce.Výsledek mi nikdo neuvěří,kdo to nezkusí.Na amatéra s praxí lepší jak od profíka.Děkuji :-K

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    opravdu špígl nígl jen misto rybízové zavařeniny jsem dal šípkovou,opravdu žranice

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Dneka jsem udělala skoro to samé na zítřejší oběd, mám ráda když se trošku rozleží, ale až oba mužský zmizí tak ho schovám,na zítřek by nezbylo. Jim je to srdečně jedno, no a co, tak uděláš něco jiného. Holomci jedni.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Jani, srnčí můžu v jakékoliv úpravě a červené k němu patří:-p:-p.
    :-!:-)):yes::yes::yes: +9

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Srnčí je dobrota a jak koukám hned bych si dala také.Zvěřinu mám ráda,ale bohužel je málokdy k mání.:yes:+1;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, nekdo "už ani neví", jak srnčí chutná a já ho neměla nikdy:-(, ale určitě si ho někdy uvařím, pokud ho seženu;-):yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Dělám úplně stejné, jen nepoužívám sádlo, je to lahůdka, jen už jsme hodně dlouho srnčí neměli. Posílám bodík:yes::-)+

    Odpovědět

  • aranosi aranosi

    To musí být mooooc dobré:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Yanull, už ani nevím, jak srnčí chutná, tak dávno jsem ho totiž neměla, ale vím, že bych tam pro jemnost cmrndla trochu smetany jak se znám;-)Ale recept bezvadnej a máš jasnýho 2.boda:yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    no úžasnéééééééééé mňam:yes::yes::yes::yes:hned bych si to dala:-))

    Odpovědět

Tématické fráze: srnčí na víně srnci na zelenine srnčí hřbet na smetaně srnčí hřbet dančí hřbet kančí hřbet na zelenině srnčí na červeném víně srnčí hřbet recept recept na srnčí hřbet srnčí maso na víně dančí hřbet recepty dančí hřbet recept kančí hřbet na víně divočina na zelenině zvěřina na červeném víně srnec na víně srnčí maso na zelenině divocina na vine karlovarský knedlík recept srnčí hřbet maso

Zapomněl/a jsem heslo